Bakanlıkça lisanslandırılmış kuruluşlara başvurularak Kentsel Dönüşüm Kanunu kapsamında depreme dayanıksız, ekonomik ömrünü tamamlamış eski yapıların takviye güçlendirmesi ve yeniden inşa edilmesinde kullanılmak için verilen kredi türüdür.
En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:
*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor.
Kentsel dönüşüm, “6306 Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi” kanunu kapsamında, afet ve deprem riskli yapıların yenilenmesi ile ilgili yapılan devlet destekli bir çalışmadır. Kentsel dönüşüm projesini yürüten resmi kurum Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dır.
Kentsel dönüşüm projesi Türkiye’nin tamamını kapsamakta ve tüm risk taşıyan yapılar yararlanabilmektedir. Yapılması gereken sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kentsel dönüşüm için başvuruda bulunmanızdır.
Kentsel Dönüşüm Yasası 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu 31 Mayıs 2012 tarihinde kabul edildi. Kentsel Dönüşüm Kanunu uyarınca yapılacak işlem, devir, tescil, sözleşme ile uygulamalar; tapu harcı, otopark harcı, noter harcı, veraset ve intikal vergisi ile banka ve sigorta muamelelerinde alınan harçlar, belediyeler tarafından alınan iskân harcı, damga vergisi, döner sermaye ücreti gibi alınan harçlardan muafiyet sağlanır.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile anlaşmalı tüm bankalar, bakanlıkça sübvanse edilmiş kentsel dönüşüm kredisini kullandırabilirler. Bu kredinin konut faizlerinin %0,50' sini, iş yeri faizlerinin %0,38'ini devlet karşılar.
Kentsel dönüşüm kredisi alanlar, kentsel dönüşüm kira yardımı alamazlar. Kentsel dönüşüm kira yardımı hakkında detayları kentsel dönüşüm kira yardımı sayfamızdan edinin.
Editörün Notu:
Kentsel dönüşüm kredisini; evini yeniden inşa etmek isteyen kat malikleri, en az 1 yıldır riskli binada oturduğunu ispatlayan kiracılar ve konutu riskli yapı olarak belirlenen ev sahipleri kullanabilir.
Bankalar kentsel dönüşüm kredisi için çeşitli vade ve faiz oranı sunar. Ancak genel anlamda değerlendirildiğinde konut kredisi faiz oranının %50 si olarak düşünülür. Vadesi ise 24 ay ile 120 ay aralığındadır. Belirli bankalar anaparayı 2 yıl ödemesiz olarak kredi seçeneği sunabilir.
Kentsel dönüşüm kredisini kullanacaklar:
Riskli yapı olan binanın tahliyesi sonunda banka kredisine 1 yıl içerisinde başvuruda bulunulmalıdır. Banka başvuru değerlendirmesi sonucunda onay verirse, krediyi kullanacak olan kişinin bilgilerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderip faiz desteği onayı talep eder. Bakanlık onay verdiğinde kredi kullanılabilir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen riskli yapıların tespitinden sorumlu kuruluşlar aşağıdaki gibidir;
Riskli yapıların tespiti için yetki verilen kurumlara erişmek için T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 6036 Kanun kapsamında riskli yapıların tespiti için yetki verilen kuruluşlar sayfasını ziyaret edin.
15.12.2012 Tarihli 28498 Sayılı 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.