Ev Kiralarken Ne Kadar Kapora Verilir?

Güncelleme: 21.11.2023
Yayımlama: 05.04.2023
Paylaş
İçindekiler

Ev kiralarken kapora olarak ödenecek tutarı belirleyen bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Ancak kiracı ve ev sahibi aralarında sembolik bir tutar belirleyebilir ya da kapora bedeli, kira bedelinin %10’u ile %25’i arasında bir miktar olabilir. 

Kiracı haklarını korumak adına çok yüksek bir ücretin kapora olarak verilmesi tavsiye edilmez. Kiracı tarafından kapora ücreti verildiyse bu ücret belgelenerek koruma altına alınabilir.

Kapora Nedir?

Ev kiralamalarında verilen kapora, kiralanmadan önce evi rezerve etme amacıyla yapılan ön ödemeye verilen addır. Ev sahibi kapora aldığı kişiyle bir ön anlaşma yaptığını varsayarak belirtilen süre içinde evi başka birine kiralama girişiminde bulunmaz. Kapora da bu sürenin bir tazminatı olarak düşünülebilir. 

Verilen Kapora Geri Alınabilir Mi?

Verilen kaporanın geri alınabilmesi için öncelikle kiracının kapora verdiğini belgelemesi gerekir. Ortada herhangi bir sözleşme ya da makbuz olmadan hiçbir şekilde ödeme yapılmaması tavsiye edilir. Sözlü anlaşmaların yasal bir geçerliliği yoktur.

Ortada bir sözleşme varsa; ev sahibi kapora almasına rağmen evi kiralamaktan vazgeçerse, kiracı ödediği tutarı geri alabilir. Ayrıca, yine bir belge olması durumunda, evin belirtilen özelliklere sahip olmaması halinde kiracı sözleşmeden cayabilir ve verdiği kaporayı geri alabilir. 

Kapora Sözleşmesinde Olması Gerekenler 

Yapılacak kapora sözleşmesinde aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekir:

  • Kaporanın ödendiği tarihi,
  • belirlenen kapora geçerlilik süresi,
  • ödenen kapora tutarı,
  • cayma bedeli,
  • Ev sahibi ve kiracının kimlik bilgileri ve imzaları

Kaparo sözleşmesinin örneği kiracı ve kiralayanda da olmalıdır. 

Kira sözleşmesi hakkında detaylı bilgi almak için kira sözleşmesi örneği ve gerekli tüm bilgiler yazımızı inceleyin.

Kapora Hangi Durumlarda Yanar?

Kapora, kiracının belirtilen süre içinde;

  • evi kiralamaması, 
  • kira sözleşmesini imzalamaması gibi durumlarda yanar.

Kapora Yasal mı?

Ev kiralarken verilecek kapora hakkında yasal bir düzenleme bulunmaz. Kiracı ve kiralayanın kaparo alıp vermesi durumunda bu durumu belgelemeleri gerekir. Belgede kiracı ve kiralayanın, kimlik bilgileri ve imzaları bulunmalıdır. 

Kapora Kiradan Düşülür Mü?

Ev ya da iş yeri kiralarken verilen kapora, depozito ya da kira bedelinden düşülür. Elbette bu konunun da anlaşma sırasında konuşulması ve sözleşmede belirtilmesi gerekiyor. Kapora, bir mal ya da hizmet satın alınırken veya kiralanırken ödenecek tutarın bir bölümünün önceden verilerek bu mal ya da hizmetin rezerve edilmesi anlamına gelir. Bu sebeple ödenen ücret, verilecek ana paranın bir kısmı olarak düşünülebilir ve ödenen kapora, daha sonra ödenecek ilk kira ya da depozitodan düşülebilir.

Kapora ile Depozito Arasındaki Fark

Kapora, kiralama sürecinde ev sahibi ile kiracı arasında yapılan bir ön anlaşmaya yönelik ödenen ücrettir. Kiracı, kapora ödeyerek evin belirlenen süre zarfında başka birine kiralanmayacağını garanti altına almış olur. Depozito ise kiralanan ev ya da evdeki taşınmazların zarar görmeyeceğine dair verilen ücrettir. Kiralama sürecinde ödenen bu ücret, eve ya da evdeki taşınmazlara zarar verilmemesi durumunda evden çıkarken geri alınır.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.