HesapKurdu logo

Kripto Para Nedir, Nasıl Üretilir?

Güncelleme: 18.01.2023
Yayımlama: 06.09.2019
Paylaş
İçindekiler

Kripto Para Nedir?

Kripto para, internet aracılığıyla kullanılan hiçbir merkeze ya da aracı kuruma bağlı olmayan sanal para birimidir.

Crypto ve currency kelimelerinin birleşmesiyle oluşan Cryptocurrency kelimesi, kripto para anlamına gelir. Kripto para, güvenlik açısından şifreli (kriptoloji) sanal para anlamına gelir. Şifreleme sayesinde para işlemleri güvenli olarak sağlanarak yeni paraların oluşması engellenir. 

Dijital Para Nedir, Nasıl Alınır?
Dijital Para Nedir, Nasıl Alınır?

Kriptografi Nedir?

Kriptografi, bir şifreleme bilimidir. Verileri bir sisteme göre şifreler. 

Kripto paralar ortam üzerinde şifrelerin oluşturulması ve çözülmesi aracılığıyla transfer edilir. Örneğin takas işlemlerinde doğru ve güvenli işlem açısından kullanılır. 


En Yüksek Mevduat Faiz Oranları:

* Tüm bankaların mevduat oranları görmek ve karşılaştırmak için mevduat faiz oranları sayfamızı ziyaret edin.


Kripto Para Çalışma Prensibi

Çalışma prensipleri banka kartları ve kredi kartları ile aynıdır. Para transferleri veya işlemleri esnasında değişen sadece ekranlarda görünen sayılardan ibarettir. Yani işlemler sonucunda değişen şeyler sadece sistemlerdeki verilerdir. Kripto para mantığı da bu şekilde işler. Herhangi bir merkeze bağlı olmamaları veya merkezileştirilmemiş olmaları bakımından sistemi güvenli kılar. 

Kripto paralar belirli şifreler kullanılarak yerleştirildiği sanal cüzdanlardan yine şifreler aracılığıyla çıkarıldığı için bu adı taşırlar.  

Kripto Para Nedir, Nasıl Alınır?

Kripto Para Nasıl Üretilir?

Kripto paranın üretimi, kripto para madenciliği tekniğiyle yapılır.  Kripto para, kullanıcı talebine göre oluşturulmuş bir model üzerine kuruludur. Kripto para birimlerinin belirli bir üretim sınırları vardır. İstisnalar da mevcuttur. 

Kripto Para Madenciliği (Mining) Nedir?

Kripto para madenciliği, Blockchain’inde kripto para üretimi ve transferleri için yapılan matematiksel doğrulama işlemlerine denir. Bu işlemlerin yapılmasında kullanılan donanıma da madenci denir.

Kripto Para ile Alışveriş

Kripto para birimiyle aynı gerçek parada olduğu gibi işlem yapılabilir.  Piyasada bugün itibari ile binden fazla kripto para çeşidi vardır. Bazı kripto paralar aşağıdaki gibidir:

  • Bitcoin
  • Ethereum
  • Ripple
  • Litecoin
  • Dash
  • Monero
  • Neo
  • Nem

Sanal olmaları yalnızca bilgisayarda kayıtlı olmalarından kaynaklıdır. Türk lirası, Euro, Dolar gibi basılı halde bulunmazlar.

Döviz hesabı nedir ve nasıl açılır hakkında detaylı bilgi için döviz hesabı nedir  sayfamızı ziyaret edin. 

Kripto Paralar Nasıl Alınır?

Kripto para alım-satım platformları en yaygın kripto para alma yöntemidir. İtibari para birimi yatırarak karşılığında kripto para elde edebilirsiniz veya kripto paralar arasında da alım ve satım yapabilirsiniz. Kredi kartı ile kripto para alınır mı öğrenmek için kredi kartı ile kripto para satın almak sayfamızı ziyaret edin.

Bankalardan Kripto Para Alınır mı?

Hayır, bankalardan kripto para alınmaz. Bankalar sadece sanal para borsalarına para aktarımı yapmanızı sağlayabilirler.

Kripto Paraların Tarihi

Teknolojinin gelişmekte olduğu 90’lardan beri dijital para birimi oluşturmak için birçok girişimde bulunuldu. Flooz, Beenz, DigiCash gibi sistemler oluşturuldu. Fakat bu sistemler sahtekarlık, finansal durumlar, şirket içi anlaşmazlık gibi konular sebebiyle başarısız oldu.

İlk kripto para olarak bilinen bitcoin, 2009 yılları başında Satoshi Nakamoto kod adıyla ortaya çıkan kişi ya da kişiler tarafından geliştirilmiştir. Ağ uçtan uca şifreli dosya paylaşımı platformuna benzer olarak bir platform üzerinde ilerler. Dijital para hakkında detaylı bilgi almak için dijital para nedir, nasıl alınır sayfamızı ziyaret edin.

Kripto Paralar Güvenilir mi?

Evet, kripto para özellikle merkezi otorite veya kurum tarafından yönetilmediği için güvenilirlik açığı bulunmamaktadır. 

En büyük risk fiziksel bilgisayarda yer alan madenleriniz yani kripto paralar cüzdana aktarılmamış ise, bilgisayarınızın çökmesi durumunda kaybolacaklardır. Diğer bir olumsuz durum bilgisayarınızın hacklenmesidir. Milyar dolarları aşan işlem kapasitesinden dolayı kripto paralar sürekli saldırı altındadır. Kripto paraların güvenliği “Blockchain” adlı teknolojiye dayanmaktadır.

Kripto Para Borsası Nedir?

Kripto para borsası, bilinen borsalardan biraz daha faklı çalışan fakat aynı mantıkla yani al-sat yapabildiğimiz yerlerdir. En belirgin farklılık aracı kurumun olmamasıdır. Kripto para borsaları online platformlardır ve portföylerinde bulunan paralar ile işlem yapılabilmektedir.

Bitcoin almak istenildiğinde bir kripto para borsasında hesap oluşur, paranızı yatırıp istediğiniz seviyeden alım emri verebilirsiniz. Belirlenen seviye gerçekleştiğinde verilen işlem emri devreye girer. Kripto para borsaları birbirinden farklı çalışır. Hangi kripto para ile işlem yapmak istiyorsanız o borsayı tercih edebilirsiniz. Yatırım fonu hakkında merak edilenleri yatırım fonu nedir  sayfamızdan edinin.

Kripto Para Borsası Nasıl Çalışıyor?

Kripto para borsalarında istediğiniz para birimini bitcoin, litecoin ve ethereum gibi birçok kripto para ile değiştirebilirsiniz. Bu paralar Amerikan doları veya Euro ile alınıp satılabilmektedir. Son dönemlerde diğer para birimleri ile işlem görmeye başlayan kripto paralar Türk Lirası kullanılarak da alınabilir.

Kripto para alıcı ve satıcılarını bir araya getiren borsalar, değiş-tokuş işleminin gerçekleşmesini sağlarlar. Aracılık hizmeti sundukları için komisyon geliri elde ederler. Bu komisyon işlem yapılan kripto para birimine göre değişmektedir. Borsaların çalışma sistemleri arz-talep ilişkisine de bağlıdır. Kripto para borsalarında kimlik prosedürü uygulanmaktadır. Bu sayede hem güvenli işlem yapılır hem de yasa dışı işlemlerin yapılmasının önüne geçilir. 

Kripto Para Süreci 

Her kripto para biriminin geçmişi içeren kamu defteri vardır. İşlem yapmak istenildiğinde kripto para birimine ait ağ ile kripto para biriminin sahipliği başkasına devredilir. Daha sonra ağ kullanılan veya kullanılmayan kripto paraları hesaplayıp hesabınıza ekler. 

Merkezi Olmayan Kontrol Nedir?

Kripto para birimleri de merkezi olmayan kontrol ile işaretlenir. Kripto paraların arz ve değerleri düzenleyici kurumlar, merkezi otorite veya merkezi bankaların kontrolünde değil kendi yönetim kodlarına yerleştirilmiş karmaşık protokoller ile kontrol edilir.

İşlemlerin kayıt edilmesi, yeni oluşan kripto para birimlerinin alınması ve diğer kullanıcıların ödediği işlem ücreti karşılığında büyük bir işlem gücü kullanan madenciler, kullanıcı faaliyetleri ve para biriminin istikrarı, sorunsuz işlevi için kritik öneme sahiptir.

Kripto Para Üzerindeki Yetki

Kripto para biriminin bir merkezi olmadığından kanun uygulayıcıdır ve ödeme işlemcileri Bitcoin hesapları üzerinde herhangi bir yetki alanına sahip değillerdir. 

Kripto Para Yararları ve Zararları

Siyasi bağımsızlıkları nedeniyle esasen geçilmez veri güvenliğine sahiptirler. Kripto para birimleri gri ve karaborsa işlemlerini kolaylaştırmak için de kullanılmaktadır. Bu sebeple birçok ülke tarafından olumsuz görülmektedir. 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.