HesapKurdu logo

Kat İrtifakı

Güncelleme: 05.04.2023
Yayımlama: 22.01.2016
Paylaş
İçindekiler

Kat İrtifakı Nedir?

Kat irtifakı, bodrum kat çıkıldıktan sonra kişilerin arsa üzerindeki yapılacak olan konutlar için paylarını gösteren bir tapudur. Temel olarak kat irtifakının alınmasının nedeni, kişilerin kağıt üzerinden yaptıkları anlaşmayı resmi olarak belgelemek istemeleridir.

Alınması gereken tüm belgeleri öğrenmek için inşaat sürecinde alınması gereken belgeler yazımızı ziyaret edin.

Kat İrtifaklı Bir Konutu Satın Almanın Sakıncaları

İnşaat başlamadan önce arsanın bağlı bulunduğu belediyeye konutun nasıl yapılacağını gösteren bir proje verilir. Belediyede ilgili mevzuatlara göre inceler ve sonuç olarak, projeyi onaylar veya ret eder. Onaylanması durumunda inşaata başlanır ve bodrum kat çıkıldıktan sonra isteğe bağlı olarak kat irtifaklı tapular alınabilir. Kat irtifaklı tapular alındıktan sonra ise belediyeye verilen projeden aykırı olarak inşaat tamamlanabilir. 

Projeden aykırı olarak tamamlanan inşaatların sahiplerine yaşatabilecekleri temel sıkıntılar: 

  • Konut, projeden aykırı olarak yapıldığı için ilgili belediye yıkım kararı alabilir.
  • Yasal arsa sınırları aşılması durumunda, diğer arsa sahipleri tarafından davalar açılabilir ve yıkım kararları alınabilir.
  • Projeye aykırı olarak yapıldığı için konut kredisi kullanılamaz.
  • Depo, otopark gibi ortak alanların konutlara dahil edilmesinden dolayı, diğer hak sahipleri ilgili daire hakkında yıkım kararı aldırabilir.

Kat İrtifaklı Bir Daire Alınacaksa Nelere Dikkat Edilmeli

Kat irtifakı olan bir yapı tamamlandıktan sonra, belediyeye projeye uygunluğunun denetimi için başvuruda bulunulur. Belediyedeki ilgili kişiler, inşaatı yerinde inceleyerek projeye uygunluğunu denetler. Bu denetim sonucunda inşaat projeye uygun ise ilgili belediye tarafından “Yapı Kullanma İzin Belgesi” veya diğer ismi “İskan” verilir. Bu durumda iskanı olan bir kat irtifakının projeye uygun olarak yapıldığı anlamına geliyor. (Tabii iskan alındıktan sonra inşaatta bir değişiklik yapılmadıysa)

Zaten bankaların neredeyse tamamı, kat irtifakları bir yapıya konut kredisi kullandırmak için iskân şartı arıyor. Bundan dolayı konut projeye uygun dahi yapılsa, iskânı olmayan bir konutu almak her zaman risk taşımaktadır.

Ayrıca kat irtifaklı daireye DASK yapılır mı konusunda daha detaylı bilgi almak için ruhsatsız eve DASK yapılır mı sayfamızı ziyaret edin. 

Kat İrtifaklı Yapılar İçin Sonradan İskan Alınabilir

Kat irtifaklı yapılar, onaylı projesine uygun olarak yapılması durumunda sonradan iskanı alınabiliyor. Ancak iskan tüm apartman için alınacağından dolayı tüm kat maliklerine belirli bir masraf çıkacaktır. Bu masraflara kat maliklerinin pek katılmak istememelerinden dolayı, genelde sonradan iskan alınması zor olmaktadır.

Kat Mülkiyeti ile Kat İrtifakı Arasındaki Fark 

Kat mülkiyeti, apartman için iskan alındıktan sonra tapuya başvurularak çıkartılan ve konutların sahip oldukları bağımsız bölümleri belirten bir mülkiyet tapusudur. Yani, basit anlamda kat irtifakının bir üstüdür. Kat mülkiyetine sahip olan bir dairenin tüm mevzuatlara uygun olarak yapıldığı kesindir. Ama kat mülkiyeti alındıktan sonra herhangi bir değişiklik de yapılmış olabilir. Bundan dolayı kat mülkiyetine sahip olan konutlar gönül rahatlığı ile alınabilir, ancak sonradan bir değişiklik yapılıp, yapılmadığı araştırmalıdır.

Öte yanda bir yapının kat mülkiyetine sahip olduğunu anlamak için sadece tapuya bakmak yeterlidir. Tapu üzerinde yer alan kat mülkiyeti kısmı işaretli ise ilgili tapu mülkiyet sahibidir.

Kat mülkiyeti hakkında daha detaylı bilgi almak için kat mülkiyeti sayfamızı ziyaret edin. 


En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" konut kredisi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca bankaların konut kredisi faizlerini karşılaştırmak için konut kredisi sayfamızı ziyaret edin.


Gayrimenkul Değerleme Uzmanları (Eksperler) Konutların Proje Uygunluğunu Denetliyor

Bankadan kredi kullanarak bir ev alınması durumunda, ilgili konutun krediye uygunluğu ve değer tespiti için gayrimenkul değerleme uzmanları konuta gönderiliyor. Bu durumda krediye uygunluk için uzmanlar konutun projesine de bakarak bir nevi tekrardan iskan denetlemesi yapıyor. Eğer değerlendirme sonucunda projeye aykırılık görülmüyorsa, krediye uygunluk veriliyor ve sonucunda kredi kullanılıyor. Bundan dolayı bir gayrimenkul değerleme uzmanın onay verdiği bir daire, gönül rahatlığı ile alınabilir. 

Sonuç olarak, bir konutun projeye uygun olarak yapılmadığını anlamak çok zordur. Eğer ev alımında kredi kullanılmayacaksa, yani eve uzman gitmeyecek ise en doğru ve garantili yol bir gayrimenkul değerleme uzmanı gönderilmesidir. İnternetten ufak bir araştırma ile ilgili gayrimenkul değerleme firmalarına ulaşabilir, belirli bir ücret karşılığında almak istediğinizin konutun incelenmesini sağlayabilirsiniz. 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.