Banka Kefilliği İptal Edilebilir mi?

Güncelleme: 10.11.2023
Yayımlama: 29.04.2019
Paylaş
İçindekiler

Her kredi başvurusunda banka öncelikle kişinin kredi notu ve belgelenebilir gelir durumunu kontrol eder. Kredi notunuz düşük ya da belgelenebilir geliriniz yeterli değil ise, banka sizden kefil göstermenizi isteyecektir. 

Kefil, birilerinin alım satım işleminde, alımı yapanın parayı ödememesi ya da gereken şartları yerine getirmemesi gibi durumlarda onun yerine ödeme yapmayı kabul eden kişidir ve ilgili borçtan sorumludur.

Krediye Kefil Olmak Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Krediye Kefil Olmak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kefalet Türleri

Kefil türlerine göre kişinin sorumlulukları da değişkenlikler gösterir. 

  • Adi Kefillik: Bu kefil türünde kredi borcunun ödenmemesi halinde banka öncelikle kredi sahibine borcun ödenmesine dair çağrıda bulunur. İlk aşamada doğrudan kefile gidilemez.
  • Müteselsil Kefillik: Banka alacağını doğrudan kefilden ya da borçludan talep edebilir. Yasal açıdan bu hak bankaya tanınmıştır.

Kefil gerekmeden kredi kullanmak için gereken şartlar ve daha fazla detay için kefilsiz kredi yazımızı inceleyin. 

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

Kefalet Sözleşmeleri Nasıl Hazırlanmalıdır?

İlgili kefaletin mutlaka yazılı bir sözleşme ile yapılması ve borçluya kefalet edilen tutarın net olarak sözleşmede yer alması gerekir. Bu iki noktayı kapsamayan her kefalet sözleşmesi yasal yönden geçersiz kabul edilir.

Kefillik Kredi Sicilinde Yer Alır Mı?

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından tutulan kredi sicillerinde kefillik bilgileri yer alır. Asıl borçlunun borcunu ödemediği durumlarda yaşanabilecek tüm olumsuzluklar kefili de etkiler. Olası gecikmeler ve yasal süreçler nedeniyle kredi notunuz kefillikten dolayı olumsuz olarak etkilenir ve düşer.

Kefillik Sonlandırılabilir mi?

Krediye kefil olan biri, asıl borç sahibinin borcunu ödemeyeceğini düşünebilir ya da herhangi bir nedenle kefillikten vazgeçmek isteyebilir. 

Peki, hangi durumlarda kefillikten vazgeçilebilir? 

1. Kredi Tutarı Henüz Hesaba Geçmediyse

Borç henüz oluşmadan yani banka krediyi borçlunun hesabına yatırmadan önce kefil talep ederse, kefaleti ortadan kalkar. Fiilen işlem tamamlanmadan kişi vazgeçebilme hakkına sahiptir.

2. Kefalet Sözleşmesinde Eksik Varsa

Kredi sözleşmesinde kefalet tarihi ve kefalet bitiş süresi bulunmuyorsa, ilgili sözleşme yasal açıdan geçerli olamayacağı için kefillik sonlandırabilir.

3. Zamanaşımı Gerçekleştiyse

Borçlu mevcut borcunu kapatır ya da zamanaşımı ile 10 yıllık süre tamamlanırsa, kefalet ortadan kalkar. Süreli kefillikte yasal sürenin dolması kefilin ilgili borç ile arasındaki ilişkiyi sonlandırır.

4. Eş Rızası Yoksa

Eş izni olmadan kişi krediye kefil olamaz. Eş rızası olmayan kefalet sözleşmeleri geçersiz kılınabilir. Kredi kullanımında kefil olmak için eş muvafakatnamesi gerektirmeyen iki istisnai durum bulunur. Bunlardan biri mahkeme kararına istinaden verilen ayrılık kararı, diğeri ise kanunen ayrı yaşama hakkı hususudur.

Kredi eş izni hakkında daha detaylı bilg için ilgili sayfamızı ziyaret edin.

5. Asıl Borç Sahibi Kötü Niyet Gösteriyorsa

Borç sahibi kasıtlı olarak, kötü niyet göstererek borcunu ödemez ya da farklı bir ülkeye taşınırsa, kefil dava süreci başlatarak kefilliğin iptalini mahkeme aracılığıyla talep edebilir.

Sonuç Olarak;

Bir kişiye kefil olmadan önce ilgili kişinin borcunu ödeyip ödeyemeyeceğini dikkatlice düşünmeli, borcun gelecekte doğrudan kefile kalabileceğini unutmadan adımlar atılmalıdır. 

Yaşanabilecek olumsuz durumlarda yalnızca sizin değil sevdiklerinizin ve yakınlarınızın da mağdur olabileceği hatırlanmalı, kefalet sözleşmesine imza atılmadan önce sözleşme detaylı biçimde incelenmelidir.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder