Elektrikli arabalar, sürüş gücünün bir kısmını veya tamamını elektrik motoruyla üretip, aracın aksamlarının elektrikle çalışmasını sağlayan teknolojiye sahip arabalardır. Elektrik motorun aracın bataryalarında depoladığı enerjiyi besler ve bu bataryalar çeşitli şekillerde şarj edilir. Şarj edilen bataryalar gücü motora iletir ve bu sayede aracın çalışmasına yardımcı olur.
Elektrikli arabaların fiyatları şu anki diğer otomobillere kıyasla daha pahalı olsalar bile, kilometre başına ödenen tutarlara bakıldığı zaman normal arabalara göre daha az yakıt tüketen arabalar olmuşlardır. Yakıt tasarrufu sağlamanın yanı sıra sessiz olarak hareket etmeleri hem şoför açısından hem de yolcular açısından oldukça büyük avantajdır.
Almayı planladığınız araç için ne kadar vergi ödeyeceğinizi Araç ÖTV ve KDV Hesaplama sayfamızdan öğrenin.
Elektrikli arabaların kullanımı son yıllarda yaygınlaşmaya başlamıştır. Tasarruflu ve konforlu sürüş desteği sağlaması çok tercih edilmesinde önemli rol oynamaktadır. Piyasada temel açıdan 4 çeşit elektrikli araba teknolojisi bulunmaktadır. Bunlar;
Hibrit ya da melez otomobillere, iki farklı motor yapısına sahip oldukları için bu isim verilmiştir. Hem benzin motoru ile hem de elektrik motoru ile çalışabilen hibrit sistemli otomobiller son yıllarda kullanıcıların ve araç üreticilerinin tercih edeceği otomobil olmuştur. Hibrit sistem sayesinde, trafiğin en yoğun olduğu zamanlarda aracın benzin motorunun yerine elektrik motoruyla çalışmasını sağlayarak, yakıt tüketiminde önemli tasarruflarda bulunulmaktadır.
Hibrit sistemli melez otomobiller şarj edilmeye gerek duymamaktadır. Kendi enerjisini kendisi üretebilen hibrit otomobiller, yakıt tüketimi konusunda sürücülere oldukça avantaj sağlamaktadırlar.
Hibrit araçlar hakkında detaylı bilgi için Hibrit Araba Nedir yazımızı inceleyin.
Çalışma prensibi Hibrit sistemli otomobillere benzeyen şarj edilebilir özellikli hibrit sistemli otomobillerin farkı, daha büyük pillerin olması ve bu pillerin şarj edilebilir olmasıdır. Prize takılarak piller şarj edilebildiği gibi fren enerjisi ile de şarj olabilmektedir.
Hem elektrik hem de benzinli şekilde çalışabilen otomobillerdir. Fakat bu sistemde; içten yanmalı olarak çalışan motor, hiçbir surette motorun çekişine katkıda bulunmamaktadır. Çekiş görevini tamamen elektrik motoru gerçekleştirmektedir. İçten yanmalı olarak çalışan motorun görevi yalnızca pilleri şarj etmektir. Bu sistemde; fren enerjisi ve prize takılmak suretiyle piller şarj edilmektedir.
Tam elektrikli sistem otomobillerde yalnızca elektrik motoru bulunmaktadır ve sistemin pilleri prize takılarak şarj edilmektedir. Buna ek olarak fren enerjisiyle de piller şarj edilebilmektedir.
Elektrikli arabalar sadece aküden oluştuğu için ve benzinle herhangi bir alakaları olmadıkları için bakımları da oldukça kolaydır. Normal araçlarda her yıl yaptırılmak zorunda olan km bakım ihtiyacı olmaması büyük avantajdır. Az bakım gerektirdiği için diğer araçlara oranla daha ekonomiktir.
Avantajları:
Dezavantajları:
Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com
Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz
FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutubeHesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.