25.000 TL'ye varan taksitli avans ve 25.000 TL'ye varan taksitli artı para
0
faizli
Gayrimenkul İktisap Bedeli Nedir, Nasıl Hesaplanır?
İktisap Bedeli Nedir?
İktisap bedeli, bir mülkün alış bedeli yani taşınmazın iktisap edilmesine karşılık borçlanılan ya da ödenen bedel olarak tanımlanır. İktisap “elde etmek, kazanmak” sözcük anlamları taşır. Hukuki anlamda da bir malın mülkiyetine sahip olma şekillerini anlatır.
Gayrimenkul İktisabı Nasıl Olur?
Bir mülkiyet Medeni Kanun’nda devir ya da direkt yolla iktisap edilebilir.
- Aslen iktisap: ilk sahibinden direkt iktisap edilmesidir.
- Devren iktisap: devren kazanılmış olan bir mülkiyetin, vasiyet, bağış, mahkeme ilamı ile bir kişiden başka bir kişiye iktisap edilmesidir.
Ortaklığın giderilmesi olan izale-i şuyu hakkında detaylı bilgiyi izale-i şuyu sayfamızdan edinin.
İktisap Bedeli Nasıl Hesaplanır?
Devlet İstatistik Enstitüsünce belirlenen elden çıkarılan malların TEFE endeksindeki artış oranına bakılarak taşınmazın iktisap bedeli bulunur. Bu artış %10’un üzerinde olmalı ve taşınmazın satıldığı ay hariç tutulmalıdır.
Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi yeni iktisap bedeli üzerinden belirlenir. İndirilebilecek gider yani vergiye tabi hasılata denk gelen gider aşağıdaki formül kullanılarak bulunur:
- (vergiye tabi hasılat toplam hasılat - konut geliri istisnası)
- indirilecek giderler vergiye tabi hasılat x toplam gider
- toplam hasılat
Tapu harcı veya tapu masrafı hesaplamalarınızı yapmak için tapu harcı hesaplama aracımızı kullanın.
İktisap Tarihi Nedir?
Gayrimenkullerde tapu tescilinin yapıldığı tarih iktisap tarihidir. Ayrıca cebri icra, kamulaştırma ya da miras durumu ile mülkiyet hakkı doğduysa, tapu devrinden önce iktisap başlamıştır ve mülkiyet hakkı edinildiği tarih kabul edilir. Bu yolla edinilen mülklerde kiralama veya satma işlemlerinde bulunmak için tapu tescilinin öncelikle yapılması gereklidir.
Tapu alım satım işlemleri hakkında merak edilenleri tapu alım satım işlemleri sayfamızdan edinin.
Kira Beyannamesinde İktisap Bedeli Nedir?
Bir gayrimenkulün konut olarak kiraya verilmesi durumunda, iktisap yılından 5 yıl içerisinde iktisap bedelinin %5’i kadar indirim yapılabilir. Bu indirim ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanır ve indirimden faydalanılamayan kısmı gider fazlalığı sayılmaz. Konut 2011 yılından önce iktisap edildiyse ve iş yeri olarak kiraya verildiyse bu indirimden yararlanılamaz.
En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları
*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların konut kredisi tekliflerine ulaşmak için konut kredisi faiz oranları sayfamızı ziyaret edin.
Gayrimenkulün İktisap Tarihi Neden Önemlidir?
Değer artış kazancı vergisi belirlenirken iktisap tarih ve bedeli kullanılır. İktisap edilen bir gayrimenkulün Gelir Vergisi Kanunu’nun 80. Maddesine göre 5 yıl içinde satılması ile kazanç elde edilmesi durumunda, değer artış vergisine tabidir. Bu maddeye göre iktisap şekline bakılmaksızın vergi mükellefiyeti doğar. Gayrimenkulün trampa, ticaret şirketlerine sermaye olarak, kamulaştırma ya da takas yoluyla elde edilmesiyle de değer artış vergisine tabidir.
Ev alımında hangi yasal işlemler gerçekleştirilir öğrenmek için ev alımında yasal işlemler sayfamızı ziyaret edin.
Haksız İktisap Nedir?
Haksız iktisap, haklı bir sebebe dayanmadan bir kimsenin mal varlığında, başka birinin mal varlığı aleyhinde oluşan azalmama veya artma durumudur. Bu durumda bir alacaklı ve bir borçlu bulunur. Bu duruma bir başka deyişle sebepsiz zenginleşme de denir. Borçlar Kanunu'nun 61. Maddesine göre dava açılması durumunda başkasının zararına zenginleşen kişi, bu zenginleşmeyi iade etmek yükümlülüğündedir.
Haksız İktisap Çeşitleri
Haksız iktisap çeşitleri şunlardır:
- kazandırmadan doğan haksız iktisap
- müdahaleden doğan haksız iktisap
- beklenmeyen halden doğan haksız iktisap
Bankaların özel kredi teklifleri, güncel kredi kartı kampanyaları ve uzmanlar tarafından hazırlanan içeriklerden önce sen haberdar ol!
- Ana Sayfa
- >
- Kredi
- >
- Konut Kredisi
- >
- Gayrimenkul İktisap Bedeli Nedir, Nasıl Hesaplanır?
- >
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.