Proforma fatura, herhangi bir mal ya da hizmet satışında kullanılan bir teklif formu olarak tanımlanabilir. Hukuki ve mali olarak bir geçerliliği olmayan proforma fatura, alıcı ve satıcı arasında bir ön fatura olarak da adlandırılabilir.
Proforma Fatura Neden Düzenlenir?
Proforma fatura, satış işlemi tamamlanmadan önce satışa dair tüm detayların yazıya döküldüğü bir belgedir. Alıcının satış işlemi tamamlanmadan önce proforma fatura talep etmesi, satışında mutabık kalınan tüm detayları yazılı olarak görmek istemesi anlamına gelir. Alıcının proforma faturayı kaşe ve imzalı şekilde onaylaması, satış işleminin proformada belirtilen şekilde onaylandığını ve resmi faturanın bu detaylar dikkate alınarak hazırlanabileceğini gösterir. Hukuki bir geçerliliği olmamasına karşın proforma fatura, satış işlemlerinde önemli bir kolaylık sağlar, ticari faaliyetlerde iki tarafın anlaştığı tüm detayların yazıya geçmesini sağlar ve resmi faturada yapılabilecek hatalar engellenmiş olur.
Gider pusulası hakkında detaylı bilgi için gider pusulası nedir, nasıl hesaplanır sayfamızı ziyaret edin.
Resmi bir geçerliliği olmadığı için proforma faturanın nasıl oluşturulması gerektiğine dair yasal bir düzenleme de yok. Ancak; şirketlerin kurumsal kimlikleri açısından proforma fatura düzenlerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var, bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Proforma faturada bulunması gereken tüm bilgiler şöyle:
Mevzuat.net İhracatta Kullanılan Uluslararası Dökümünlar
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.