KOSGEB Kredisi Nedir, Nasıl Alınır?

Güncelleme: 10.09.2024
Yayımlama: 29.12.2023
Paylaş
İçindekiler

Kendi işinin sahibi olabilmenin ya da mevcut işini büyütebilmenin hayalini kuran kişilere KOSGEB kredisi iş kurma, mevcut işi büyütme konularında gerekli desteği sağlıyor. Bu konuda merak edilen KOSGEB Kredisi nedir ve KOSGEB kredisi nasıl alınır sorularının cevabını yazımızda sizlerle paylaşacağız. Tüm esnaf ihtiyaçları için ticari çözümler sayfamızı ziyaret edin.

KOSGEB Nedir?

KOSGEB, 1990 yılında 3624 Sayılı Kanun ile İmalat Sanayi İşletmelerinin ekonomideki yerlerinin geliştirilmesi amacıyla kurulmuş olup, küçük ve orta ölçekli işletmelere karşılıksız yardımda bulunan, iş yeri açmak ve kendi işini kurmak isteyen kişilere faizsiz kredi veren kurumdur. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlıdır. Açılımı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı olarak tanımlanmaktadır.

Orta ve küçük ölçekli girişimlerin, Türkiye ekonomisinde söz sahibi olabilmelerinin desteklenmesi için bu girişimler maddi ve eğitim alanında destek verilmesi amacıyla kurulmuştur.

Esnaf kredisi nedir, kimler nasıl alabilir öğrenmek için esnaf kredisi şartları yazımızı ve kadın girişimci kredisi hakkında detaylı bilgi için kadın girişimci kredisi yazımızı ziyaret edin. 

KOSGEB Kredisine Nasıl Başvurabilirim?

KOSGEB’in öncelikli amacı yeni girişimlerin oluşumunu sağlamak ve desteklemektir. Fakat bunlar için bazı koşullar bulunmaktadır. Kurumdan destek almak isteyenler için uygulanması gereken koşullar aşağıdaki şekildedir;

  • Öncelikle ilinizde yer alan İŞ-KUR veya KOSGEB birimlerine giderek “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimine” başvuruda bulunmak
  • Kurumun vermiş olduğu “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” 32 saat süren bu kursu başarıyla tamamlayarak sertifika almak
  • Sertifikayı aldıktan sonra kendi adına bir iş kurmak
  • İşi kurduktan sonrada KOSGEB veritabanına kayıt olarak KOBİ Beyannamesini doldurmak
  • Yeni Girişimci Desteği Başvuru Formu ve Yeni Girişimci Desteği Girişimci İş Planı Formunu doldurmak ve bu formları KOSGEB’e sunmak(Eğer kabul edilirse destekten yararlanmaya hak kazanılır)
  • Son olarak iş kurma aşamasında yapılan harcamaların faturalarını KOSGEB’e sunarak 50.000 TL’ye kadar hibe, 100.000 TL’ye kadar faizsiz kredi alınabilir. 
  • Kurum maddi olarak kadın adaylara %90, erkek adaylara ise %70 oranında destek sağlamaktadır. 

Esnaf ve Sanatkârlar Kefalet Kooperatifleri'nin sunduğu kredi hizmeti hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için esnaf kefalet kredisi sayfamızı ziyaret edin.

KOSGEB Veritabanına Nasıl Kayıt Olunur?

KOSGEB'e kayıt için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • KOSGEB sitesi üzerinden KOBİ menüsüne giriş yapın. 
  • e-Hizmetler menüsünden “KOSGEB’e Kayıt İşlemi“ butonuna tıklayıp işletmenizin kaydını yapabilirsiniz.
  • İşletmenin “İşletme Niteliği ve Sınıfını Belirlemek” için İşletme Beyanını doldurmanız gerekmektedir.

Verilen beyanın idari kayıtlardan eksiksiz olarak gelmesi durumunda sistem tarafından otomatik onaylanmaktadır. İdari kayıtlardan temin edilememesi veya idari kayıtlar dışında bir veri girişi olması durumunda mevzuata uygunluğu KOSGEB uzmanı tarafından kontrol edilecektir.

KOSGEB Başvuru Şartları

KOSGEB kredisi almak isteyen girişimcilerin dikkat etmeleri gereken şartlar aşağıdaki gibidir;

  • 18 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,
  • Kurum tarafından verilen “Uygulamalı Girişimci Eğitim” desteğini ya da iş kurma danışmanlığı eğitimi alanlar,
  • KOSGEB tarafından üniversitelerde yapılmış olan genç girişimci geliştirme programına katılıp mezun olanlar,
  • İŞGEM bünyesinde yer alan girişimcilerden 1 yıl içerisinde işletme açmış kişiler KOSGEB desteklerinden yararlanmaya hak kazanırlar.

Kaynak

KOSGEB Veri Tabanı Kayıt

KOSGEB

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder