Çek, senet, kredi ve kredi kartı borçlarının ödemelerinde aksaklık yaşanıp 90 günlük süreç içinde bu borcun ödenmemesi halinde durum hukuki bir sürece dönüşerek sicilin bozulmasına yol açar. Bu süreçten sonra kişi tekrar bankacılık işlemlerine temiz bir şekilde devam etmek için kredi sicil affı bekleyenler gurubuna dâhil olmuş olur.
Borçlarını ödeyememiş kişiler takibe düştükten sonra borçlarını kapatmış olsalar dahi sicilleri bozulduğu için uzun bir süreçte kredi ve diğer bankacılık işlemlerinden olumsuz dönüş alırlar. Bu açıdan düşünüldüğünde hem esnaf hem de bireysel müşteri açısından sicil affı önemli hale gelir.
Kredi sicili ile alakalı çok daha detaylı bilgi almak için kredi sicili nasıl temizlenir ve eşimizin kredi notu kredi çekmemizi nasıl etkiler detaylarını öğrenmek için eşimin kredi notu kredi çekmemi engeller mi yazımızı ziyaret edin.
Sicil affı, finans kuruluşları ve bankalar tarafından yapılan işlemlerde;
borçlarının dikkate alınmaması için yapılan yasal düzenlemedir.
Son yapılan düzenlemeye göre sicil affı yasasından anapara ve taksit ödeme tarihi, 1 Ekim 2022'den önce olan kişiler ve şirketler yararlanacak. Borçlarını 1 Temmuz 2023 tarihine kadar düzenli bir şekilde ödeyen ya da yapılandıran kişilerin Bankalar Birliği Risk Merkezi'ndeki kara liste kayıtları silinecek.
Kredi notunda kara liste nedir öğrenmek için kredi notunda kara liste yazımızı inceleyin.
Resmi Gazete’nin 32008. Sayısının 27. maddesine sicil affından yararlanacak kişiler için şu ifadeler kullanılmıştır:
“22/1/2009 tarihli ve 5834 sayılı Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 4- (1) Anapara ve/veya taksit ödeme tarihi 1/10/2022 tarihinden önce olup da; kullandığı nakdî ve gayrî nakdî kredilerinin anapara, faiz ve/veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin 5411 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi hükmü uyarınca kurulan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının 1/7/2023 tarihine kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmaz. (2) Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların birinci fıkra hükmü uyarınca mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmaz.””
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.