Kefil, birilerinin alım satım işleminde, alımı yapanın parayı ödememesi ya da gereken şartları yerine getirmemesi gibi durumlarda, onun yerine ödeme yapmayı kabul eden kişidir.
Kefalet sözleşmeleri, Borçlar Kanunu maddelerinde açıklanmıştır. Kefilin sorumluluğunun doğması ve kredi sözleşmelerinde kefaletin geçerli olması için:
Bu iki önemli yasal unsuru kapsamayan kefalet sözleşmeleri geçersizdir.
Kullanacağı bir kredi için kefil göstermek istiyenler ek gelir ve kefil gösterirken dikkat edilmesi gerekenler yazımızı okuyabilir.
En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:
*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faizlerine ulaşmak için ihtiyaç kredisi sayfamızı ziyaret edin.
Banka kredilerine kefalet; adi kefalet, müşterek borçlu ve müteselsil kefalet şeklinde sözleşmeye bağlanabilir. Her iki şekildeki kefalet de süreli ve süresiz olarak sözleşmede düzenlenebilir.
Ülkemizdeki banka kredi sözleşmelerinde çoğunlukla müteselsil kefalet alındığı için kefiller aslında büyük bir sorumluluk altına girmiş oluyor. Yani aslında yasal olarak banka kredi ödemelerini asil borçlu yerine direkt olarak kefilden tahsil etmek konusunda serbest.
Her iki halde de kefil borcu ödemek zorunda kalmış ise genel hükümlere göre kefil, ödediği parayı asıl borçludan talep edebilir.
Asıl borç sona erince, kefil borcundan kurtulur ve gerçek kişinin vermiş olduğu her türlü kefalet, 10 yıl içerisinde kendiliğinden sonra erer. Detaylar için Borçlar Kanunu Madde 598'e bakabilirsiniz.
Bir krediye kefil olmak, aslında kendi adına kredi çekmek gibidir. Kefil olan kişi, kredinin geri ödemesinden en az borçlu kadar sorumludur. Kefil, kredi ödemelerinde aksama olduğunda ya da kredinin kapatılamaması halinde borçlunun yerine krediyi bankaya ödemeyi garanti eden kişidir diye de açıklanabilir.
Kefillik iptali ile ilgili bilgiye banka kefilliği iptal edilebilir mi yazımızdan ulaşın.
KKB kayıtlarında başka bir krediye kefil olunduğu bilgisi yer alır ve bu kefil olunan kredinin de istihbarat sorgulaması yapılır. Yani kredi onay sürecinde bu kredinin bilgileri de rol oynayacaktır.
Kefil olunan kredinin ödemelerinin gecikmeli yapılması ve eksik ödenmesi gibi unsurlar kefile de eksi puan olarak yansıyabilir. Ancak ödemelerde herhangi bir aksama olmaması durumunda konut kredisine kefil olan kişi kredi çekebilir.
Kolay Onaylanan Kredi Kartları
* Tüm kredi kartlarını görmek ve karşılaştırmak için kredi kartı sayfamızı ziyaret edin. Ayrıca tablo internet sitemiz üzerinden başvuruda bulunan kullanıcıların onaylanma verilerine göre oluşturuldu.
Eşlerden biri mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça, ancak eş muvafakatnamesi ile kefil olabilir. Bu rızanın sözleşmenin kurulmasından önce ya da en geç kurulması anında verilmiş olması gerekir. Bu düzenleme ile hatır ilişkisine dayanan kefalet akdinde ailenin ekonomik geleceğinin korunması, aile kurumunun birliğinin korunması, amaçlanmıştır.
Kredi kullanımında kefil olmak için eş muvafakatnamesi gerektirmeyen iki istisnai durum bulunmaktadır. Bunlardan biri mahkeme kararına istinaden verilen ayrılık kararı, diğeri de kanunen ayrı yaşama hakkı hususudur.
Eş muvafakatnamesi hakkında daha detaylı bilgi için ilgili sayfayı ziyaret edin.
Konut kredilerinde alınacak eve teminat olması için ipotek konduğundan genellikle kefil istenmez. Ancak bazı durumlarda bankalar teminatı yeterli görmeyerek ek destek isteyebilir. Bu durumlar:
Ancak, bankalar tarafından her kişi de kefil olarak kabul edilmez. Kefilin belli şartlara uygun olması gerekir.
Herhangi bir krediye kefil olmadan önce mutlaka aşağıdaki sorular sorularak cevapları değerlendirilmelidir!
Krediye kefil olacaklar için hazırladığımız kontrol listesi'ni (Checklist'i) indirmek için tıklayın
04.02.2011 tarihli 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com
Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz
FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutubeHesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.