HesapKurdu logo

Kredi Notu Nasıl Yükselir?

Güncelleme: 18.01.2023
Yayımlama: 04.11.2015
Paylaş
İçindekiler

Kredi Notu Yükseltme Yolları

Kredi notu yükseltme yolları ödeme güçlüğü ve geçmişteki kredi takibine göre ikiye ayrılabilir:

Ödeme güçlüğü çekiyorsanız kredi notu yükseltmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Ödemelerinizi bütçenize göre yapılandırın.
  • Borçları tek kredide birleştirin.
  • İpotek vererek kullanabileceğiniz kredi tutarını yukarı çekin.
  • Ödemelerinizi bir gün bile geciktirmeyin.

Geçmişte kredi takibiniz varsa kredi notu yükseltmek için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Düşük limitli de olsa kredi kartı edinin.
  • Bankalar ile aktif ve düzenli çalışın.
  • Ödemelerinizi bir gün bile geciktirmeyin.
  • Maaş bankanızdan bir maaşa kadar (mini kredi) kullanın. 

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

* Tüm kredi kartlarını görmek ve karşılaştırmak için kredi kartı başvurusu sayfamızı ziyaret edin. Ayrıca tablo internet sitemiz üzerinden başvuruda bulunan kullanıcıların onaylanma verilerine göre oluşturuldu. 

Ödeme Güçlüğü Çekiyorsanız Borçlarınızı Yapılandırın

Öncelikle, eğer aksayan ödemeleriniz varsa bunları düzeltmelisiniz. Ödemelerinizde aksama olduğu sürece kredi notunuz yükselmeyecek, aksine düşecektir.

Aşağıda belirteceğimiz yöntemleri kredi notunuz çok düşmeden, yani ödemelerinizi çok fazla geciktirmeden yapmalısınız. Aksi durumda bankalar taleplerinizi ödeme düzeniniz iyi olmadığı için olumsuz sonuçlandırabilir.

e-Devlet sistemi üzerinden kredi risk durumunuzu nasıl sorgulayabileceğinizi e-Devlet kredi notu sorgulama sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

Not: Kredi notunu yükseltmenin en hızlı yolu ödemeleri düzenli olmak şartı ile aktif olarak kredi kartı kullanmaktır. 

Kredi Notu Nedir, Nasıl Yükseltilir?
Kredi Notu Nedir, Nasıl Yükseltilir?

Aylık Kredi Ödemelerinizi Bütçenize Göre Yapılandırın

Aylık ödemelerinizi bütçenize göre ayarlamalısınız. Eğer aylık bütçenizi aştığı için kredi ödemelerinizi zamanında yapamıyorsanız, kredilerinizin vadesini uzatmalısınız. Vadeyi uzattığınız takdirde toplamda ödeyeceğiniz kredi tutarı artacak ama aylık ödeme tutarınız düşecektir. Bu sayede aylık ödemelerinizi düzenli olarak yapabilir ve kredi notunuzu yükseltebilirsiniz.

Aylık gelirinize göre güncel faiz oranları ile  çekebileceğiniz krediyi, ne kadar kredi çekebilirim aracımızdan anında hesaplayın.

e-Devlet Kredi Risk Merkezi Raporu Sorgula »

Borçlarınızı Tek Bir Kredide Birleştirin

Birden fazla kredi borcunuz varsa, aylık ödemeler zorlayabilir ya da gelir-gider takviminiz uymadığı için ödemeleriniz gecikebilir. Bu durumda tüm kredilerinizi tek bir kredide birleştirerek tek bir yere, aynı tarihte ödeme yapabilir, vadenizi uzatarak aylık ödemelerinizi düşürebilirsiniz. 

Kredi Notuna Göre Kolay Kredi Veren Bankalar

N Kolay Kredi 
Evrak talep edilmiyor
Kefil istenmiyor
CEPTETEB Kredi
Evrak talep edilmiyor
Kefil istenmiyor
Enpara.com Kredi
Evrak talep edilmiyor
Kefil istenmiyor
ING Bank E-Kredi
Değerlendirme sonucu istenebiliyorKefil istenmiyor

Tabloda belirtmiş olduğumuz bankalar, evrak ve kefil talep etmemelerinde ve süreçlerinin tamamen online olmasından dolayı diğer bankalara göre nispeten daha kolay kredi kullanıdırımı yapıyor. Ayrıca düşük kredi notu olan kişilere kredi kullandırma oranları da verilerimize göre daha yüksek.

Borç kapatma hakkında detaylı bilgi için borç kapatma kredisi yazımızı inceleyin. 

İpotek vererek kredi limitinizi yükseltebilirsiniz

Eğer ipotek olarak verebileceğiniz bir gayrimenkulunüz varsa kredi limitinizi gayrimenkulün değerinin %80’sine kadar çıkartabilirsiniz. Bu sayede kredi/kredi kartı ve diğer borçlarınızı bir bankaya 36 ay vade ile toplayabilirsiniz. Tabii ihtiyaç kredisine göre ipotekli ihtiyaç kredisinin ek masrafları mevcut. Bu yolu tercih etmeniz durumunda  600 TL ila 700 TL ekspertiz masrafı ve 200 TL ila 300 TL ipotek masrafı olmak üzere yaklaşık 900 TL ihtiyaç kredisine göre ek bir masrafınız olacaktır.

İpotekli ihtiyaç kredisi hakkında daha detaylı bilgi almak ve başvuru yapmak için konut ipotekli ihtiyaç kredisi sayfamızı ziyaret edin.

Ödemelerinizi Bir Gün Dahi Olsa Geciktirmeyin

Kredi ödemelerindeki bir günlük bir gecikme bile kredi notunuzu ciddi anlamda düşürür. Bundan dolayı ödemelerinizi zamanında yapmanız gerekli. Bir iki günlük kısa vadeli gecikmeler genellikle gelir tarihi ile kredi ödeme tarihinin uyuşmamasından kaynaklandığı için kredi ödeme tarihlerini gelir tarihine göre önceden planlamalı ya da bankayla iletişime geçerek ödeme tarihleri yeniden düzenlenmelidir.

Kredi notu oluşturan bileşenler:

Kredi Ödeme Düzeni
%45
Mevcut Hesap ve Kredi Borç Durumu
%32
Kredi Kullanım Yoğunluğu%18
Yeni Alınan Kredi%5

Tabloda görüldüğü üzere kredi notunun %70'ini "kredi ödeme düzeni" ve "kredi borç durumu" oluşturuyor. Bu konuda daha detaylı bilgi için kredi notu nasıl hesaplanır yazımızı inceleyin. 

Kredilerinizin Takibe Düşmesi Durumunda İzlenecek Yollar

Eğer kredileriniz idari takibe veya diğer ismi ile kanuni takibe düştüyse, öncelikle takip durumunda olan borçlarınızı kapatmalısınız. Açıkta olan takibinizi kapatmadığınız sürece kredi notunuz yükselmez ve herhangi bir finansal işlem yapamazsınız.

Kredinizin kapatma tutarını kredi erken kapama sayfamızda yer alan aracımız üzerinden kolayca hesaplayabilirsiniz.

Takibe düşmüş kredinizi kapatmak için öncelikle kredinizin takibe düştüğü banka ile görüşerek yapılandırma talep etmelisiniz. Zaten bu süreçte banka veya yetkilendirdiği avukat takibe düşmüş kredilerinizin yapılandırılması için sizinle muhakkak irtibata geçecektir. Bu görüşmelerde pazarlık geçerli olduğu için, kesinlikle pazarlık yapmanızı tavsiye ederiz. Özellikle faiz indirimi ve taksitlendirme talebinde bulunun. Bu sayede takibe düşmüş borcunuzdan bütçenize uygun olan faiz indirimi ile kurtulabilirsiniz. 

Yapılandırma İşleminde Vadeyi Uzatmaya Özen Gösterin

Bankalar, kredi takibe düşmeden önce veya düştükten sonra kredi taksitlendirme önerisi ile gelebilir veya siz bu şekilde bir talepte bulunabilirsiniz. Taksitlendirme süreçleri ise tamamen pazarlığa açıktır. Bundan dolayı bütçenize uygun bir taksitlendirme yapılması konusunda ısrar etmenizin faydası olacaktır. Eğer istekleriniz makul ise bankaların çoğu yardımcı olacaktır. 

Bankalar Kredilerinin Takibe Düşmesini İstemiyor

Sanılanın aksine bankalar kredinin geç ödenmesini veya takibe düşmesini istemezler. İstememelerinin nedeni, fazla batık oranı ve riskli kredi varlığının finansal piyasada bankaya olan güvenin azalmasına neden olmasıdır. Öte yandan takibe düşen kredileri geri almak çok uzun ve zor olduğu için bankalar açısından bir yerde zarar kalemi olmaktadır. Bundan dolayı, kredileriniz takibe düşmeden önce bankalar ile görüşerek size uygun bir ödeme planı ile yardımcı olmalarını istemelisiniz. Bankaların çoğu bu tarz durumlarda vade uzatılması gibi seçenekler ile yardımcı olur. Kredinizi takibe düşmeden önce yapılandırmanız kredi notunuz açısından gerçek anlamda önem arz ediyor.  

Kredi Takibini Kapattıktan Sonra İzlenecek Yollar

Krediniz takibe düştükten sonra borcunuzu kapatsanız dahi kredi notunuz çok düşük olacağından bankalar için halen riskli alanda olacaksınız. Sanılanın aksine bankalar ile tekrar düzenli olarak çalışmanız başlamadan kredi notunuz yükselmeyecektir. Bundan ötürü bankalar ile tekrar aktif çalışmanızı başlatmanız gerekir. Bunun için izlenecek yollar ise;

Düşük Limitli de Olsa Bir Kredi Kartı Alın

Takibe düşmüş kredinizi kapattıktan sonra bir kredi kartı edinmeye çalışın. Bankalar doğal olarak kredi kartı talebinizi reddedebilir ama maaş bankanıza öncelik vererek bir kart talebinde bulunun. Eğer olumsuz olursa bazı bankalar kart limitiniz kadar nakit parayı hesabınızda tutmanız şartı ile bloke teminatlı kredi kartı verebiliyor. Bu ve benzeri yolları izleyerek bir kredi kartı sahibi olmanız size artı bir puan kazandırır.

Bloke teminatlı kredi kartı hakkında detaylı bilgi alın. 

Otomatik Ödeme Talimatı Verin

Kredi notuna çok fazla etkisi olmasa da banka hesapları ve otomatik ödeme talimatları ile banka çalışmalarınızı tekrardan aktif hale getirebilir ve bankanın size olan güvenini arttırabilirsiniz. Bu sayede finansal ürünleri almanız daha kolaylaşacaktır.

Yaklaşık olarak bankaların kredi notu değerlendirmeleri aşağıdaki şekildedir. Bu konuda daha detaylı bilgi için kredi notum kaç olmalı  yazımızı inceleyin. 

En Riskli Orta Riskli Az Riskli İyi Çok İyi
1-699 700-1099 1100-1499 1500-1699 1700-1900

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.