Kredi Notu Neden Düşer?

Güncelleme: 01.11.2023
Yayımlama: 01.11.2023
Paylaş
İçindekiler

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki kredi notu, birçok faktörden etkilenmekle birlikte ciddi anlamda bir düşüş olması için kredi veya kredi kartı ödeme düzenin bozulmuş olması ya da bankalara olan mevcut kredi borcunun çok fazla artmış olması gerekiyor.

e-Devlet sistemi üzerinden kredi risk durumunuzu nasıl sorgulayabileceğinizi e-Devlet kredi notu sorgulama sayfamızdan öğrenebilirsiniz.

Kredi notunu oluşturan bileşenler:

Kredi Ödeme Düzeni
%45
Mevcut Kredi ve Kredi Kartı Borç Durumu
%32
Kredi Kullanma Yoğunluğu
%18
Yeni Alınan Kredi
%5

En üst kredi notu 100 olarak kabul edilirse hangi durumda kredi notunun ne kadar düşeceği tablomuz yardımıyla kolayca anlaşılabilir. Ayrıca tablodaki bileşenler sonucu kredi notu KKB tarafından 0 ile 1900 puan arasında oluşturulur.

Kredi Notu Nedir, Nasıl Yükseltilir?
Kredi Notu Nedir, Nasıl Yükseltilir?

Kredi Notu Puan Aralıkları

Kredi Notu
Risk Grubu
Kredi Kullanma İhtimali
Kefil veya İpotekle
0 (Sıfır)
Az Riskli
Düşük
Kredi Kullanma İhtimali Var
1-699
En Riskli
Çok Düşük
Çok Düşük
700-1099
Orta Riskli
Düşük
Kredi Kullanma İhtimali Var
1100-1499
Az Riskli
Gelire Bağlı
Kredi Kullanma İhtimali Var
1500-1699
İyi
Yüksek
Genel Olarak Talep Edilmez
1700-1900
Çok İyi
Çok Yüksek
Genel Olarak Talep Edilmez

0 (Sıfır) bankalarla hiç çalışması olmayan ya da 5 yıldır herhangi bir banka kredi ürününü kullanmayan kişilere verilen kredi notudur. Ayrıca “kredi notu oluşturulamadı” olarak da ifade edilir. Daha detaylı bilgi almak istiyorsanız kredi notum yok yazımızı inceleyin.

Bunun yanında tablomuzda belirtmiş olduğumuz “kredi kullanma ihtimali” bankaların değerlendirmesine göre bir genelleme olarak oluşturuldu. Bir genelleme olduğu için de özellikle gelire bağlı olarak çeşitli istisnalar olabilir.

Ayrıca kredi notunuz riskli seviyede ise kolay kredi yazımızı incelemenizde fayda var. 

En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:

*Faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faizlerine ulaşmak için kredi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.

Kredi Başvurusu Kredi Notunu Düşürür mü?

Kredi başvurusu yapmak kredi notunu düşürmez. Ancak çok fazla kredi başvurusunda bulunmak bankalarda olumsuz bir izlenim oluşturabilir. Bunun nedeni “diğer bankaların vermediği krediyi ben niye vereyim” şeklinde bankaların konuya doğrusal yaklaşımıdır. Şunu da belirtmek gerekir ki bankalar bu yaklaşımı genel olarak ayda 10 ve üzerinden kredi başvurusunda bulunmuş ve bunlardan ret almış kişiler için yapar. Yani ayda 2-3 kredi başvurusu yapmak bankalarda genel olarak olumsuz bir izlenim bırakmaz.

Bu konuda daha detaylı bilgi almak istiyorsanız kredi başvurusu kredi notunu etkiler mi sayfamızı inceleyin.

Kredi Notunu Oluşturan Bileşenlerin Detayları:

1- Ödeme Düzensizliği

Kredi ödeme düzeni mevcut kredi borç durumunu da etkilemesinden dolayı kredi notunun düşmesine etki eden en önemli faktördür. Ayrıca kredi notunda “düzenli ödeme” kavramı tüm banka kredi ödemleri için geçerlidir. Yani:

  • Kredi ödemeleri,
  • Kredi kartı ödemleri,
  • Artı para (KMH) ödemeleri, 

Kredi notu için düzenli ödeme kapsamındadır. Ayrıca KMH hakkında daha detaylı bilgi için kredili mevduat hesaplama  yazımızı inceleyin.

  • Bir gün gecikme bile kredi notunda geç ödeme olarak algılanır.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz kredi ödemelerinden herhangi birinin son ödeme tarihi bir gün geciktirilse bile kredi notuna “geç ödeme” olarak yansır. Kredi notunda bir geç ödeme ise kredi notunu 200 puana kadar düşürebilir. Ayrıca bankaların son ödeme günü mesai bitiminde değil, saat 24’te (gece 12’de) sona erer.

2- Mevcut Kredi ve Kredi Kartı Borç Durumu

Kredi kartı borcunun da dâhil edildiği “kredi borç durumu” kredi notunu %45 gibi ciddi bir oranda etkiler. Ayrıca kredi borç durumu kişinin aylık gelirine göre hesaplanır. Örneğin aylık 3 bin TL düzenli geliri olan bir kişinin kredi ve kredi kartı borçlarının toplam için 50 bin TL’ye yakın bir üst kredi limit belirlenir. Kişi kredi borçlarını düzenli ödese dahi kredi borçları bu üst kredi limitine yaklaştıkça kredi notu düşer.

Öte yandan bankaların yapmış oldukları kredi üst limiti belirleme hesaplamasını güncel faiz oranları ile ne kadar kredi alabilirim sayfamız üzerinden yapabilirsiniz.

  • Toplam kredi borcu azaldıkça kredi notu hızlı bir şekilde artar.

Bankalar açısından düzenli olarak ödense bile kredi bir “risk” anlamına gelir. Bunun için bu risk azaldıkça kredi notu hızlı bir şekilde yükselir. Kredi kartına olan toplam borcun azalması da bu doğrultuda kredi notunun yükselmesinde önemli etkenlerden biridir. Öte yandan kredi kartı başvurunuzu tüm bankaları kıyaslayarak kredi kartı sayfamızdan kolayca yapabilirsiniz.

3- Yeni Alınan Kredi

Yeni alınan kredi ödeme belirsizliğinden dolayı bankalar açısından bir risk oluşturur. Bu riskin nedeni ise büyük ölçüde batık kredilerin ilk taksitlerde ödenmemeye başlanmasından kaynaklanır.

  • İlk taksit ödemelerinden sonra kredi notunda hızlı bir yükselme olur.

Yeni alınan kredinin ilk taksit ödemlerinden sonra ise kredi ödeme belirsizliği azaldığı için kredi notunda hızlı bir yükselme olur. Ancak yeni alınan kredinin kredi notu üzerindeki etkisi %5 olduğu için yükselme de en fazla bu oran kadar olur. 

  • Yeni kredi kartı alımı veya kredi kartı limitini çok yükseltmek kredi notunu başlangıçta düşürebilir.

Kredi kartlarından yapılan alışverişlerin bir yerde kredi olması ve taksitli nakit avans çekilebilmesi gibi sebeplerden dolayı yeni alınan kredi kartları da yeni bir kredi olarak değerlendirilir. Bu sebeple yeni kredi kartı alımı veya limit yükseltmek başlangıçta kredi notuna ufak da olsa olumsuz bir etki yapabilir. Ancak aktif ve düzenli olarak kullanıldığı sürece kredi kartının kredi notunu yükseltmedeki en önemli etken olduğu da unutulmamalı. 

4- Kredi Kullanım Yoğunluğu

Sık olarak kredi kullanılarak ödenmesi kredi notunu yükselten bir etkendir. Bunun nedeni daha önce kredi kullanmış ve bu kredilerini düzenli ödemiş bir kişinin kredi kullanmayan kişiye göre kredi ödememe riskinin genel olarak daha az olduğunun ön görülmesidir. 

İhtiyaç kredisi neden reddedilir daha detaylı öğrenmek için ihtiyaç kredisi ret olma nedenleri yazımızı ziyaret edin. 

(Bonus) Kredi Ödemelerinde Zorluk Çekiyorsanız Borç Birleştirme Kredisini İnceleyin

Kredi veya kredi kartı borçlarının ödemesinde zorluk çeken kişiler için neredeyse her bankada bulunan “borç birleştirme kredisi” iyi bir alternatiftir. İyi bir alternatif olmasının nedeni ise borçların tek çatı altında 36 ay gibi uzun bir süreye yayılabilmesidir.

Bu konuda daha detaylı bilgi almak ve başvuru yapmak için borç kapatma kredisi sayfamızı ziyaret edin. 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.