Akbank

45.000 TL'ye varan nakit fırsat!

0

Akbank

faizli

Yapılandırılmış Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Güncelleme: 10.09.2024
Yayımlama: 28.05.2019
Paylaş
İçindekiler

Kredi çekerken genellikle geri ödeme süresini uzun tutulmak istenir. Kredi borcunu geniş bir süreye yayarak ödemeleri rahat rahat yapılmak istense de aslında vade uzadıkça toplam kredi maliyetinin yükseldiğini çoğu zaman unutulur.

İhtiyaç kredilerinde 36 ay, taşıt kredisinde 60 aya kadar sunulan geri ödeme süresi, konut kredilerinde 360 aya kadar uzatılabilir.

Kredi Yapılandırma İşlemi Nedir?

Tüketici, kredi ya da kredi kartı kullanırken banka ile arasında yasal açıdan bağlayıcı olan bir sözleşme imzalar ve sözleşme şartlarına uyacağını taahhüt eder. 

Kredi geri ödeme süresi geniş bir zamanı kapsadığı için bazen yaşanan maddi olumsuzluklar nedeniyle taksitleri ödeyememe durumuyla karşı karşıya kalınabilir. Bu noktada önemli olan kişinin borcu gecikmeye düşmeden, kredi şubesine başvuruda bulunarak yapılandırma talebini iletmesi olmalıdır.

İhtiyaç kredisinde yeniden yapılandırma hakkında detaylı bilgi için ilgili sayfayı inceleyin.

Kredi Taksitlerini Yeniden Yapılandırmak

Mevcut taksitleri ödeyemez duruma gelindiğinde bankadan aylık kredi taksitlerinin düşürülmesi ve uzun bir vadeye yayılması talep edilmelidir. Yapılandırma işlemi olarak kabul edilen bu durumda ödeme zorluğu çeken tüketici mevcut ödeme planını bankasının onayı doğrultusunda revize ederek, kendi açısından ödeyebilecek noktaya çekmeye çalışır. 

Banka müşterisinden gelen bu talebi değerlendirerek uygun görmesi durumunda yeni bir yapılandırma protokolü hazırlar ve krediyi yapılandırmış olur. Burada bankaya yasal yönden bir yaptırım uygulamayacağını belirtelim. Banka, kendi ilkeleri ve menfaatleri doğrultusunda talebi kabul eder ya da ret kararı alır.

Katılım bankaları yapılandırma yapıyor mu öğrenmek için katılım bankalarında yapılandırma sayfamızı ziyaret edin.

Yapılandırma İşlemi Sonrasında Kredi Ödenmezse Ne Olur?

Yapılandırma talebi banka tarafından kabul edilen tüketici ödemelerini gecikmeye düşmeden yerine getirmelidir. Yaşanabilecek herhangi bir gecikmede bankanın yapılandırma protokolünde kendisine tanınmış olan yasal haklarını kullanabileceğini kişi göz ardı edemez.

Ödemelerde bir sorun olması durumunda;

      1. Banka borcu ilk haline getirebilir. 

Yapılandırma sürecinde ödenen diğer tüm taksitler yok sayılarak bir bakıma bankaya hibe edilmiş olur. Bu nedenle tüketici mutlaka yapılandırılmış borç taksitlerini günü gününe ödemeli aksi takdirde borcun yapılandırma olmadan önceki ilk haline gelebileceğini unutmamalıdır. Ödenen tüm tutarlar yapılandırma protokolüne uyulmadığı için boşa gidebilir.

       2. Yasal takip başlatılabilir. 

Yasal olarak birbirini izleyen en az iki taksit ödemesinin yapılmaması durumunda bankanın tüketiciye 30 gün süre tanıyarak borcun tamamını isteme hakkı bulunur. Toplamda bu süre yaklaşık 90 gün olsa da birbirini izleyen iki taksit ödemesine dikkat etmek gerekir. Aksi taktirde tüm inisiyatif bankanın eline geçer. Bu noktadan sonra banka avukatları ya da borcun devredildiği varlık şirketlerine ait hukuk birimleri ile muhatap kalma zorunluluğu oluşacaktır.

Kredi ödemelerinden dolayı yasal işlem başlatılması durumunda, banka hesaplarına haciz koyulabilir. Sadece maaşın en fazla %25’ine haciz gelebileceği için maaş hesabının tamamına haciz konulamaz.

Banka ile Mutlaka Doğru İletişim Kurulmalıdır

Tüketici yaşanabilecek olası ödeme problemlerinde mutlaka kredi şubesine önceden haber vermeli ve iletişimi güçlü tutmalıdır. Bankaya neden ödeme yapılamadığına dair verilecek tüm bilgiler, doğru iletişim kurulabilmesi durumunda tüketiciye avantaj sağlayabilir ve yasal süreçlerin doğrudan başlamasını geciktirebilir ya da erteleyebilir.

İletişimin sıfırlanması durumunda banka müşterisinden herhangi bir bilgi alamadığı için doğal olarak yasal süreçleri kredi için başlatacaktır.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder