- Gelirinize göre ne kadar kredi çekebileceğinizi önceden hesaplayın
- Çekeceğiniz kredi türüne göre vade seçeneklerinizi öğrenin
- Ne kadar çekeceğinizi önceden kredi tutarı ve vadeyi net olarak belirleyin
- Bankaların size vereceği kredi tekliflerini maliyet oranları üzerinden kıyaslayın
- Hangi kredi türünde daha kazançlı olacağınızı hesaplayın
- Bankaya başvurup kredi çekmeden önce kendiniz ödeme planınızı oluşturun
- Kredi çekilirken çıkacak olan tüm masrafları hesaplayın
- Bankaya sunacağınız ipotek, ek gelir, kefil gibi seçeneklerinizi değerlendirin
- Kredi ödeme süresi boyunca yapılacak ek masrafları değerlendirin
- Kredi araştırmalarınızı tek bir bankaya bağlı kalmadan her banka için ayrı ayrı araştırın
Gelirinize Göre Ne Kadar Kredi Çekebileceğinizi Önden Hesaplayın
Gelirinize göre ne kadar kredi çekebileceğinizi hesaplamanın en etkili yolu, aylık gelirinizin en fazla yarısına (%50’sine) denk gelecek şekilde toplam aylık kredi taksit tutarınızı belirlemenizdir. Aylık taksit tutarı belirlendikten sonra ise vadenize göre ne kadar kredi çekebileceğinizi hesaplayabilirsiniz.
Ancak kredi notunuza ve çalışmış olduğunuz sektöre bağlı olarak bankaların bu oranı %30’a kadar indirdikleri başvurular da mevcut. Bu hesaplama işlemini güncel faiz oranlarına göre yapmak istiyorsanız ne kadar kredi çekebilirim sayfamızdaki hesaplama aracımızı kullanın. Kredi notu nasıl hesaplanır öğrenmek için kredi notu nasıl hesaplanır sayfamızı ziyaret edin.
İhtiyaç Kredisi HesaplamaKredi Türüne Göre Vade Seçeneklerinizi Öğrenin
Çekmek istediğiniz kredi türüne göre yasal olarak çekilebileceğiniz vadeler değişkenlik gösterir. Bireysel kredilerde bu oranlar net olmakla birlikte, ticari kredilerde şirket mali durumu ve faaliyet gösterdiği sektöre göre değişir. Bireysel kredilerde yasal olarak çekilebilecek vadeler ise konut kredisinde 360 ay, taşıt kredisinde 60 ve ihtiyaç kredisinde ise 36 aydır.
En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:
*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca katlım bankaların kâr payı oranlarına ulaşmak için faizsiz katılım bankaları sayfamızı ziyaret edin.
Kullanmak İstediğiniz Kredi Tutarı ve Vadeyi Net Olarak Belirleyin
Bu belirleme işleminde öncelikle elinizdeki mevcut peşinattan, ev alımı için katlanacağınız kredi dosya masrafını, tapu harcını ve varsa emlakçı komisyon ödemesini de düşerek ne kadar konut kredisine ihtiyacınız olduğunu net olarak belirlemelisiniz. Belirlenen bu kredi tutarına göre aylık taksit ödemeleri bütçenize uyacak şekilde, kredi vadenizi belirleme yoluna gitmelisiniz.
Ayrıca bu hesaplama işleminde mevcut mevzuat gereğince, gayrimenkul değerleme uzmanın (konut eksperinin) belirlediği değerin en fazla %80'ine kadar konut kredisi kullanabileceğinizi de göz önünde bulundurmayı unutmayın.
Bankaların Kredi Tekliflerini Maliyet Oranları Üzerinden Kıyaslayın
Herhangi bir bankaya başvurmadan önce kredi tekliflerini kıyaslamak, toplam kredi maliyetinde ciddi kazançlar elde etmenizi sağlayabilir. Kıyaslama işleminde dikkat etmeniz gereken en önemli husus ise bankaları faiz oranı üzerinden değil, kredi süreci boyunca yapacağınız tüm masrafların faiz oranına dâhil edildiği ve verilmesi yasal zorunluluk olan “kredi maliyet oranı” üzerinden kıyaslamaktır.
Hangi Kredi Türünde Daha Kazançlı Olduğunuzu Öğrenin
Kullanacağınız kredi türünü, kazancınız ve isteğiniz doğrultusunda değiştirme imkânınız mevcut. Örneğin konut kredisi düşük tutarlarda kullanılması durumunda ekspertiz ve ipotek masraflarını ödememek için ihtiyaç kredisine, taşıt kredisini ise aynı şartlar ile araç ipoteği vermeden ihtiyaç kredisine çevirebilirsiniz.
Bankaya Başvurmadan Önce Ödeme Planınızı Oluşturun
Kendinize bir ödeme planı oluşturmanız ve ödeme düzenini bütçenize göre değerlendirerek bankaya bu planı ile gitmeniz, bütçenizi daha doğru yönetmenizi sağlar. Aksi durumda yani üzerine çok fazla değerlendirme yapmadığınız bir ödeme planını bankada kısa bir sürede kabul etmeniz, bütçenizin dengesi açısında çok doğru bir yöntem olmaz. Ayrıca kendinize özel olarak ödeme planı oluşturmak istiyorsanız banka kredi hesaplama sayfamızdaki aracımızı kullanın.

Kredinin Tüm Masrafları Hakkında Önden Bilgi Edinin
Yasal olarak bankalar bireysel kredilerde kullanılan kredinin binde 5’i oranında yasal olarak masraf alabilir. Ancak dosya masrafı haricinde zorunlu tutulan, ekspertiz, ipotek ve özellikle sigorta masraflarını önden öğrenerek değerlendirme yapmanızı tavsiye ederiz. Örneğin, çoğu bankada orta yaş üzerinde kişilere hayat sigortası çok yüksek tutarlarda çıkabiliyor. Daha detaylı bilgi almak ve hesaplama işlemi yapmak için dosya masrafı hesaplama sayfamıza bakın.
Bankaya Sunulabilecek İpotek, Ek Gelir ve Kefil Seçeneklerinizi Değerlendirin
İstediğiniz kredi tutarına göre banka sizden ek teminat talep edebilir. Genellikle istenen teminatlar ise araç, konut veya aile bireylerinin kefil olması şeklindedir. Öte yandan her bankanın kredi değerlendirmesinde farklılık olduğu için bir bankanın sizden ek teminat istemesi durumunda, diğer bankalarda isteyecek şeklinde bir yaklaşımda bulunmak da doğru bir değerlendirme değildir.
Kredi Süresi Boyunca Yapacağınız Ek Masrafları Hesaba Katın
Kredinin ödenmemesi veya geç ödenmesinin en büyük nedenleri arasında kredi süresi boyunca çıkabilecek ek maliyetlerin hesaba katılmaması yatar. Bazı durumlarda ek maliyetlerin hesaba katılması çok zor olsa bile, tedbir olarak kredi vadesi boyunca bir kredi taksit tutarının kenarda tutulması etkili bir çözümdür.
Kredi Araştırmalarınızda Tek Bir Bankaya Bağlı Kalmayın
Kredi işlemlerinde genel olarak ilk tercih, maaş bankası veya daha önce çeşitli şekillerde çalışma yapılan bankalara başvurmak oluyor. Bu tercih bazı durumlarda yanlış olmasa da genel olarak diğer bankaların kredi teklifleri ve şartlarını değerlendirilmesini engellediği için aslında toplam maliyette zarar edilen bir duruma dönüşebiliyor. Kredi faiz oranları ve kampanyaları da sürekli değişkenlik gösterdiği için aslında en ideal yol, bankaları kredi başvurusu yapılacağı zaman kıyaslamaktır. 20 bankayı güncel ihtiyaç kredisi teklifleri üzerinden kıyaslamak istiyorsanız ihtiyaç kredisi, güncel konut kredisi teklifleri üzerinden istiyorsanız konut kredisi faizleri sayfamızı ziyaret edin.