Depozito Nedir ve Depozito İadesi Şartları Nelerdir?

Güncelleme: 21.11.2023
Yayımlama: 14.04.2023
Paylaş
İçindekiler

Depozito, kiralanan konut veya işyerinin uğrayabileceği maddi zararı teminat altına almak için kiracıdan talep edilen bir miktar para veya kıymetli evraktır.

Kira sözleşmelerinde depozito hakkında usul ve esaslar, Türk Borçlar Kanunu’nun 342. Maddesinde belirlenmiştir.

Yasal olarak yapılabilecek kira artışını hesaplamak için Kira Artış Oranı Hesaplama aracımızı ziyaret edebilirsiniz.

Depozito İadesi Şartları Nelerdir?

Kiracının depozito iadesi talep etmesi için;

  • Kira sözleşmesinin usulüne uygun şekilde sonra erdirilmiş olması şarttır.
  • Kiraya veren kişi kiralanan mülkü kontrol etmeli ve herhangi bir zarar olup olmadığını tespit etmelidir. Olması öngörülen yıpranmalardan kiracı sorumlu tutulamaz.
  • İncelemenin ardından tutanak tutulması ve bu tutanakta anahtarların usule uygun şekilde teslim alındığının belirtilmesi gerekir.
  • Kiralanan mülkte herhangi bir zarar, ödenmemiş aidat veya abonelik borcu bulunmuyorsa depozito kiracıya iade edilmelidir.
  • Depozito bankaya yatırıldıysa; her iki tarafın rızasının olması veya kesinleşmiş bir icra takibi ya da mahkeme kararı varsa parayı kiracıya iade edecektir.
  • Kira sözleşmesinin sona ermesi sonrasında kiraya veren, 3 ay içerisinde kiracıya dava açtığını, icra veya iflas yoluyla takip başlattığını bildirmediyse banka kiracıya depozitosunu iade etmektedir.

Depozito Ne Zaman İade Edilir?

Kira sözleşmelerinde iade süresi sözleşmenin sona ermesi ile başlamaktadır. Eğer bankaya ödendiyse ve herhangi bir problem yok ise yazılı başvuru ile 3 ay içerisinde alınabilmektedir. Elden verilen depozitolar bir sorun olmadığı müddetçe kiracıya hemen ödenmelidir.

İcra takibi veya dava durumlarında ise iade süresi değişkenlik göstermektedir.

Depozito İade Edilmezse Ne Yapılabilir?

Kiraya veren sözleşme sona erdikten sonra herhangi bir problem olmamasına rağmen iade yükümlülüğünü yerine getirmezse icra takibi veya dava yoluna başvurulmalıdır.

Kiracı ve ev sahibi haklarını öğrenmek için Borçlar Kanunu'na göre kiracı ve ev sahibi hakları yazımızı incele.

Kira Sözleşmelerinde Depozito Üst Sınırı Var mıdır?

Türk Borçlar Kanunu’nun 342. Maddesi uyarınca konut ve çatılı işyerlerinde depozito üstü sınırı 3 aylık kirayı geçemeyecek şekilde belirlenmiştir. Sözleşmede 3 aylık kira bedelini geçiyorsa fazla olan kısım geçersiz sayılacaktır.

Depozito Kiradan Mahsup Edilebilir mi?

Hayır, depozito oluşabilecek maddi zararları güvence altına almak için verilen bir teminat olduğu için kiradan mahsup edilemez.

Kaynak:

Türk Borçlar Kanunu – Madde 342

Konut Kredisi Hesaplama Araçları

Konut Kredisi Hesaplama Araçları

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.