HesapKurdu logo

Güvenli Sürüş Teknikleri

Güncelleme: 09.11.2022
Yayımlama: 21.09.2016
Paylaş
İçindekiler

Günümüzde araçlar güvenlik açısında gittikçe gelişme gösterse de özellikle sürücülerin aslında basit denilebilecek hatalarından kaynaklanan sebeplerinden dolayı, ne yazık ki birçok kaza meydana gelmektedir. 

Bu yazımızda paylaşmış olduğumuz güvenli sürüş teknikleri, uzmanlar tarafında her araç sürücüne tavsiye edilmektedir. 

Aracı Çalıştırmadan Önce Yapılacak Olan Kontroller

  1. Aracın etrafı dolaşılarak lastikler kontrol edilmeli ve eğer lastiklerin havasında bir düşüş varsa, lastikler mutlaka gerekli hava basıncına getirildikten sonra hareket edilmeli.
  2. Araç koltuğu, direksiyonu rahat bir şekilde kavrayacak ve dikiz aynası net bir şekilde görülecek şekilde ayarlanmalı. Araç pedallarına ise rahat bir şekilde sonuna kadar basılacak şekilde koltuk ileri veya geri alınmalı.
  3. Dikiz aynası arka camının tam ortasına görecek şekilde ayarlanmalı. Yan aynalar ise yere paralel olarak aracın arka kısmının bir parçasını görebilecek şekilde hizalanmalı.
  4. Araç sürüşünü kısıtlama ihtimali olan palto, mont, kaban, kaşkol vb. giysiler araç hareket etmenden önce çıkartılmalı.
  5. Emniyet kemerinin altında kalem, broş vb. sivri cisimlerin olmamasına dikkat edilmeli. Aksi durum ani frenlerde cisimlerin sivri kısımları vücuda zarar verebilir.

Enflasyon oranlarına göre 10 yıllık araç maliyetinizi  Otomobil Sahibi Olmanın Yıllık Maliyeti aracımızdan hesaplayabilir, online olarak trafik sigortası teklifinizi Trafik Sigortası sayfamızdan anında alabilirsiniz.  

Sürüş Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Uykusuz, yorgun ve hasta olarak yola çıkılmamalı. Bunun yanından reflekslere etki edecek ve uyku getirecek ilaç kullanıldıysa, mümkün olduğunca araç kullanılmamalı.
  2. Seyir halindeyken sürekli yola dikkat edilmeli ve öndeki araç ile takip mesafesi her durumda korunmalı.
  3. Hız tabelalarına riayet edilmeli. Eğer yağmur, kar vb. olumsuzluk hava koşulları varsa, hız tabelalarında daha yavaş gidilmeli ve takip mesafesi daha uzun bırakılmalı.
  4. Seyir halindeyken herhangi bir şekilde araçta veya sürücü kendisinde bir anormallik hissederse, araç hemen kenara çekilmeli.
  5. Her virajdan önce ve yolunun ilerleyen kısımları net olarak görülemediği durumlarda, araç seyir hızı mümkün olduğunca düşürülmeli. 

Bunların yanında ülkemizde farklı mevsimler yaşanmasından dolayı aracın mevsimine göre bakımı yapılmalıdır. Özellikle hava sıcaklığı 7°C’nin altına düştükten sonra, aracın kış lastiklerine geçmesi güvenli sürüş açısından çok önemlidir. Ayrıca lastik bakımı hakkında daha detaylı bilgi almak için lastik bakımı hakkında bilinmesi gerekenler  yazımıza bakabilirsiniz. Araçlarda bulunan ESP hakkında detaylı bilgiyi ESP nedir ve nasıl çalışır sayfamızdan edinin.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.