HesapKurdu logo

Kredi Notu Nedir, Ne İşe Yarar?

Güncelleme: 01.06.2023
Yayımlama: 04.11.2015
Paylaş
İçindekiler

Kredi Notu Nedir?

Tüm finansal geçmişin ortak bir kuruluşta (ülkemizde KKB) toplanarak analiz edilmesi sonucunda oluşan puanlama sistemine, “kredi notu” denir.

Elde edilen bu puanlama kuruluşa üye olan firmalara veya bireysel müşterilere belirli bir ücret karşılığında verilir. Ülkemizde bazı finansal kuruluşlar kendi puanlama sistemini geliştirmiş olsalar da müşterileri hakkında tüm verilere ulaşamadıkları için KKB’ye bir yerde üye olmak zorundalar. Öte yandan diğer ülkelerde de ülkemizdekine benzer kredi notu sistemleri kurulmuştur. Hatta bu puanlama sistemi sadece bireysel müşterilerle sınırla olmayıp büyük şirketler ve devletlere dahi not veren uluslararası kuruluşlar mevcuttur

e-Devlet sistemi üzerinden kredi risk durumunuzu nasıl sorgulayabileceğinizi e-Devlet kredi notu sorgulama sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

Kredi Notu Nasıl Belirlenir?

Kredi notuna göre bankalar öncelikle olası risk durumunu çıkartır. Çıkartılan risk durumuna göre bankaların çoğunluğu finansal taleplerin değerlendirmeye alınıp alınmaması konusunda karar veren sistemler kurar. Kurulan otomatik sistemler sayesinde bankalar kredi vermeyecekleri kişileri hiç değerlendirmeye almaz ve bu sayede zaman ve personelden tasarruf etmiş olurlar.

Aşağıdaki tabloda Findeks ve bankaların kredi notunu yaklaşık olarak nasıl değerlendirdiği yer almaktadır. Tutarlar ve risk gurupları genelleme olarak belirtilmiştir. Her finansal kurumun değerlendirmesi farklı olabilir.

En Riskli Orta Riskli Az Riskli İyi Çok İyi
1-699 700-1099 1100-1499 1500-1699 1700-1900

Örneğin, tablodakine benzer değerlendirme yapan bir banka, puanlaması 1 ile 1099 arasında olan (yani en riskli ve orta riskli) gruba hiç değerlendirme yapmadan, otomatik olarak ret veren bir sistem kurabilir. Zaten bankların SMS ve benzeri kampanyalarda anında değerlendirme yaparak dönmesi de yaklaşık olarak bu sistemin uygulanması sayesinde olur. Ayrıca kredi notu sisteminde sıfır "0", bankalar ile hiç çalışma olmadığı anlamına gelir.

Kredi Notu Nedir, Nasıl Yükseltilir?
Kredi Notu Nedir, Nasıl Yükseltilir?

Gelirinize ve kredi ödemelerinize göre güncel faiz oranları üzerinden ne kadar kredi çekebileceğinizi ne kadar kredi çekebilirim  hesaplama aracımız üzerinden anında hesaplayın.


Kredi Notu Neden Önemli?

Kredi notu, bankalar açısından tek değerlendirme ölçütü olmasa da en önemlisidir. Findeks’in her geçen gün elindeki verilerin artması ve verileri analiz etme kabiliyetinin gelişmesi ile kredi notunun kredi değerlendirme ölçütleri içerisindeki öneminin de gün geçtikçe arttığı söylenebilir. Bankaların kredi notu haricindeki başlıca kredi değerlendirme ölçütleri; gelir durumu, çalışılan kurum, hane halkı gelir durumu ve ek gelirler olarak sıralanabilir. Bu kalemler arasında kredi notunun ne kadar ağırlığı olduğu bankalara göre değişiklik göstermekle birlikte, tüm finansal kurumlar için en önemli değerlendirme ölçütü, kesinlikle kredi notudur. 

Kredi notunun nasıl hesaplandığı ile alakalı detaylı bilgiye kredi notu nasıl hesaplanır yazımız üzerinden ulaşın. 

Kredi Notunu Kim Belirler?

KKB’nin Findeks’i kurması ile birlikte ülkemizde kredi notu belirlemekte tek yetkili kurum Findeks olmuştur. Bunun nedeni kredi notunu doğru olarak değerlendirecek tek veri kaynağının Findeks’te mevcut olmasıdır. Bu kadar veriye sahip olmasının en önemli nedeni KKB’yi 9 bankanın kurması ve ülkemizde faaliyet gösteren tüm finansal kuruluşların üye olarak verilerini bu kuruluşla paylaşmasıdır.

Finansal Kuruluşların Kredi Değerlendirmesi Değişiklik Gösterebilir

Finansal kuruluşlar açısından kredi değerlendirmesinde en önemli ölçüt kredi notu olsa dahi her bankanın değerlendirmesi değişir. Özellikle kredi kullanmak istenilen banka ile bir çalışma varsa bu durum kesinlikle etkili olmaktadır. Daha önceki banka çalışmalarında aksamalar yaşanması durumunda, çalışmanın olmadığı bankalar çalışılan bankalara göre daha negatif bakarak kredi talebini olumsuz değerlendirebilir.

Banka veya Şube Kredi İhtiyaçlarına Göre Değerlendirmelerini Esnetebilir

Bankalar özellikle yıl ve çeyrek sonlarında kredi hedeflerinin tutmaması ile kredi taleplerindeki değerlendirme ölçütlerini esnetebilirler. Tabii bu esneklik kredi verilemeyecek kişileri etkileyecek kadar değil, daha çok kredi kullanmak için tam sınırda olan kişiler için yapılan esnekliklerdir.

Bankaların hedeflerinin yanında, şubelerin de kendilerine ait hedefleri bulunur. Bu hedeflerin tutmadığı zamanlarda şubeler kredi almak için sınırda olan kişilere yardımcı olabilir veya diğer şubelere göre daha yüksek limitli kredi verebilirler.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.