Parsel sorgulama, gayrimenkul ve taşınmazların bulunduğu parselin konumu hakkında yapılan sorgulama işlemidir. Birbirinden belirli sınırlarla ayrılan; üzerine tek bir yapı inşa edilebilecek parçalı araziler parsel olarak adlandırılır. Tapu üzerinde ifadelerin anlamlarını tapu üzerindeki ifadelerin anlamları sayfamızdan edinin.
Parsel sorgulama yapmak isteyen kişiler satmak ya da satın almak istediği taşınmazın parsel bilgilerini sorgular. Sorgulama işlemi şuralardan yapılır:
Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK) tüm konutlar için zorunludur. DASK teklifleri almak için DASK Sigortası sayfamızı ziyaret edin.
Parsel sorgulama yapmak oldukça kolaydır. İnternet üzerinden yapılabildiği gibi belediye veya tapu müdürlüklerine giderek de yapılabilir. İnternet üzerinden yapmak isteyenler, arama sonuçlarından birçok web sitesi bulabilirler. Fakat, birçok web sitesi güvenilir değildir ve yanıltıcı bilgiler içerebilir. Bu nedenle, resmi kaynaklardan biri olan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün (TKGM) web sitesi kullanılması önerilir.
TKGM'nin web sitesi üzerinden parsel sorgulama yapmak için aşağıdaki adımlar takip edilebilir:
TKGM Parsel sorgulama uygulaması aracılığıyla şu işlemler de yapılır:
Tapu alım satım işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için tapu alım satım işlemleri sayfamızı ziyaret edin.
e-Devlet üzerinden parsel sorgulaması şu şekilde yapılır:
e-Devlet Tapu Bilgileri Sorgulama sayfasına tapu bilgileri sorgulama sayfasından ulaşın. e-Devlet şifresi olmayan kişiler kimlikleri ile PTT şubelerine giderek şifre alabilir.
En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:
Akarsu ve nehir gibi doğal ya da sokak, cadde, demir yolu gibi yapay sınırlarla çevrelenen birden fazla parsele ada denir. Doğal ya da yapay olarak belirli bir sınırla çevrili parseller bütünü ada olarak adlandırılır.
İmar planı ya da haritayı oluşturan parçalar pafta olarak adlandırılır. Belirli bir ölçek ile hazırlanan plan ve haritalar arsa ve arazi gibi küçük parçaları tek paftada gösteremez. Bu yüzden haritalanacak bölge alan, paftalara bölünür. Pafta, taşınmazların büyüklük ve konum gibi özellerini gösteren imar planları ile oluşturulur ve tapu kadastro işlemlerinde kullanılır.
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.