HesapKurdu logo

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Güncelleme: 23.02.2023
Yayımlama: 01.07.2020
Paylaş
İçindekiler

Trafik Sigortası Fiyatları - 30 Eylül 2023

Ankara Sigorta

İstanbul

3870 TL

Ankara

3699 TL

Diğer iller

3623 TL

Anadolu Sigorta

İstanbul

4369 TL

Ankara

3850 TL

Diğer iller

4195 TL

HDI Sigorta

İstanbul

4395 TL

Ankara

4260 TL

Diğer iller

4005 TL

20 sigorta şirketinden 1 dk. içinde trafik sigortası teklifi almak için trafik sigortası teklifleri, kasko teklifi almak için kasko sigortası teklifleri sayfamızı ziyaret edin.


Yakıt Tüketimini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Motorlu taşıtlardaki yakıt miktarını minimuma indirerek daha uzun mesafeler kat etmek için uygulanan işlemler yakıt tasarrufu kapsamına girer. Aracın yakıt kullanımı birçok etkene bağlı olarak değişebilir.

Sürücüden Kaynaklanan Nedenler

  • Aracı fazla yükle doldurmak
  • Aracı yüksek hızda kullanırken camları açmak
  • Klimayı çalıştırmak
  • Ani kalkış ya da hızlanma yapmak
  • Hızlı ya da yavaş kullanmak
  • Uygun devir ve uygun viteste kullanmamak

Motordan Kaynaklanan Nedenler

  • Hava filtresinin zamanla kirlenmesi
  • Rölanti ayarındaki bozukluk
  • Bujilerdeki ateşleme problemi
  • Motor yağının işlevini kaybetmesi

Araçtan Kaynaklanan Nedenler

  • Fren ayarındaki bozukluk 
  • Lastik havalarının normal seviyede olmaması
  • Debriyaj balatasındaki problemler
  • Tekerleklerdeki havanın yeterli olmaması 

En çok ve sık karşılaşılan araba arızaları hakkında bilgi almak için en çok karşılaşılan araba arızaları sayfamızı ziyaret edin.

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Araçlarda yakıt tasarrufu sağlamak, aracı verimli şekilde kullanma ve ekonomik seyahat etme açısından oldukça önemlidir.

  • Aracın bakımlarını aksatılmadan yaptırılmalı. Aracın verimliliğini azaltan ve yakıt tüketimini artıran nedenler ortadan kaldırmak için aracın rutin bakımlarını ihmal edilmemelidir.
  • Aracı makul bir hızla kullanılmalı. Araçlar, hıza bağlı olarak yakıt kullanır. Hızı azaltmak, araçta yakıt tasarrufu yapmanın en kolay yoludur. 
  • Vites kullanmaları dikkatli olmalı. Kalkışta ve düşük hızda iken düşük vites kullanmak normaldir ancak belirli hızda ilerlerken motoru yormamak adına araç doğru viteste kullanılmalıdır.
  • Ani fren yapmaktan kaçınılmalı. Şehir içi ulaşımda sık sık yapmak durumunda kalınan ani frenler, yakıt tüketiminde artışın en önemli sebeplerindendir.
  • Klima dikkatli kullanılmalı. Klimayı düşük hızda çalıştırmak yakıt tasarrufu sağlar.
  • Araç rölantide çalıştırılmamalı. Bekleme durumunda aracı çalışır halde tutmak, yakıt tüketimin artırır. Beklerken aracın motoru kapatılıp harekete geçince çalıştırılmalıdır. 

Yıllık araba masrafınızı Hesapkurdu yıllık araba masrafı hesaplama aracımız ile aracın 10 yıl boyunca toplam masraf tutarınızı aylık olarak güncellenen enflasyon oranlarına göre hesaplayın.


Yakıt Tüketimi Hesaplaması Nasıl Yapılır? 

Yakıt tüketimi hesaplaması yapmak için; satın alınan yakıt ve gidilen mesafe yakıt tüketimi hesaplama aracımıza girilmesi yeterlidir. Bilgiler girildikten sonra kilometre başına yakıt harcama tutarı ortaya çıkacaktır.

Gidilecek mesafe hesaplaması da kilometre hesaplamasına benzer şekilde gerçekleştirilir. Bu hesaplamada alınan yakıt kısmına girilen tutar,  kilometre harcama kısmına girilen tutara bölünerek sonuç bulunur.

Yakıt tüketimini etkileyen faktörler ve yakıt tüketimi hesaplaması hakkında daha detaylı bilgi almak için yakıt tüketimi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.

Benzinli ve Dizel Araçta Yakıt Tasarrufu

Araba satın alırken en önemli karşılaştırmalardan biri de arabaların yakıt tüketimidir. Yakıt tüketimi konusu ise benzinli mi, yoksa dizel mi? sorusunu akla getirir. Benzinli ve dizel araçlar arasında seçim yaparken ikisinin de birbirine karşı avantajları ve dezavantajları olduğunu göz önünde bulundurmalıdır. Benzinli ve dizel araçlar arasındaki farkları daha detaylı incelemek için benzinli mi dizel mi sayfamızı ziyaret edin. LGP'li araçlarda kasko sigortası işlemleri hakkında merak edilenleri LPG'li araçlarda kasko sigortası sayfamızdan edinin.

Benzinli Araçta Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır? 

  • Benzin almak için gün ortasına göre daha soğuk olan sabah saatlerini tercih edilmelidir. Benzin, soğuk havada daha sıkışık ve buharsız olacağından, aynı tutara daha fazla benzin alınmış olunur. 
  • Yağ temizliğine dikkat etmelidir. Aracın yağı düzenli bir şekilde değiştirildiyse motordaki sürtünme azalabilir ve benzin tasarrufu sağlanabilir. 
  • Motorun soğuk olması benzinli araçlarda yakıt tüketimini artırır. Bekletmek yerine kalkış sırasında araç hızını düşük km'de kullanarak motor ısınabilir.

Akaryakıt fiyatlarını görmek için benzin fiyatları aracımızı ziyaret edin. 

Dizel Araçta Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır? 

  • Araç çalıştırdığında ısınması beklenmelidir. Motor ısındığında hareket edildiğinde daha az yakıt harcanır. 
  • Dizel araçlar benzinliler gibi seri değildir. Ani kalkış ve duruşlar ya da ayağın gazdan hızlı bir şekilde çekilmesi yakıt tüketimini artırır. 

Kaynaklar:

Makina Mühendisleri Odası TMMOB Enerji Verimliliği ve Tasarrufu Kılavuzu

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.