Faturalar dönemsel olarak ya da gelen zamlarla birlikte bir miktar artabilir, ancak belirli bir ortalamanın çok üzerinde gelen faturalar için kurumlara itiraz edilebilir. Türk Ticaret Yasasının 21/2 maddesine göre faturaya itiraz için verilen süre faturanın kişiye ulaştığı andan itibaren 8 gün ile sınırlıdır.
Türkiye’de elektrik dağıtım hizmeti, 21 özel elektrik dağıtım şirketleri tarafından yapılır. Abonelik işlemleri, sayaç okuma, faturalandırma, kesme bağlama gibi bütün hizmetler de bu şirketler tarafından sağlanır. Faturanın normalden yüksek geldiğini düşünülüyorsa:
Elektrik faturasında bulunan detayların açıklamalarını elektrik faturası açıklamaları sayfamızdan edinin.
Kolay Onaylanan Kredi Kartları
Hangi yöntem ile itiraz edilirse edilsin istenen belgeler şunlardır:
Komisyon ödemeden fatura ödeme yöntemleri hakkında detaylı bilgi için komisyonsuz fatura ödeme yöntemleri sayfamızı ziyaret edin.
Su dağıtım ve faturalandırma hizmeti, belediyelere bağlı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlükleri tarafından verilir. Normalin üzerinde gelen su faturalarına itiraz da yine bu kurumlara yapılır. İtiraz için fatura ve kimlikle birlikte en yakın şube müdürlüğüne başvurulabilir. Ayrıca kurumların internet sitelerinde bulunan online işlem sekmelerinde fatura itiraz seçeneği de vardır.
Su faturasına yapılan itiraz, hatalı sayaç okuma durumunda ya da sayaç bozuk ise değerlendirmeye alınır. Dahili tesisatta su kaçağı durumunda itiraz kabul edilmez. Aboneler sayaçlarını kontrol ederek su kullanım miktarını hesaplayabilir. Hatalı okuma yapıldıysa yeniden faturalandırma yapılır.
Kullanıcılar tesisatta su kaçağı olmadığından eminse ve sayaç okumada da bir yanlışlık yapılmadıysa bozuk sayaç başvurusu yapılır. Başvuru sonrasında sayaç sökülür yetkili kurum olan Ölçüler ve Ayar Amirliğine gönderilir. Sayacın kontrol edilmesinin ardından bir rapor düzenlenir ve rapordaki sonuca göre itiraz ret ya da kabul edilir.
Ayrıca evde su tasarrufu yapmak ve su faturası nasıl düşürülür öğrenmek için su tasarrufu yazımızı ziyaret edin.
Kış mevsiminde yükselen doğal gaz faturaları, yapılan zamların ardından her yıl belirli bir oranda yükselebilir. Ancak gelen doğal gaz faturasının kullanım bedelinin üzerinde olduğunu düşünülüyorsa ilgili doğal gaz dağıtım şirketine itiraz edilir.
Doğal gaz aboneliği iptali hakkında detaylı bilgiyi doğal gaz aboneliği nasıl kapatılır sayfamızdan edinin.
İtiraz işlemi aşağıdaki şekillerle yapılabilir:
e-Devlet üzerinden abonelikler nasıl iptal edilir öğrenmek için e-Devlet üzerinden abonelik iptali sayfamızı inceleyin.
Doğal gaz dağıtım şirketi itirazın ardından en geç 10 iş günü içinde yapılan başvuruyu karara bağlamakla yükümlüdür. Yapılan itiraz ilgili kurum tarafından kabul edilmezse anlaşmazlık miktarına göre; 6 bin 920 TL’nin altındaki uyuşmazlıklar Kaymakamlardaki Tüketici Hakem Heyetlerine, 6 bin 920 TL ile 10 bin 390 TL arasındaki anlaşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerine, 10 bin 390 TL üzerindeki anlaşmazlıklarda ise Tüketici Mahkemesine başvuru yapılabilir.
Elektrik, su, doğal gaz abonelikleri alınması hakkında detaylı bilgi için elektrik, su, doğal gaz abonelikleri nasıl alınır sayfamızı inceleyin.
Fazla geldiği düşünülen ev ya da cep telefonu faturasına itiraz edebilir, dönemsel olarak kullanım bilgileri görülebilir. Telefon faturasına operatörlerin müşteri hizmetleri numarası aracılığıyla itiraz edilebilir. Fatura kullanım detaylarını operatörlerin online ya da mobil kullanıcı sistemleri üzerinden de görüntülenir. Faturaya itiraz etmeniz durumunda da itiraz edilen dönemde yapılan konuşma ve kullanılan internet ve kısa mesaj bilgileri kontrol edilir.
Faturalı hat devrinin nasıl yapıldığıyla ilgili detaylı bilgiyi faturalı hat devri nasıl yapılır sayfamızdan edinin.Yüksek gelen internet faturasına internet sağlayıcı müşteri hizmetleri üzerinden itiraz edilir. Ayrıca online müşteri sistemleri ve müşteri destek e-posta adresleri üzerinden de itiraz iletilebilir. İnternet sağlayıcı firmalara ait güncel internet paketlerini görmek ve başvuruda bulunmak için internet bağlantısı sayfamızı ziyaret edin.
Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com
Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz
FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutubeHesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.