Esnaf Kredisi Kimlere Verilir?

Güncelleme: 02.04.2024
Yayımlama: 27.12.2023
Paylaş
İçindekiler

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletme (KOBİ) tanımında yer alan ve vergi levhalı olarak faaliyette bulunan esnaflara kredi verilebilir.


Bankaların esnaf kredisi faiz oranlarını görmek ve karşılaştırmak için esnaf kredisi sayfamızı ve yeni müşterilere özel fırsatları görmek için ticari bankacılık sayfamızı ziyaret edin.


Esnaf Kimdir?

İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne göre esnaf, bağımsız olarak ister gezici ister dükkânda olsun kendi çalışan, ekonomik faaliyeti parasal sermayesi olmayan, kol ve beden gücüne dayanarak sermayeden çok emeği ile iş yapan sanat ve ticaret erbabına denir. Yani zanaatkâr ve küçük ticarethane sahipleri esnaf olarak anılır. 

İlgili yönetmelikte esnafın (KOBİ’nin) tanımı ise, “250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 40 milyon TL’ye geçmeyen ekonomik birimler veya işletmelerdir.” Bu tanım devlet destekli esnaf kredilerinden yararlanmak açısından önemlidir.

Esnaflara Kredi Verilme Şartları Nelerdir?

  • Şirketin veya sahiplerinin bankalarla ilişkileri düzenli olmalı,
  • Bankaya bildirilen tüm gelirler yasal olarak belgelendirilebilmeli,
  • Kredi başvurusunda bulunan kişinin, şirket adına noterde yetkisi bulunmalı,
  • Şirketin yıllık bilanço verileri genel olarak iyi durumda olmalı,
  • Vergi borçlarından dolayı e-haciz başlatılmamış olmalı,
  • Esnaf kredisi için ipotek verilecekse taşınmaz sahibinin evli olması halinde eş rızası gerekir. Ayrıca bu konuda hakkında daha detaylı bilgi için kredi eş rızası yazımızı inceleyin. 

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

* Tüm kredi kartlarını görmek ve karşılaştırmak için kredi kartı başvurusu sayfamızı ziyaret edin. Ayrıca tablo internet sitemiz üzerinden başvuruda bulunan kullanıcıların onaylanma verilerine göre oluşturuldu. 


Esnaf Kredisi İçin Gerekli Belgeler

Tüzel Kişilerden Alınacak Başvuru Evrakı (varsa kefil için de):

  • Ortaklara ve kefillere ait nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • İmza sirküleri,
  • Varsa oda kayıt belgesi,
  • Ticaret Sicil Gazetesi (kuruluş ve son gazete),
  • Vergi levhası,
  • Son 2 yıla ait bilanço ve gelir tablosu,
  • Varsa ortaklara ve şirkete ait mal varlığı dökümü (tapu fotokopileri vb.),

Esnaf sicil kaydı hakkında detaylı bilgi için esnaf sicil kaydı yazımızı inceleyin.

Şahıs firmalarından alınacak başvuru evrakları (varsa kefil için de):

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi,
  • İmza beyannamesi,
  • Varsa oda kayıt belgesi,
  • Son 2 yıla ait vergi levhası,
  • Son 2 yıla ait hesap defteri veya bilanço ve gelir tablosu,
  • Varsa mal varlığı döküm (tapu fotokopileri vb.),

Esnaf Kredisi Vade ve Tutarı Nasıl Belirlenir?

İşletmeler için kredi limiti tanımlama süreci, işletmenin incelemesinden sonra belirlenir. İşletmenin incelemesi ise: işletme sahip veya sahiplerinin kredi notu, işletmenin kurumsal kredi notu ve genel mali durum değerlendirilerek yapılır. Yapılan bu değerlendirme sonucunda işletmeye uygun olarak, işletme için kredi limiti ve vadesi belirlenir. Bu değerlendirme süreci şube yoğunluğuna göre 1 haftaya kadar sürebilir.

Ayrıca düşük limitli kredi taleplerinde esnaf kredisi yerine, kullanımın hızlı ve kolay olması sebebi ile ihtiyaç kredisi de değerlendirilebilir.

Esnaflar İhtiyaç veya Konut Kredisi Çekebilir mi?

İhtiyaç kredisi veya konut kredisi, bireysel kredi türüne girdiği için esnaflar bu kredi türünü şirket üzerinden kullanamaz. Ancak şirket gelirlerini beyan ederek konut veya ihtiyaç kredisi bireysel olarak kullanabilirler.

Esnafların Kredi Notu Var mı?

Esnafların hem bireysel hem de kurumsal kredi notları bulunur. İşletme sahibi olan kişinin, kurumsal kredi notu olduğu gibi bireysel kredi notu da bankalar açısından değerlendirilmeye alınır.  Ayrıca Findeks üzerinden hem bireysel kredi notunuzu hem de kurumsal ticari işlemlerinizi gösteren not sorgulamaları yapılabilir. Bu konuda daha detaylı bilgi için kredi notu sayfamızı ziyaret edin. 

İşletme Sahibinin Kredi Notu Önemli mi?

İşletme sahibi olan kişinin bireysel kredi notu, ticari kredi notu kadar önemlidir. Yapılan KOBİ kredisi başvurularında iki kredi notu da değerlendirmeye alınır. Bu değerlendirmeler sonucunda belirlenen limit ve vadelerde kredi imkânı tanınır.

Esnaf Kredilerinde İpotek İstenir mi?

Esnaf kredisinde ipotek istenip istenmemesi bankanın kredi değerlendirme politikasına göre değişiklik gösterir. Ancak genel olarak bankalar ticari kredilerde ipotekli ve ipoteksiz olarak iki kredi limiti belirler. Ayrıca ipotek olarak verilecek taşınmazın krediye uygunluk şartlarını taşıması da istenir. Bu konuda detaylı bilgi krediye uygun gayrimenkul yazımızı inceleyin.Esnaf kefalet kredisi hakkında detaylı bilgi için esnaf kefalet kredi yazımızı ziyaret edin. 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.