KOBİ'ler İçin Kredi Garanti Fonu

Güncelleme: 10.09.2024
Yayımlama: 27.12.2023
Paylaş
İçindekiler

Kredi Garanti Fonu (KGF) Nedir?

Kredi Garanti Fonu (KGF), Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmuş bir anonim şirkettir ve teminat yetersizliği nedeniyle kredi alamayan KOBİ’lere kefil olarak KOBİ’lerin finansmana erişimine destek olmayı amaçlar. Yani kredi vermez KOBİ’ler lehine kefil olarak KOBİ kredisi ve destek kullanımını kolaylaştırır.

KGF’nin teminat desteğini alarak bankalara yapacağınız kredi başvurularında uygun koşullu kredi imkânlarından yararlanabilirsiniz. Uygun koşullu kredi imkanlarını incelemek için KOBİ kampanyalar sayfamızı ziyaret edin.

KGF Desteğinden Kimler Yararlanabilir?

Destekten bankalar nezdinde kredi değerliliği olan ancak teminat yetersizliği nedeniyle kredi kullanmakta güçlük çeken ve KOBİ olarak tanımlanan gerçek veya tüzel kişiler ile işletmeler yararlanabilir. KGF desteklerinden, KOBİ’lerin yanı sıra KOBİ vasfına sahip esnaf ve sanatkârlar, serbest meslek mensupları, çiftçiler, tarımsal işletmeler ve kooperatifler ile her türlü iktisadi faaliyet gösteren ticari işletmeler faydalanabilir.

KGF Hangi Kredilere Kefalet Verir?

KGF, bireysel krediler hariç, işletmelerin ihtiyacına yönelik her türlü kredi için kefalet vermektedir. Bu uzun vadeli bir yatırım kredisi olabileceği gibi, borçlu cari hesap şeklinde nakdi bir kredi ya da gayri nakdi bir kredi de olabilir.

Teminat mektubu hakkında detaylı bilgi almak için teminat mektubu sayfamızı ziyaret edin. 

Hazine Destekli KGF Kefaletlerinde İşleyiş Nasıldır?

KGF’nin komisyon oranları kefalet tutarı üzerinden yıllık bazda %0,5 olarak uygulanır. Başvuru ücreti ise 250 TL’dir.

Kredi Garanti Fonu kapsamında olan Portföy Garantisi Sistemi (PGS) işleyişi şu şekildedir:

  1. KOBİ Bankaya kredi başvuru yapar.
  2. Banka başvuruyu değerlendirir.
  3. Banka kendi içinde derecelendirme yapar.
  4. Banka krediyi onaylar.
  5. Banka kefalet talebini KGF’ye iletir.
  6. KGF uygunluk kriteri kontrolü yapar.
  7. KGF bankaya onay verir.
  8. Banka krediyi kullandırır.

Yatırım fonları nedir, çeşitleri nelerdir öğrenmek için yatırım fonu nedir sayfamızı ziyaret edin.

PGS ile Kullandırılan Kredinin Kefalet Limiti ve Vadesi Ne Kadardır?

  • Portföy Garantisi Sistemi ile azami 2.500.000 TL kefalet sağlanabilir. Bunun için belirlenmiş olan kefalet oranı %85’tir.  
  • KOBİ’ler, kadın girişimciler ve genç girişimcilere Portföy Garanti Sistemi ile kullandırılacak nakit krediler 6 aydan 60 aya kadar vadelendirilebilir.
  • İhracatçı KOBİ’lere de Portföy Garanti Sistemi ile kullandırılacak nakit kredilerin vadesi asgari 6 ay, azami 60 aydır.
  • Banka, İhracatçı KOBİ’lere PGS aracılığıyla Eximbank’a yönelik kredi temini için 60 ay vadeye kadar teminat mektubu şeklinde de kefalet talebinde bulunabilir.

KGF Kredi Verir mi?

Kredi Garanti Fonu, kefalet sistemi üzerine kurulmuş bir kuruluştur. Bu nedenle herhangi bir kredi tahsisinde bulunmaz. Ancak işletmelere kefil olarak bankalardan kredi kullanımını kolaylaştırır.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder