Gider pusulası, bir ürün ya da hizmet satın alan kişilerin alışverişlerini belgelemek için düzenlenen belgedir. Gider pusulası fatura yerine de geçmektedir. Gider pusulasının kullanılması ile satın alınan ürün ve hizmetler muhasebe sistemine kayıt edilebilir. İlgili belgenin düzenlenebilmesi için dikkat edilmesi gerekilen nokta, hizmet ya da ürün alınan kuruluş vergiye tabi olmamasıdır.
Vergi mükellefi olmayan kişiler fiş ya da fatura düzenleyemez; ancak vergide kayıtlı olan tarafın aldığı mal ya da hizmeti, muhasebe kayıtlarına geçmesi gerekir. Bu durumda fatura, fiş ya da makbuz yerine gider pusulası düzenlenir. Ayrıca, satılan bir ürünün iadesi durumunda da gider pusulası düzenlenir.
Esnaflara özel sunulan kredi ürünleri ile ilgili bilgi alıp başvuru yapmak için KOBİ kredisi sayfamızı ziyaret edin.
Vergi mükellefi olmayan kişilerle yapılan alışverişlerde gider pusulası düzenlenmesi zorunludur. Mal ya da hizmetin teslim edilmesinin ardından 7 gün içinde gider pusulası düzenlenmelidir, bu sürenin aşılması durumunda gider pusulası düzenlenmemiş olarak kabul edilir. Gider pusulası, tıpkı fatura gibi seri numaralı bir belgedir ve bu belgeye zarar verilmesi, muhasebe suçu olarak kabul edilir.
E-fatura hakkında detaylı bilgi için e-fatura nedir sayfamızı inceleyin.
Gider pusulası düzen zorunluluğu olan meslekler, Vergi Usul Kanunu'nun 234. maddesinde şu şekilde sıralanıyor:
Gider pusulası, satıcı ya da alıcı tarafından maliye ile anlaşması olan matbaalara bastırılır veya kırtasiyelerden temin edilen boş ciltler notere onaylatılır. Gider pusulası, iki kopya olacak şekilde düzenlenir; belgenin aslı satıcıda, kopyası alıcıda kalır. Mal ya da hizmeti satın alan tarafın, gider pusulasını satıcıya imzalatması gerekir. Eksik bilgi olan gider pusulaları geçersiz sayılır.
Gider pusulası düzenlerken kullanılması gereken bilgiler şu şekilde:
Stopaj, mal ya da hizmet alan taraftan yapılan vergi kesintisidir; ödeme vergi dairesine yapılır. Gider pusulası düzenlenmesini gerektiren, faturalandıramayan giderlerde stopaj vergisi ödenir. Ödenen stopaj hesaplanır ve gelir vergisi ödenirken aradaki fark düşülür. Stopaj oranı, alınan mal ya da hizmete göre farklılık gösterir.
Vergi Usul Kanunu
T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.