Ukrayna’ya Nasıl Gidilir?

Güncelleme: 12.09.2024
Yayımlama: 21.10.2021
Paylaş
İçindekiler

2017’nin şanlı bir gününde Türkiye Cumhuriyeti ile Ukrayna arasında imzalanan Vize Muafiyeti Anlaşması kapsamında yeni tip fotoğraflı ve çipli kimlik kartı ile Ukrayna’ya gidebilmeye başladık. Vize ve pasaportsuz gidilebilen ülkelere bir ülke daha eklenmesine seyahat severler olarak aşırı sevindik bence.  

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Gürcistan sonrası Ukrayna’ya da sadece kimlikle gidebilmek pek güzel oldu. Darısı nicelerinin başına! Vizesiz ama pasaport ile gezilebilen ülkeleri uzun uğraşlar sonucu listelediğimiz çok güzel bir yazımız var, incelemek için istikamet Türkiye'den vize istemeyen ülkeler yazımız.  

Seyahat Sağlık Sigortası Fiyatları

Ukrayna’ya Kimlik ile Gidilir mi?

Evet, Ukrayna’ya kimlik ile gidilebilir.  Aynı zamanda varsa pasaportunuz ile de gidebilirsiniz. Pasaport veya kimlik ile girişte nasıl bir fark var bununla ilgili net bir bilgi yok. Ancak mantıken pasaport ile giriş daha kolay olabilir. 

Ukrayna’ya Kimlikle Nasıl Gidilir?

Yeni tip çipli kimlik kartlarıyla Ukrayna’ya seyahatiniz esnasında verilen formu uçakta veya pasaport kontrol noktasında doldurmanız gerekir.  Eğer pasaport kontrol noktasında çok zaman kaybetmek istemiyorsanız önceden doldurup direkt sıraya geçebilirsiniz. Ancak formu doldurmadan sıraya geçmeyin, boşuna sıra beklemiş olursunuz.

Ayrıca belgeyi Ukrayna’da kaldığınız süre boyunca yanınızdan ayırmayın. Ülkeden ayrılırken yeni tip çipli kimlik kartlarıyla birlikte hudut görevlilerine ibraz etmeniz gerekiyor.

Ukrayna’ya Girişte İstenen Belgeler

Ukrayna’ya girişte sadece Immigration Card yeterli olmayacaktır. Bununla birlikte sunmanız gereken belgeler şunlardır: 

  • ulusal veya yabancı aşı sertifikası/belgesi
  • gidiş-dönüş uçak bileti
  • seyahat için yeterli miktarda döviz bulundurulması/ belgelenmesi
  • Covid-19 hastalığının tedavisini de kapsayan sigorta poliçesi

Seyahat sağlık sigortası hakkında bilgi almak için seyahat sigortası sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Ne yazık ki, belgelerin tam olması ülkeye giriş garantisi sağlamaz. Ukrayna makamlarınca giriş kapılarında yapılan kontroller esnasında girişe izin verilmemesi ihtimali maalesef ki var.

Ukrayna’ya Girişte Ne Kadar Para Gerekli?

Çoğu ülke giriş esnasında seyahat için yeterli miktarda paranız olup olmadığını görmek ister. Ukrayna ise kalınacak her gün için 50 Amerikan Doları istiyor ayrıca kalış süresine ilave 5 gün için de paranız olmasını bekliyor. Yani örnek hesaplama yapacaksak şöyle hesaplayabiliriz:

Örneğin, Ukrayna’da 5 gün kalacaksanız (5+5) x 50 Dolar = 500 Dolar tutarındaki parayı ibraz etmelisiniz. 

Mil kazandıran kartları incelemek için mil kazandıran kartlar sayfamızı ziyaret edin.

Ukrayna’ya Ulaşım Seçenekleri

Ukrayna’ya en kısa, kolay ve ucuz ulaşım yolu havadır. Ancak karayolu ve deniz yoluyla gitme seçenekleriniz de var. Ben uçağa binmek istemiyorum dersiniz belki diye diğer seçenekleri de sizler için eklemek istedik. 

1Hava yolu ile ulaşım: Ukrayna'nın birçok şehrine Türkiye’den direkt uçuşlar var. Ukrayna International Airlines, Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları ile direkt uçuş yapabileceğiniz hava limanları şunlardır: 

  • İstanbul Hava Limanı - Kiev, Odessa, Zaporijya, Kharkiv ve Kherson
  • Sabiha Gökçen Hava Limanı - Lviv, Kharkiv ve Zaporijya’
  • Ankara Esenboğa Hava Limanı - Kiev
  • İzmir Adnan Menderes Hava Limanı – Kiev

Eğer hala şartlar değişmediyse Kiev’ gitmek için Ankara’dan daha ucuza bilet bulabilirsiniz. 

2. Kara yolu ile ulaşım: Karayoluyla Ukrayna’ya tabii gidebilirsiniz ancak ufak bir problem var. Yolculuk esnasında Schengen bölgesinden geçmeniz gerektiği için Schengen vizesine ihtiyacınız var. Bulgaristan, Romanya ve Maldova üzerinden Ukrayna’ya ulaşmanız mümkün. Ancak vizeniz yoksa en doğru tercih hava yoluyla gitmek olacaktır. 

3. Feribotla ulaşım: Odessa Limanı ile İstanbul ve Samsun limanları arasında bazı dönemlerde yolcu taşımacılığı yapılıyor. Genelde belirsiz olduğu için bu tarz bir ulaşım yöntemini şahsen tercih etmezdim. Hem de bir miktar daha pahalı olabiliyor. 

Ukrayna’ya Ne Zaman Gidilmelidir?

Ukrayna konumu gereği daha kuzeyde olduğu için yıl içerisinde hava sıcaklıkları genelde düşük oluyor. Bu yüzden eğer çok üşüyen ve soğukta gezemeyen biriyseniz ilkbahar ya da yazın gitmenizi tavsiye edebiliriz. 

Tabii biz kar kış seviyoruz diyorsanız orası başka! Kışın ve sonbaharda çok ayrı güzelliklere sahip Ukrayna. İstanbul’da yaşayıp kara hasret kaldıysanız, durmayın kışın gidin. Yani dememiz o ki kolay kolay üşümeyen kişiler için kış ayları ayrı bile güzel olabilir. Yine de yanınıza içlik almayı unutmayın. 

Ukrayna’da Hangi Şehre Gidilmelidir?

Ukrayna’da ziyaret edilmesi gereken başlıca beş şehir var: 

  • Kiev
  • Lviv
  • Odessa
  • Donetsk
  • Zaporijya

Kiev

Tarihi yerleri görmek istiyorsanız adres belli! Ayrıca parkları harika, harika... Güzel bir yaz günü parklarında tüm gün vakit geçirebilirsiniz. 

Lviv

Kültür ve sanatsız yapamam diyorsanız Lviv’e gidin hiç düşünmeden. Ayrıca kendileri konsept kafe cenneti olabilir. Tembelim, her şey şehir merkezinde olsun, birbirine yakın olsun diyorsanız yine Lviv iyi bir adres olabilir. 

Ama yok ben herkesin gittiği yerlere gitmem diyenlerdenseniz kar tatili için Dragovat’a ya da deniz tatili için Odessa’yı tercih edebilirsiniz. 

Ukrayna Şehirleri

Ukrayna'nın Başkenti

Ukrayna'nın başkenti Kiev’dir. Odessa, Harkov ve Dnipro diğer büyük şehirleri arasında yer alıyor. 

Ukrayna’da Ne Kadar Kalabilirim?

Ukrayna’da 180 gün içerisinde 90 güne kadar kalabilirsiniz. 90 günden daha fazla kalmak için vize almanız gerekir. 

Pandemi Sürecinde Ukrayna’ya Nasıl Gidilir?

Pandemi sürecinde Ukrayna’ya girişte üç şarttan biri aranıyor: 

  • uçuşundan 72 saat önce yapılmış negatif PCR testi sonucu
  • antijen test raporu
  • Covid-19 aşılarından birinin ikinci dozunun yapıldığına dair resmi belge

Bu şartlardan birini sağlıyorsanız gerekli belgeler ile girebilirsiniz. 12 yaşın altındaki çocukların test sonucu ya da aşı sertifikası sunması gerekmiyor.

Ukrayna Tatili İçin Ne Kadar Para Lazım?

Ukrayna tatili için yapılan harcamalar kaç gün kalacağınız, hangi dönem gittiğiniz ve şehre göre değişebilir. 

TL’nin değer kaybetmesine rağmen genel olarak rahatlıkla seyahat edilebilen ve çok büyük bütçeler gerektirmeyen ülkelerden biridir. Alkol, et, şehir içi ulaşım konusunda uygun fiyatlı sayılan ülkelerden biri diyebiliriz. 

Kaba taslak bir hesaplama yapacak olursak tek bir şehir için 2 gece konaklamalı seyahatte 

  • kampanya dışı gidiş-dönüş uçak bileti 1.000-1.200 TL 
  • ortalama 500 ile 1.000 2 gece konaklama 
  • şehir içi ulaşım 50 TL desek
  • yemek + kahve molaları 300-700 TL arasında
  • alkol için ortalama 300 TL 

Âfâkî olarak ortalama masraf 1.100+750+50+500+300= 2.600 TL gibi bir ücret ile ortalama bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz. 

Ukrayna Para Birimi

Ukrayna para birimi Grivna’dır. 1 Grivna 100 Kopiyka’ya eşit. 2023 başında güncel Ukrayna para birimi kur bilgisi şöyledir:

  • 1 Grivna 0,51 Türk Lirası’na eşittir. 
  • 1 Dolar 36,87 Grivna’dır. 
  • 1 Euro ise 39,82 Grivna’dır. 

Ukrayna’da Hangi Dil Konuşuluyor?

Ukrayna’nın resmî dili Ukraynaca’dır. Tarihsel olarak Rutence veya Küçük Rusça olarak da bilinir.

Ukrayna’da Saat Kaç?

Ukrayna ile Türkiye arasında 1 saat fark vardır.Türkiye Ukrayna'dan bir saat ileridedir. Örneğin şu an Türkiye'de saat 14:00 ise,Ukrayna'da 13:00'dır.

Kaynaklar: 

Wikipedia Ukraynaca 

T.C. Cumhuriyeti Kiev Büyükelçiliği Ukrayna'ya Girişlerde Getirilen Yeni Düzenlemeler Hakkında Duyuru

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder