Kredi Kartı Provizyon Nedir, Nasıl Alınır?

Güncelleme: 21.11.2023
Yayımlama: 13.04.2021
Paylaş
İçindekiler

Provizyon Nedir?

Provizyon, yapılan harcamalar için bir ön onay süreci olarak tanımlanır. Kredi kartı kullanılarak yapılan alışverişlerde ödeme, banka sisteminde ilk olarak bekleyen provizyon olarak tanımlanır. Ödeme, elektronik ortamda yapılan kontrollerin ardından banka tarafından onaylanır ve daha sonra provizyondaki işlem harcama dökümüne yansır. Bu süreç çalıntı kart vb. durumlara karşı bir güvenlik prosedürü olarak uygulanır. 

Kredi Kartı Provizyon Nasıl Alınır?

  • Provizyon almak, alışveriş sonrasında ödenen tutarın banka tarafından onaylanmasıdır.
  • Bu süreç, elektronik ortamda banka tarafından tamamlanır.
  • Kredi kartı müşterisinin alışveriş sonrasındaki ödeme dışında bir şey yapması gerekmez.
  • Ödeme tutarı, işlem provizyondayken kredi kartı limitinden düşer.
  • Ancak tutar provizyon alınmasının ardından harcama dökümüne yansır.

Kredi kartını online alışverişe kapatma hakkında detaylı bilgiyi kredi kartı online alışverişe nasıl kapatılır sayfamızdan edinin. 

Kredi Kartı Bekleyen Provizyon Nedir?

Kredi kartı ile yapılan alışverişin ardından onay için beklenen ödeme sistemde bekleyen provizyon olarak görülür. Alışveriş sonrası kredi kartı ile ödenen ancak onay süreci için bekleyen ödeme bekleyen provizyon olarak tanımlanır.

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

Kredi Kartı Bekleyen Provizyon Ne Zaman Hesaba Yansır? 

Ödemenin ardından provizyon bekleme süresi genellikle bir gündür. Farklı bankalara ait POS cihazlarından yapılan işlemlerde bu süre uzayabilir. Ancak farklı bir POS üzerinden işlem yapılsa da bekleyen provizyon genellikle en geç iki gün içinde hesaba yansır ve bu süre kesinlikle yedi günü geçmez. 

Bekleyen Provizyon İptal Edilir mi?

Provizyonda bekleyen işlem size ait değilse bankanız ile görüşerek iptalini isteyebilirsiniz. Bekleyen provizyonun iptali için bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kayıp, çalıntı veya şüpheli işlem bildirimi için tuşlama yapabilirsiniz. Provizyonda bekleyen işlemler yalnızca kart sahibine ait olmayan alışverişlerde iptal edilir.  

Açık Provizyon Nedir?

Açık provizyon, bekleyen provizyon ya da provizyondaki işlem ile aynı anlama gelir. Kredi kartı ile yapılan alışverişin ardından banka onayı bekleyen ödemeler açık provizyon olarak da adlandırılır. Ödeme yapıldıktan sonra kredi kartı limitinden düşen bakiyenin onaylanarak alışveriş yapılan işyerine aktarılması ve müşterinin hesap hareketlerine yansıması süreci, açık provizyon süresi olarak tanımlanır.  

Provizyondaki İşlemler Nasıl Takip Edilir?

İnternet bankacılığı ve mobil uygulamada yer alan kredi kartı menüsü üzerinden yapılan tüm harcamalar ve bekleyen provizyonlar takip edilebilir. Bankanın müşteri hizmetlerinden de provizyonda bekleyen işlemler hakkında da bilgi alınabilir.

Benzer Yazılar

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.