Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Güncelleme: 01.03.2024
Yayımlama: 27.02.2024
Paylaş
İçindekiler

Kredi Notu 1 Ayda Kaç Puan Yükselir?

Kredi notunuz çeşitli nedenlerden dolayı düştüyse yeni yapacağınız kredi ve kredi kartı başvurularınıza ret gelebilir. Bu olumsuz duruma rağmen kısa süre içinde kredi kullanma ihtiyacınız varsa aşağıda bahsedeceğimiz yöntemleri kullanarak kredi notunuzu artırabilirsiniz.

Kredi notunu ayda 100-150 puan artırmanız mümkündür. Kredi notunu yükseltmek için aşağıdaki adımlar uygulanabilir:

Not: Bankalar kredi notunuz düşük olduğu için kredi ve kredi kartı taleplerinizi onaylamıyorsa, uzaktan (internetten) banka müşterisi olma kampanyaları üzerinden başvuru yaparak kredi ürünü alma ihtimalinizi arttırabilirsiniz. Bankaların uzaktan müşteri olma kampanyalarını incelemek için internetten banka müşterisi ol sayfamızı ziyaret edin.

Kredi Notu Yükseltme Yolları

Var Olan Borçlarınızı Kapatın

Mevcut borç durumunuz kredi notunuzu etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Bu nedenle mümkünse borçlarınızı kapatmanız kredi notunuzu önemli ölçüde etkileyecektir. Bankalara olan kredi, kredi kartı gibi borçlarınızın dışında mevcutta bulunan fatura borçlarını da kapatmalısınız. Burada önemli olan adınıza aktif bir borç kaydı kalmamasıdır.

Mevcut Kredi Kartı Limitlerinizi Gözden Geçirin

Kredi kartlarınızdaki limitlerin sadece ihtiyacınız kadar olmasına ve bütçenizi aşmamasına özen gösterin. Limitinizin çok yüksek olması bankalar için olumlu bir algı yaratmaz hatta aksine sizin ileri dönemlerde yapacağınız harcamalar göz önüne alınarak bir risk olarak görülür. Bu nedenle limitlerinizi mümkün olduğunca düşük tutmaya çalışın. 

Ödemelerinizi Düzenli Yapın

Daha önceden almış olduğunuz kredi ya da kredi kartlarına ait borçlarınızın ödemelerini düzene sokmanız çok önemli. Özellikle erken yapacağınız ödemeler ve borcunuzun asgarisini değil de tamamını ödemeniz size ekstra avantaj sağlayacaktır. Borcun 1 gün bile gecikmesi bankaya geç ödeme olarak yansır. Banka çalışmalarınızda gösterdiğiniz istikrar tarafınıza olumlu dönüşler yapılmasına yardımcı olur.

Tüm Ödemelerinizi Bankalar Üzerinden Yapmaya Çalışın

Öncelikli olarak aylık elinize geçen paranın büyük bölümünü bankada açtırdığınız hesaba yatırın. Daha sonra bankaya otomatik ödeme talimatı vererek tüm fatura ödemelerinizi bu hesap üzerinden yapın. Otomatik ödeme talimatını tercih etmeseniz de faturalarınızı kredi kartı ya da hesap kartıyla yapabilirsiniz. Bu şekilde yapacağınız düzenli ödemelerin kredi notunuza artı yönde etkisi olacaktır.

Kredi Kartınız Yoksa Blokeli Bir Kredi Kartı Çıkartın

Kredi notunu yükseltmek isteyenlerin en çok başvurduğu yollardan biri de kredi kartı ödemelerini düzene sokmaktır. Ancak mevcutta bir kredi kartınız yoksa ve şu an için adınıza kredi kartı onaylanmıyorsa blokeli bir kredi kartı çıkarmayı deneyebilirsiniz. 

Bunun için öncelikli olarak bir bankadan mevduat hesabı açtırın. Banka bu mevduatınıza bir bloke koyarak bunun karşılığında size hesapta bulundurduğunuz tutarın yarısı ile tamamını aşmayacak limitli bir kredi kartı verir. Bu şekilde sahip olduğunuz kartınıza düzenli ödemeler yaptığınız takdirde kredi notunuz da düzenli olarak artacaktır.

Blokeli olarak nasıl kredi kartı alınabileceği hakkında detaylı bilgi için bloke teminatlı kredi kartı sayfamızı ziyaret edin.

Yeni Bir Kredi Başvurusu Yapmayın

Bankalara yapacağınız başvurular karşılığında alacağınız her olumsuz yanıt kredi notunuza da olumsuz etki yapar. Bu nedenle bir bankaya başvurup ret cevabı aldığınızda ya farklı bankalar onaylarsa diye gidip çok sayıda yere başvuru yapmayın. Bunun yerine öncelikle kredi notunuzu yükseltip daha sonra kredileri karşılaştırıp sizin için en uygun olduğunu düşündüğünüz bankaya başvurunuzu yapmanız doğru olacaktır.

En Riskli Orta Riskli Az Riskli İyi Çok İyi
1-699 700-1099 1100-1499 1500-1699 1700-1900

Kredi notunuzu yükseltip kredi kullanabilmek için bilmeniz gereken önemli nokta ise kredi notunuzun dışında kredi veya kredi kartı almanızı olumsuz etkileyecek başka faktörler olmamasıdır.

Kredi Notunu Oluşturan Bileşenler

Kredi Ödeme Alışkanlıkları
%45
Mevcut Hesap ve Kredi Borç Durumu
%32
Kredi Kullanma Yoğunluğu%18
Yeni Alınan Kredi%5

Kredi notunun oluşmasında etki eden faktörler hakkında daha detaylı bilgi için kredi notu nasıl hesaplanır sayfamızı ziyaret edin.

Kredi ve Kredi Kartını Almayı Olumsuz Etkileyen Faktörler

  • güncel yasal takip dosyanızın olması
  • aktif bir SGK kaydınızın olmaması
  • bankadan almak istediğiniz miktarla gelirinizin uyuşmaması (taksit-maaş oranı)

Yukarıdaki durumlar mevcutsa kredi notunuzu yükseltmeye çalışsanız da bankalar sizinle çalışmayı kabul etmeyeceklerdir.


Kredilerinizin Takibe Düşmesi Durumunda İzlenecek Yollar

Eğer kredileriniz idari takibe veya diğer ismi ile kanuni takibe düştüyse, öncelikle takip durumunda olan borçlarınızı kapatmalısınız. Açıkta olan takibinizi kapatmadığınız sürece kredi notunuz yükselmez ve herhangi bir finansal işlem yapamazsınız.

Kredinizin kapatma tutarını kredi erken kapama sayfamızda yer alan aracımız üzerinden kolayca hesaplayabilirsiniz.

Takibe düşmüş kredinizi kapatmak için öncelikle kredinizin takibe düştüğü banka ile görüşerek yapılandırma talep etmelisiniz. Zaten bu süreçte banka veya yetkilendirdiği avukat takibe düşmüş kredilerinizin yapılandırılması için sizinle muhakkak irtibata geçecektir. Bu görüşmelerde pazarlık geçerli olduğu için, kesinlikle pazarlık yapmanızı tavsiye ederiz. Özellikle faiz indirimi ve taksitlendirme talebinde bulunun. Bu sayede takibe düşmüş borcunuzdan bütçenize uygun olan faiz indirimi ile kurtulabilirsiniz. 

Yapılandırma İşleminde Vadeyi Uzatmaya Özen Gösterin

Bankalar, kredi takibe düşmeden önce veya düştükten sonra kredi taksitlendirme önerisi ile gelebilir veya siz bu şekilde bir talepte bulunabilirsiniz. Taksitlendirme süreçleri ise tamamen pazarlığa açıktır. Bundan dolayı bütçenize uygun bir taksitlendirme yapılması konusunda ısrar etmenizin faydası olacaktır. Eğer istekleriniz makul ise bankaların çoğu yardımcı olacaktır. 

Bankalar Kredilerinin Takibe Düşmesini İstemiyor

Sanılanın aksine bankalar kredinin geç ödenmesini veya takibe düşmesini istemezler. İstememelerinin nedeni, fazla batık oranı ve riskli kredi varlığının finansal piyasada bankaya olan güvenin azalmasına neden olmasıdır. Öte yandan takibe düşen kredileri geri almak çok uzun ve zor olduğu için bankalar açısından bir yerde zarar kalemi olmaktadır. Bundan dolayı, kredileriniz takibe düşmeden önce bankalar ile görüşerek size uygun bir ödeme planı ile yardımcı olmalarını istemelisiniz. Bankaların çoğu bu tarz durumlarda vade uzatılması gibi seçenekler ile yardımcı olur. Kredinizi takibe düşmeden önce yapılandırmanız kredi notunuz açısından gerçek anlamda önem arz ediyor.  

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

Kredi Takibini Kapattıktan Sonra İzlenecek Yollar

Krediniz takibe düştükten sonra borcunuzu kapatsanız dahi kredi notunuz çok düşük olacağından bankalar için halen riskli alanda olacaksınız. Sanılanın aksine bankalar ile tekrar düzenli olarak çalışmanız başlamadan da kredi notunuz yükselmeyecektir. Bundan ötürü bankalar ile tekrar aktif çalışmanızı başlatmanız gerekir. Bunun için izlenecek yollar ise;

Düşük Limitli de Olsa Bir Kredi Kartı Alın

Takibe düşmüş kredinizi kapattıktan sonra bir kredi kartı edinmeye çalışın. Bankalar doğal olarak kredi kartı talebinizi reddedebilir ama maaş bankanıza öncelik vererek bir kart talebinde bulunun. Eğer olumsuz olursa bazı bankalar kart limitiniz kadar nakit parayı hesabınızda tutmanız şartı ile bloke teminatlı kredi kartı verebiliyor. Bu ve benzeri yolları izleyerek bir kredi kartı sahibi olmanız size artı bir puan kazandırır.

Bloke teminatlı kredi kartı hakkında detaylı bilgi alın. 

Otomatik Ödeme Talimatı Verin

Kredi notuna çok fazla etkisi olmasa da banka hesapları ve otomatik ödeme talimatları ile banka çalışmalarınızı tekrardan aktif hale getirebilir ve bankanın size olan güvenini arttırabilirsiniz. Bu sayede finansal ürünleri almanız daha kolaylaşacaktır.

Kredi Notunun Sıfır Olması Durumunda Kredi Notunu Yükseltmek için Yapılması Gerekenler

Bankalar ile daha önce aktif bir çalışmanız olmadıysa kredi notunuz da oluşmayacaktır. Bu durumda öncelikle bankalar ile aktif ve düzenli bir çalışma başlatmanız gerekir. Kredi notunu oluşturan etkenlerde görüldüğü gibi burada da en önemli unsur düzenli bir kredi veya kredi kartı çalışmanızın olmasıdır. Bunun yanında hesaplarınızdan otomatik fatura ödeme talimatları olması az da olsa kredi notunuzun oluşmasına olumlu etki eder.

Kredi notunuz sıfır olduğu için, yapacağınız kredi kartı başvurusunda önceliği maaş aldığınız veya hesaba düzenli para transferinizin olduğu bankalara vermeniz doğru olacaktır. Bu bankalarda aktif göründüğünüzden başvurunuzun olumlu sonuçlanma olasılığı diğer bankalara göre daha fazla olacaktır. 

Konu hakkında daha detaylı bilgi için kredi notum yok, ne yapmam lazım yazımızı inceleyebilirsiniz.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.