Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

Güncelleme: 22.09.2023
Yayımlama: 05.10.2021
Paylaş
İçindekiler

Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

Tahliye taahhütnamesi, herhangi bir ihtara gerek kalmadan kiralananın tahliye edilmesine dair taahhüt vermeyi sağlayan taahhütnamedir. Kiraya verenin hukuken imzalama zorunluluğu yoktur. Ancak taraflar aralarında bir düzenleme yapmaya karar vererek tahliye taahhütname tarihini belirleyebilirler. Bu durum öngörülü davranan taraflar için geçerlidir.


En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:

Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor.


Tahliye Taahhütnamesi Ne Zaman Alınmalıdır?

Kira sözleşmesi imzalanması sonrasında tahliye taahhütnamesi muhakkak alınmalıdır. Bu taahhütnameyi kiracı kabul etmezse geçerli olmaz. Çünkü Yargıtay kararı burada ihtiyaç sahibi olan kiracıyı korumayı hedeflemiştir ve irade sakatlığı içinde mecburen imzaladığını kabul eder.

Kira sözleşmesi ile birlikte tahliye taahhütnamesi alınırsa, irade sakatlığının olması bir karine olacaktır. Aksi durumda sonradan imzalatılan taahhütnamelerde hile, ikrah veya hata olmadığını kiraya verenin ispat etmesi gerekir. 

Boş Olan Tahliye Taahhütnamesine İmza Atılması Durumda Ne Olur?

Hukuki uyuşmazlıklara neden olan ve ihbar ve ihtara gerek olmadan belirlenen ve tarih kısmını boş bırakarak evin tahliye edileceğini taahhüt eden bir metni kiracıya imzalatma durumudur. Buradaki öncelik taahhütnamedeki imzanın kiracıya ait olup olmamasıdır. Kiracı imzaya itiraz etmediği sürece doğru sayılacaktır. Yargıtay kiracının boş taahhütnameye imza atması halinde bunun sonuçlarına katlanarak tahliye etmesi gerektiği düşüncesindedir.

Kira artış hesaplaması yapmak için kira artış oranı hesaplama aracı sayfamızı ziyaret edin. 

Tahliye Taahhütnamesi Yasal Yollarla İptal Edilir mi?

  • Kiraya veren taraf insiyatif dahilinde kiracıyı tarihi gelse dahi tahliyeye zorlamayabilir. Tahliye takibi ve tahliye davası tahliye tarihinden 1 ay içinde açılmalıdır. Bu durum, kiraya verenin keyfi davranışlarını önlemek için sebep göstermeden kira sözleşmesini sonlandırma imkanını ortadan kaldırır.
  • Tahliye takiplerinde uyuşmazlık ve tahliye davaları beyanlar, süreler ve itirazlar bakımından iyi analiz edilerek Yargıtay’ın kararları kapsamında yapılmalıdır. Bu süreçte hukuki danışmanlık almak hak kayıplarının önüne geçer ve avukatların da sulh olma ihtimali mutlaka değerlendirilmelidir.
  • Kira sözleşmesinin sonunda kiracı sonlandırma ya da devam ettirme hakkına sahiptir. Kira bedelini ödediği sürece kiracı taşınmazı kullanmaya devam edebilir. 
  • Ancak kiraya verenin tahliye taahhütnamesi olmadığı sürece sonlandırma hakkı yoktur. Tahliye taahhütnamesi sayesinde tahliye davası açarak ya da icra dairesi kanalıyla kiracının taşınmazı boşaltması sağlanır. 
  • İki tür süreçte de hukuki destek almak yararlı olacaktır. Sulh mahkemesi açılacak olan tahliye davasında görevli olur. Davacının ikamet ettiği yerdeki mahkeme davaya bakar.

Tahliye Taahhütnamesinin Geçerli Olması İçin Gerekli Şartlar

Aşağıda belirtilen şartlardan birinin dahi olmaması halinde tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılacaktır. Bu nedenle bu maddelere dikkat edilmesi oldukça önemlidir:

  • Yazılı olarak oluşturulmalı ve isteğe bağlı olarak noterde onaylatılmalıdır.
  • Taşınmazın boşaltılacağı tarih tahliye taahhütnamesinde belirtilmiş olmalıdır.
  • Kişi iradesinin sakatlanmış değil, serbest olması gereklidir.
  • Kira sözleşmesi imzalanırken ya da öncesinde tahliye taahhütnamesi verilirse, geçersiz sayılır. Doğru olan taşınmazın tesliminden sonra imzalatılmasıdır.
  • Her iki taraf kendi iradesiyle karar vererek tahliye taahhütnamesini iptal edebilir.
  • Tahliye taahhütnamesinde cezai şart belirtilmişse, geciken gün sayısı kadar günlük belirtilen tutar toplamını ödemekle yükümlüdür.

Noterlerde yapılan işlemlere noterde hangi işlemler yapılır sayfamızdan ulaşın.

Belirli Süreli Kira Sözleşmesi Ne Zaman Sona Erer?

Belirli süreli sözleşmelerde kiracı her yıl en az 15 gün önce sona erdirmek için bildirimde bulunması gerekirken, kiraya veren taraf sözleşme bittiği için sona erdiremez. Bu işlemi sadece 10 yıllık uzama süresi sonunda her kira dönemi bitiminde uzamaya 3 ay kala bildirimde bulunarak yapması gerekir.

Belirsiz Süreli Kira Sözleşmesi Ne Zaman Sona Erer?

Belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya veren kişi kira başlangıcından 10 yıl sonra, kiracı ise her zaman sözleşmeyi feshedebilir. Bu yasalar kiracıyı mağdur etmemek adına oluşturulmuştur. Alacağınız evde kiracı oturması durumunda ne gibi haklarınız olur öğrenmek için alacağınız evde kiracı oturması durumunda sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak:

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 352. Madde

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.