25.000 TL'ye varan taksitli avans ve 25.000 TL'ye varan taksitli artı para
0
faizli
Elektrik Faturası Açıklamaları
Elektrik Faturası Açıklamaları Nelerdir?
Elektrik faturaları tüketilen elektriğin bedelini ve bu bedelin detaylarını gösteren resmi belgelerdir. Ödenmesi gereken fatura tutarı birçok kalemden oluşur. Her kalemin ayrı ayrı anlamı bulunur.
Fatura Tutarı
Tüketim dönemi içerisinde kullanılmış olan elektrik bedeli ile vergi toplamıdır. Tüketicinin ödeyeceği toplam bedel olarak bilinir. Fazla gelen faturaya nasıl itiraz edilir öğrenmek için fazla gelen faturaya nasıl itiraz edilir sayfamızı inceleyin.
Ayrıca enerji maliyetlerinizi aşağı çekmek için Piagrid gibi farklı enerji alternatifleri sunan platformları değerlendirebilirsiniz.
Puant - Gündüz - Gece (Endeks)
Faturadaki bu ifadeler üç zaman aralığındaki tüketimleri ifade eder. Bunlar:
- Puant: Puant dönemi 17.00/ 22.00 saatleri arasındadır. Ancak sayaçları yaz saati uygulamasına göre güncellenmemiş tüketiciler için bu süre Ekim ayı ile Mart ayının son pazar günleri arasında bir saat ileri olup 18.00 / 23.00 şeklindedir.
- Gündüz: Gündüz dönemi 06.00 / 17.00 saatleri arasındadır. Ancak sayaçları yaz saati uygulamasına göre güncellenmemiş tüketiciler için bu süre Ekim ayı ile Mart ayının son pazar günleri arasında bir saat ileri olup 07.00 / 18.00 şeklindedir.
- Gece: Gece dönemi 22.00 / 06.00 saatleri arasındadır. Ancak sayaçları yaz saati uygulamasına göre güncellenmemiş tüketiciler için bu süre Ekim ayı ile Mart ayının son pazar günleri arasında bir saat ileri olup 23.00 / 07.00 şeklindedir.
Endüktif/ Kapasitif/ Reaktif
Elektrik kullanılırken elektrik enerjisinin kullanılan kısmı olan aktif güç çekilir. Reaktif güç elektrik enerjisinin işe yaramayan kısmı olan kayıp enerjidir. Reaktif güç, teknik özellikleri bakımından endüktif veya kapasitif şeklinde adlandırılır.
Yüksek güç çekildiğinde örneğin; bobin ile çalışan makinelerin bulunduğu tesisler, aktif gücün aşıldığı ve reaktif gücün ortaya çıktığı durumlar meydana gelir. Bu güç reaktif enerji bedeli, endüktif tutar, kapasitif tutar olarak faturaya yansır.
Enerji Tüketim Bedeli
Esas tüketim miktarı ile birim fiyatın çarpılması sonucu elde edilen tutara denir.
En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:
Güç Bedeli
Çift terimli tarife sınıfına bağlı kullanıcılardan sözleşmede belirtilen güç üzerinden aylık tahsil edilen kW birim bedeline denir.
Toplam Enerji Bedeli
Enerji bedeli, kullanılan enerji miktarı için ödenecek toplam ücreti ifade eder.
Kesme Bağlama Bedeli
Elektriğin kesilip açıldığı durumlarda bağlanması sırasında uygulanan bedele denir. Elektrik, su, doğal gaz aboneliklerini açtırmak hakkında detaylı bilgiyi elektrik, su, doğal gaz abonelikleri nasıl alınır sayfamızdan edinin.
Güncel Yuvarlama
Güncel faturada bir önceki fatura döneminden kalan ve güncel faturaya aktarılan + 0,09 TL ile – 0,09 TL arasında değişkenlik gösteren bedeldir.
Vergi ve Fonlar
Kanun gereği alınan ve gerekli kamu kurumlarına aktarılan bedel toplamına denir.
TRT Payı
3093 sayılı Radyo ve Televizyon Gelirleri Kanunu gereği aktif enerji üzerinden %2 alınan ve TRT’ye gelir olarak aktarılan bedeldir.
Damga Vergisi
Yasa kapsamında alınan bir vergidir.
Dönem
Tüketim dönemini ifade eder yıl/ ay şeklindedir.
Son Ödeme Tarihi
Elektrik fatura tutarının gecikme olmaksızın tahsil edileceği son tarihidir. Kredi kartı ile fatura ödeme hakkında detaylı bilgiyi kredi kartı ile fatura ödeme sayfamızdan edinin.
Faturaların ödenmemesi durumunda ne olur öğrenmek için elektrik faturası ödenmezse ne olur yazımızı inceleyin.
Trafo Kaybı
Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinde bulunan, kayıp katsayıları hesaplama metadolojisine göre hesaplanan, trafolu müşterilerin trafo kaybı tüketim bedelidir.
Ek Tüketim Bedeli
Herhangi bir nedenle yapılan eksik veya fazla ölçümden kaynaklı düzeltmeler bu bedelde görülmektedir.
Güç Aşım Bedeli
Tüketicilerin sözleşmede belirtilen gücü aşmaları durumunda, aşılan güç miktarı üzerinden aylık alınan kilovat birim bedelidir.
Güvence Bedeli
Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinin açıklamalarına göre “kullanılan tedarik şirketi kulanım yerinin değişmesi veya sözleşmesinin sona ermesi veya sözleşmesinin feshi gibi durumlarda tüketicinin elektrik tüketim bedelini ödememesi ihtimaline karşılık alınan güvence bedelidir.” hükmüne göre alınan bedeldir. Tüketici tedarik şirketine olan tüm borçlarını ödedikten sonra güvence bedeli iade edilir.
Önceki Yuvarlama
Önceki dönem faturasında bulunan, bir önceki dönemden kalan ve önceki döneme aktarılan fatura toplamı üzerinden + 0,09 TL ve - 0,09 TL arasında değişen bedeldir.
Eski Borç Bakiye
Fatura tarihinden itibaren ödemesi yapılmamış vadesi geçen güncel borç tutarıdır.
Enerji Fonu
3291 Sayılı Kanun'u gereği enerji sektöründe yapılacak olan yatırımlara kaynak sağlamak için %1 oranında alınan ve bakanlık onayıyla enerji fonuna aktarılan bedeldir.
Belediye Tüketim Vergisi (BTV)
İlgili kanun gereği tüketicinin bulunduğu belediye için tarife grubuna göre alınan vergi bedelidir.
Katma Değer Vergisi (KDV)
3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereği, KDV matrahı üzerinden hesaplanan vergi miktarıdır. KDV tutarını hesaplamak için KDV hesaplama aracını kullanabilirsiniz.
Otomatik Ödeme Talimatı
Fatura tarihinden itibaren otomatik ödeme talimatı bulunan bankadır. Otomatik ödeme talimatı hakkında detaylı bilgiyi otomatik ödeme talimatı sayfamızdan edinin.
Bankaların özel kredi teklifleri, güncel kredi kartı kampanyaları ve uzmanlar tarafından hazırlanan içeriklerden önce sen haberdar ol!
- Ana Sayfa
- >
- Kredi
- >
- Konut Kredisi
- >
- Elektrik Faturası Açıklamaları
- >
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.