HesapKurdu logo

Temerrüt, Temerrüde Düşmek Nedir?

Güncelleme: 14.07.2022
Yayımlama: 14.07.2022
Paylaş
İçindekiler

Kelime anlamı olarak temerrüt, bir sözleşmeye konu olan iki taraftan birinin yükümlülüğünü zamanında yerine getirmemesi durumudur. Borçlu tarafın borcunu zamanında ve belirtilen usule uygun ödememesi ya da alacaklının sözleşmede belirtilen sorumluluğunu yine zamanında ve usulünce yerine getirmemesi durumu temerrüt olarak adlandırılır. En basit örneği ile kredi kullanan bir kişinin kredi taksitlerini ödeyememesi temerrüt olarak tanımlanabilir. 

Hukukta temerrüt ikiye ayrılır:

  • Alacaklının temerrüdü: Borçlunun, borcunu zamanında ve usulüne göre ödemesine rağmen alacaklı tarafından kabuk edilmemesi
  • Borçlunun temerrüdü: Borçlunun borcunu zamanında ve usulüne göre ödememesi

En Yüksek Mevduat Faiz Oranları:

* Tüm bankaların mevduat oranları görmek ve karşılaştırmak için mevduat faizi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.


Temerrüde Düşmek Nedir?

Temerrüt durumunun ortaya çıkmasına sebep olan borcun ya da yükümlülüğün yerine getirilmemesi, temerrüde düşmek demektir. Yani borçlu kişi, borcunu zamanında ödemezse ya da belirtilen tutarın tamamını ödemezse temerrüde düşer.

Yalnızca borçlu taraf değil, alacaklı da temerrüde düşebilir. Sözleşmede borçlu olarak belirtilen kişi ödemelerini yerine getirmesine rağmen, karşılığında alacağı mal ya da hizmeti alamazsa ya da alacaklı, borçlunun borcunu ödediğine dair belgeyi düzenlemezse temerrüde düşen taraf olur. 

Temerrüt Nasıl Kapatılır?

Temerrüde düşen tarafın, borcunu ya da yükümlülüğünü yerine getirmesi halinde temerrüt sona erer. Ancak; temerrüde düşülmesinin ardından borcun ödenmediği gün kadar faiz işler. Temerrüt faizi de denilen bu gecikme faizi, borcun tutarına ya da türüne göre hukuki olarak belirlenir. 

Temerrüde Düşmemek İçin Yapılması Gerekenler

Temerrüde düşülmesi, gelecekte de finansal problemler ile karşılaşmanıza yol açabilir. Temerrüt halinde kredi notu olumsuz etkilenir ve temerrüdün sona ermesi halinde dahi sonraki kredi başvurularınız reddedilebilir. Temerrüde düşmemek için şunlara dikkat edilmeli:

  • Ödemeler, zamanında yapılmalı
  • Sözleşmede belirtilen yükümlülükler yerine getirilmeli
  • Borç ya da yükümlülüklerim tamamı yerine getirilmeli
  • Gecikme ihtimali olan borçlar alıcıya bildirilmeli
  • Ödenmeyen borç için yeni bir tarih belirlemek yerine yapılandırma talep edilmeli
  • Yapılandırılan borcun tamamı, zamanında ödenmeli

Borsada Temerrüt

Borsada işlemleri sonucunda teminat açığı olan yatırımcılara Takas Bank, yasal bir uyarı ile borcun belirlenen sürede ödenmesini bildirir. Borcun ödenmemesi durumunda yatırımcı, temerrüde düşer. Temerrüde düşen yatırımcı borcunu anında öderse bu durum, birinci temerrüt olarak adlandırılır ve yatırımcıya temerrüde düşülen günün en yüksek faiz oranının bir katı gecikme faizi uygulanır. Borçlu, temerrüde düştükten hemen sonra borcunu ödemezse bu durum, ikinci temerrüt olarak adlandırılır ve yatırımcıya üç kat gecikme faizi uygulanır. 

Borsada Temerrüt Yükümlülükleri Yerine Getirilmezse Ne Olur?

Borçlunun temerrüde düşmesi durumunda alıcı şu adımları izleyebilir:

  • Takas Bank, borçlunun teminatlarını nakde dönüştürebilir.
  • Açık pozisyonlar, o seans içinde ilgili üye ya da borsa tarafından nakde dönüştürülebilir.  
  • Bunların ardından yine yükümlülük yerine getirilmezse; Takas Bank, alacaklarını tahsil etmek için yasal yollara başvurabilir. 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.