times
Akbank

25.000 TL'ye varan taksitli avans ve 25.000 TL'ye varan taksitli artı para

0

Akbank

faizli

E-Fatura Nedir?

Güncelleme: 17.09.2024
Yayımlama: 26.12.2023
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

E-fatura, elektronik ortamda oluşturularak gönderilen ve kâğıda basılan standart fatura ile hukuki olarak tamamen eşdeğer olan dijital faturadır. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından 2010 yılında uygulanması başlanmış ve 2013 yılında itibaren kullanımı çeşitli firmalar için zorunlu olmuştur.

e-Fatura Hangi İşlemlerde Kullanılır?

e-Fatura genellikle şu işlemlerde kullanılır;

  • Ticari satışlar
  • alış faturalar
  • iade faturaları
  • ihraç faturaları

E-Fatura Neden Uygulanır?

Satıcı ve alıcı arasında güvenli bir alışveriş ile kâğıt, zaman ve nakliye giderlerinde tasarruf için hayata geçirilen e-fatura uygulaması verinin saklanması ve arşivleme konusunda da büyük bir avantaj sağlar.

Gider pusulası hakkında bilgi almak için gider pusulası nedir, nasıl hesaplanır sayfamızı ve proforma fatura hakkında detaylı bilgi için proforma fatura nedir yazımızı ziyaret edin.

E-Fatura Başvurusu Nereye Yapılır?

E-fatura başvurusu için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) sistemine kayıt yaptırılmalı ve başvuru adımları takip edilerek başvuru süreci tamamlanmalıdır. Başvuru sürecinde yapılması gerekenler şunlardır;

  • Mali Mühür Sertifikası almak
  • Şifre belirlemek
  • E-Fatura başvurusunda bulunmak
  • Aktivasyon işlemlerini tamamlamak

E-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-fatura başvurusu için sırası ile takip edilmesi gerekenler;

1. Mali Mühür Sertifikası

Gelir İdaresi Başkanlığının hayata geçirdiği bir uygulama olan mali mühür sertifikası dijital ortamlarda kullanılan bir mühürdür. Kamu Sertifikasyon Merkezine online olarak başvuru yaptıktan sonra bu kurumun bağlı olduğu TÜBİTAK’a başvuru ücreti ödenmelidir. Başvuru ve ödemenin ardından 3 ile 10 iş günü arasında sertifika teslim edilir. Mali mühür hakkında daha detaylı bilgiyi mali mühür nedir sayfamızdan edinin. 

2. Şifre İşlemleri

Mali mühür sertifikasını aldıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı e-fatura sistemine erişebilmek için gerekli şifre Kamu Sertifikasyon Merkezinin web sitesinde online işlemler sekmesinden alınır. Mali mühür sertifikası alan kişiler yine online işlemler bölümünden iletişim bilgilerini güncelleyebilir.

3. E-Fatura Başvurusu

Gelir İdaresi Başkanlığının e-fatura canlı ortam başvuru formunu doldurarak online e-fatura başvurusu yapılır. Daha sonra başvuruya ilişkin son durum e-fatura portalı sorgulama ekranından takip edilir.

4. Aktivasyon

E-fatura başvurusunun ardından son olarak oluşturulan hesabın aktive edilmesi gerekir. E-fatura sistemini kullanılabilecek birçok program mevcuttur. Bu programlardan birini indirerek, mali mühür sertifikası ile sisteme giriş yapılmalı ve kimlik bilgilerinin doğrulanması gerekir. Bu aşamanın ardından e-fatura kesilebilir. 

E-Fatura Nedir İnfografik

Esnaf kefalet kredisi hakkında detaylı bilgiyi esnaf kefalet kredisi sayfamızdan edinin.

E-Fatura Nasıl Kesilir?

E-fatura yükümlüsü olan kurum ve kişiler,

  • Gelir İdaresi Başkanlığının kullanıma açtığı portal üzerinden,
  • E-Fatura özel entegratör firmaların portallarını kullanarak e-fatura kesebilir ve müşterilerine gönderebilir.

Bu portalların hepsinde doldurulması mecburi alanlar vardır ve bu kısımlar boş bırakılamaz. İnternet erişiminin olduğu her yerde tarayıcıdan ve cep telefonundan e-fatura portallarına giriş yaparak fatura kesilir. Bazı özel entegratör firmalarının web sitelerinde kullanıcılara özel eğitim videoları da yer almaktadır. 

Kredi kartı ile fatura ödeme hakkında detaylı bilgi edinmek için kredi kartı ile fatura ödeme sayfamızı ziyaret edin. 

E-Fatura Nasıl İptal Edilir?

Üç farklı fatura tipi için üç farklı iptal seçeneği vardır ve şu şekilde sıralanabilir:

Ticari e-fatura: Kesilerek müşteriye gönderilen e-fatura müşteri tarafından 7 gün içinde reddedilebilir. Müşterinin reddettiği faturanın ardından yeni bir fatura kesilerek müşteriye gönderilebilir.

Temel e-fatura: Gönderilen e-faturaya karşılık olarak müşterinin iade faturası keserek göndermesi gerekir böylece iki fatura mahsuplaşmış olur.

E-arşiv fatura: Kesildiği günden itibaren yedi gün içinde fatura düzenleme seçeneğine tıklayarak kolaylıkla iptal edilebilir. 

POS cihazı ile ilgili detaylı bilgileri POS cihazı sayfamızdan edinin. E-imza hakkında detaylı bilgi almak için e-imza sayfamızı inceleyin.

E-Fatura Kimler İçin Zorunlu?

E-faturaya isteğe bağlı geçilebileceği gibi yasa gereği e-fatura kullanması gereken firmalar da vardır. Bu firmalar şu şekilde sıralanabilir;

  • 2018 hesap dönemine ait brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan firmalar
  • 2018 ya da 2019 hesap dönemlerine ait brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan firmalar
  • 2020 ya da sonrasına ait brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan firmalar
  • 4760 sayılı kanuna ekli I sayılı listedeki malların ithali, imali, teslimi gibi faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan lisans alan firmalar
  • ÖTV kanununa ekli III sayılı listede mevcut olan malları inşa, imal, ithal eden firmalar
  • 6563 sayılı kanunda tanımlanan hizmet aracıları
  • 5957 sayılı kanuna göre komisyoncu ya da tüccar olarak sebze-meyve ticaretiyle uğraşanlar
  • E-irsaliye uygulamasına geçmek zorunda olup e-fatura uygulaması kullanacak olanlar

KOSGEB kredisi ile ilgili detaylı bilgi almak için KOSGEB kredisi nedir, nasıl alınır sayfamızı ziyaret edin. 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder

Hesapkurdu Fırsatlarından Haberdar Ol!

Bankaların özel kredi teklifleri, güncel kredi kartı kampanyaları ve uzmanlar tarafından hazırlanan içeriklerden önce sen haberdar ol!

Devam ederek aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

  1. Ana Sayfa
  2. >
  3. Ticari
  4. >
  5. E-Fatura Nedir?
  6. >