HesapKurdu logo

Dijital Para Nedir, Nasıl Alınır?

Güncelleme: 10.08.2023
Yayımlama: 23.11.2021
Paylaş
İçindekiler

Dijital Para Nedir?

Dijital para, geleneksel kâğıt ya da madeni paralar gibi bir değeri, karşılığı ve satın alma gücü olan ancak yalnızca sanal ortamda kullanılabilen ve fiziksel olarak "ele alınamayan" bir para çeşididir. Elektronik para, sanal para, dijital döviz veya elektronik döviz olarak da adlandırılır.

Hemen Banka Hesabı Aç

Dijital Para Türleri Nelerdir?

Dijital paraların da farklı türleri vardır. Bazı dijital paralar, elektronik ortamda biriktirilerek her türlü alışverişte kullanılabilirken, bazıları ise yalnızca belirli platformlarda geçerlidir. Örneğin; yalnızca belirli bir oyun ya da sosyal medya platformunda kullanılabilen dijital para çeşitleri vardır.

Dijital Para Nedir, Nasıl Alınır?
Dijital Para Nedir, Nasıl Alınır?

Dijital Para Nasıl Alınır?

Dijital paralar, bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar gibi teknolojik cihazlar aracılığıyla internet üzerinden alınabilir, biriktirilebilir ya da bir başkasına transfer edilebilir.

İnternet üzerinden banka hesabı açılmasıyla ilgili detaylı bilgiyi internetten (şubeye gitmeden) banka hesabı açmak sayfamızdan edinin.

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

* Tüm kredi kartlarını görmek ve karşılaştırmak için kredi kartı başvurusu sayfamızı ziyaret edin. Ayrıca tablo internet sitemiz üzerinden başvuruda bulunan kullanıcıların onaylanma verilerine göre oluşturuldu. 

Dijital Para ile Kripto Paranın Farkları

Dijital para kavramı, sanal ortamda geçerliliği olan para birimlerinin tamamını kapsar. Yani, kripto para, dijital para kavramının bir alt başlığı olarak değerlendirilebilir. Tüm kripto para çeşitleri, dijital ortamda yaratıldığı ve kullanıldığı için dijital para olarak değerlendirilir; ancak tüm dijital para birimleri kripto para değildir.

Dijital para ve kripto para arasındaki tüm farklar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kripto paralar, merkezi bir otorite tarafından kontrol edilmez. Dijital paraların arkasında merkezi yapılar vardır. Dijital paralar, bu parayı piyasaya sokan ve geliştiren kurumlar tarafından denetlenir.
  • Dijital paralar ile yapılan işlemler gizli tutulamaz, geleneksek para transferinde olduğu gibi kimlik bilgileri paylaşılır. Kripto para işlemlerinde ise kimlik bilgilerine ve bu bilgilerin banka ya da resmî kurumlar gibi merkezi yapılarla paylaşılmasına gerek yoktur.
  • Kripto paralar, tüm dünyada son dönemde popüler olan ve çok az ülke tarafından tanınan ya da düzenleme yapılan para birimleridir. Dijital paralar hakkında ise birçok ülkede yasal düzenleme yapılmıştır ve yapılmaya devam edilir.
  • Kripto para piyasasının temelini oluşturan blok zinciri (blockchain) sistemi, teknolojik altyapısı sebebiyle oldukça güvenilir ve şeffaftır. Dijital paralar ile yapılan işlemler ise siber tehditlere karşı çok daha savunmasızdır.
  • Dijital para birimlerinin değerleri özellikle istikrarlı ekonomilerde çok değişmez. Ancak, kripto paraların değerleri daha değişkendir. Çünkü kripto para piyasası henüz tam olarak gelişmiş bir piyasa değildir ve resmi otorite tarafından desteklenmez.

Kripto para hakkında detaylı bilgiyi kripto para nedir, nasıl üretilir sayfamızdan edinin. Kredi kartı ile kripto para nasıl alınır öğrenmek için kredi kartı ile kripto para satın almak sayfamızı ziyaret edin.

Dijital Paranın Avantajları

  • Dijital para birimlerinde ham madde ve baskı gibi giderler olmadığı için herhangi bir maliyet yoktur. 
  • Dijital para ile yapılan alışverişlerde ödeme işlemi, üçüncü bir tarafın onayı beklenmediği için daha hızlı ve pratiktir. 
  • Üçüncü bir tarafa komisyon, hizmet bedeli vb. ödenmediği için dijital para ödemelerinde bir masraf ortaya çıkmaz. 
  • Dijital paralar ile yapılan tüm işlemler sanal ortamda kayıt altına alındığı için şeffaf bir sistemdir.

Altın hesabı, dolar hesabı, euro hesabı ile ilgili merak edilenleri altın hesabı nasıl açılır, dolar hesabı nedir, nasıl açılır ve euro hesabı nedir, nasıl açılır sayfalarımızdan öğrenin.

CBDC Nedir?

Ülkelerin merkez bankaları tarafından hayata geçirilen dijital paralar CBDC (Central Bank Digital Currency) olarak adlandırılır. Özellikle kripto para piyasasının büyümesiyle birçok ülke merkez bankası resmi para birimlerini dijital ortama taşıma kararı aldı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası da "Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu" oluşturarak çalışmalarına başladı.

Kaynak: 

Wikipedia Elektronik Para

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.