*Park cezası hakkında detaylı bilgi için park cezası ve indirimi hesaplama aracımızı ziyaret edin.
Park sorunu yaşadığınız bir bölgede ikamet ediyorsanız park etme konusunda çok başarılı duruma gelebilirsiniz ama park konusunda rahat bir bölgedeyseniz ve park etme sorunu yaşamıyorsanız, park ederken strese girmeniz çok normal. Panik yapmadan ve strese girmeden yolun ve park edilecek alanın durumuna göre sakin bir şekilde aracınızı park etmeye çalışmalısınız.
Trafik Sigortası Fiyatları Kasko Sigortası Fiyatları Araba Park Etme Teknikleri
Park etme türlerine bakıldığında üç park şekli karşımıza çıkıyor. Bunlar geri geri park, dikey park ve paralel(yatay) park. Park çeşitlerini birlikte inceleyelim:
Geri Geri Park Etme
Geri geri park etmek genel olarak otoparkta işinize yarayacak bir park etme şekli. Geri geri park etmek, otoparkın içinde hareket halinde bulunan araçları rahatlıkla görmenizde ve çevre trafiğine hakim olmamızda yardımcı oluyor. Bu park tekniğinde aracı park ettiğiniz yerden çıkarmak da oldukça rahat oluyor. Geri geri park etmenin püf noktaları aşağıdaki şekildedir:
- Arkanızda bir araba bulunuyorsa, o araca yol verin ve geçmesine izin verin. Size doğru araç geldiğinde de bu taktiği uygulayın.
- Direksiyonunuzu çevirerek ve aracınızı dik konuma getirin.
- Aracınızı her iki şeridin merkezine denk gelecek şekilde yakınlaştırın.
- Aynaların yardımıyla geri geri gidin. Emniyet kemerinizi çözerek, arka camdan da yararlanarak yapabilirsiniz. Fakat önceliğiniz aynalar olmalı.
- Geri döndüğünüz an aracın tekerleğini düzleştirin ve aynaları son bir kez kontrol edin.
- Park ederken size ait olan bölümün ortasına denk gelecek şekilde park etmelisiniz. Çizgilere eşit uzaklıkta park etmezseniz iki yanınızda bulunan araçların kapılarının açılması zorlaşacaktır.
- Yerde bulunan ya da işaretler üzerinde yer alan “tek yönlü” talimatlara dikkat edin ve konumunuzu ona göre belirleyerek park yerinden çıkışınızı doğru biçimde ayarlayın.
Paralel Park Etme
Paralel park etme tekniği sürücüleri oldukça düşündürüyor. Arka arkaya sıralanmış araçlar arasında boş bir alan bulduğunuzda bu tekniği kullanabilirsiniz. Bu tekniğe bir başka deyişle iki aracın arasına park etme tekniği de denebilir. Bu tekniği uygulamak için aşağıdaki yolu izleyebilirsiniz.
- İki aracın arasına park edeceğiniz boşluğu belirleyin.
- Arkanızda yer alacak araçtan arabanızı uzaklaştırın. Arka tekerleklerinizi, önünüz bulunan diğer aracın arka tamponuyla hizalayın.
- 45 derecelik bir açıya gelinceye kadar yavaş bir biçimde boşluğa girin ve durun.
- Her iki tarafta da ortalama miktarda boş bir alan kaldığından emin olmak için aracınızın sol ve sağ taraflarına bakın.
- Aracınızı düz konuma getirmek için direksiyonunuz tam ters konumda çevirin.
- Bu park etme şeklinde yavaş ve sakin olmalısınız. Gözünüzü dikiz aynasından ayırmamalısınız.
- Ayağınız daima fren pedalında ya da yakınında olmalı. Gazı oldukça az kullanın.
- Eğer yan tarafınızda bir kaldırım bulunuyorsa, bu kaldırıma 30 cm’den daha uzak olmayın, ön ve arkada yer alan araçların rahatça çıkabilmesi için mesafe bırakın.
Düz (Dik) Park Etme
Araç park teknikleri arasında neredeyse tüm sürücülerin en sevdiği ve en sorunsuz park edilebilen tekniktir. Şehir hayatında çok mümkün değildir ama bu düz park etme tekniğinin çok kullanışlı olması gerçeğini değiştirmez. Dikey park etme teknikleri olarak da geçen bu işlem için, arabayı ön kısmında hedeflediğiniz noktaya sokabilmeniz yeterli. Bu teknikle park ederken yanınızda araç varsa mesafeye dikkat edin. Her iki taraftaki arabanın kapısının açılıp açılmayacağını kontrol etmelisiniz.
Aracınıza ait hasar kaydı olup olmadığını araç hasar sorgulama yaparak öğrenin. Ayrıca araç ayna ayarı nasıl olmalı detaylarını öğrenmek için araç ayna ayarı yazımızı ziyeret edin.
Araba Park Ederken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Park için seçtiğiniz alanın uygun olup olmadığını kontrol edin. Aracınızı park ettiğiniz zaman önünde veya arkasında 1 metre yer kalmalıdır.
- Park edeceğiniz iki aracın arasında önde bulunan aracın koltuğu ile sizin hizanızın aynı olmasına özen gösterin. Kolay hamleler yapabilmeniz için araçların arasında 1,5 – 2 karış mesafe olmalıdır.
- Hizaya geldiğiniz zaman aracınızı geri vitese alıp direksiyonu hangi yöne yanaşacaksanız onun zıt yönünde tam tur olacak şekilde çevirin ve yavaşça geriye doğru hamle yapın.
- Sağ tarafa doğru yanaşıyorsanız sol aynadan, sol tarafa doğru yanaşıyorsanız sağ aynadan arkada bulunan aracın tam plakasını ya da amblemini gördüğünüz zaman direksiyonu toplama vaktiniz gelmiş demektir. Direksiyonu hızlı bir şekilde diğer yöne tam olarak çevirin. Bu hamlenin ardından önde yer alan arabanın arka tamponu ile sizin ön tamponunuz yakın geçeceğinden temas olup olmayacağına mutlaka dikkat edin.
- Aracınız kaldırıma veya duvara paralel duruma gelene kadar devam edin. Tabi aynalardan arkada bulunan aracı kontrol etmeyi de ihmal etmeyin. Eğer park sensörünüz bulunuyorsa kontrol sizin için daha kolay olacaktır. Paralel konuma geldiğiniz zaman aracınızı önde ve arkada aynı seviyede boşluk kalacak biçimde yerleştirin. Bu hamlelerde başarılı olamadıysanız hamleleri kendinize göre esnetebilirsiniz.
- Paralel parkta asıl önemli olan park ettiğiniz noktadan nasıl çıktığınızla da ilgilidir. Aracınızı park ettiğiniz yerden çıkarken yaptığınız hamleleri göz önünde bulundurursanız, park ederken de yapacağınız hamlelerin aynı olduğunu göreceksiniz.
Park sensörü hakkında detaylı bilgi almak için park sensörü nedir yazımızı ziyaret edin.