İnternet Bankacılığı Nedir?

Güncelleme: 27.12.2023
Yayımlama: 27.12.2023
Paylaş
İçindekiler

Şifre, TCKN, SMS doğrulaması gibi güvenlik adımlarından sonra kullanıcının kendi adına bankanın internet sitesi veya uygulamasına bankacılık işlemlerini yapmak için giriş yaptığı sisteme "internet bankacılığı" denir.

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

İnternet Bankacılığı Nasıl Açılır?

Hesabın olduğu bir bankanın internet bankacılığına giriş yapabilmek için öncelikle internet bankacılığı şifresi olması gerekir. İnternet bankacılığı şifresini almanın birden fazla yolu mevcuttur:

1- İnternet Üzerinden İnternet Bankacılığı Şifresi Almak

Bağlı olunan bankanın internet sitesi üzerinden, istenilen bilgileri girip (müşteri numarası, kart numarası, kişisel bilgiler vb. gibi) ‘Şifre Al/Şifre Değiştir’ komutunu takip ederek ilk giriş şifresi alınabilir. Bu işlem için öncelikle bankanın müşterisi olunması ve müşteri numarası veya kart numarasına sahip olunması gerekir. Her bankanın farklı internet ara yüzü olduğundan şifre işlemleri için farklı yollar izleyebileceklerini de belirtelim.

2- Akıllı Telefon Üzerinden İnternet Bankacılığı Şifresi Almak

İlk önce müşterisi olunan bankanın uygulamasını telefona indirmek gerekir. Ardından uygulamaya giriş yaparak istenen bilgileri doldurduktan sonra yine aynı şekilde ‘Şifre Al/Şifre Değiştir’ gibi komutu takip ederek giriş şifresi oluşturulabilir. Giriş yapıldığında müşteri numarası veya kart numarası gibi bilgileri biliyor olmak gerekir.

3- ATM Üzerinden İnternet Bankacılığı Şifresi Almak

Müşterisi olunan bankanın kartını ATM’ye yerleştirdikten sonra ana menüden kullanıcı menüsü veya başvuru menüsü üzerinden internet veya internet bankacılığı sekmesi ile internet bankacılığı için şifre alınabilir. Bankada kayıtlı olan cep telefonuna gelen şifre ile internet bankacılığına giriş yapılabilir. Alınan bu şifre tek kullanımlık olacaktır. Genellikle sisteme giriş yaptıktan sonra devamlı olarak kullanılabilecek şifreyi oluşturabilecek bir pencere ekrana gelir.

4- Çağrı Merkezi Üzerinden İnternet Bankacılığı Şifresi Almak

Müşterisi olunan bankanın çağrı merkezi aranarak, müşteri temsilcisine bağlanmak suretiyle veya otomatik tuşlama yoluyla tek kullanımlık internet bankacılığı şifresi alınabilir. Bankada kayıtlı olan cep telefonuna gelen şifre ile internet bankacılığına giriş yapılabilir.

5- Şubeden İnternet Bankacılığı Şifresi Almak

Müşterisi olunan bankanın şubesine giderek bireysel müşteri temsilcisi ile görüşerek internet bankacılığı için şifre almak istendiği belirtilebilir. Kişiden alınan bilgiler doğrultusunda (TC kimlik numarası, müşteri numarası vb. gibi) bankaya kayıtlı cep telefonuna tek kullanımlık şifre gönderilecektir. Bu şifre ile birlikte internet bankacılığına giriş yaparak müşteri şifresini belirleyebilir ve devamlı olarak aynı şifreyi kullanabilir. 

Kredi kartı şifre değişikliğinin nasıl yapılır öğrenmek için kredi kartı şifre değişikliği nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edin.

İnternet Bankacılığı Üzerinden Yapılabilecek İşlemler

Bankada yapılabilecek hemen her işlemi internet bankacılığı sayesinde daha kolay bir şekilde yapabilmek mümkündür. Yapılabilecek işlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Tüm vadeli ve vadesiz hesap işlemleri, yeni hesap tanımlama
  • Fatura ödemeleri, vergi ödemesi, harç ödemesi, şans oyunları, bağışlar
  • Kredi kartı işlemleri, borç ödeme ve avans kullanma işlemleri, kredi kartı limiti yükseltme, kredi başvurusunda bulunma
  • Bireysel emeklilik ve sigorta poliçeleriyle ilgili işlemler
  • Hesaplardan veya kredi kartından havale veya EFT gönderme, yurt dışı para transferleri
  • Şifre değiştirme işlemleri, bilgi güncelleme işlemleri
  • Yatırım işlemleri, hisse senedi alım/satım, altın/döviz alım/satım
  • Şubesiz kredi başvuruları
  • Müşteri hizmetleri ile online görüşme sağlama

Yukarıda yer alan bilgiler bankadan bankaya değişiklik gösterebilmektedir. Bazı bankaların kendilerine ait ürünleri veya kampanyalarıyla ilgili kullanımları da mevcut olabilir. 

Günümüzde en büyüğünden en küçüğüne tüm bankalarda internet bankacılığı sistemi mevcuttur. Bunlara örnek olarak; Ziraat internet bankacılığı, Garanti BBVA internet bankacılığı, Qnb Finansbank internet bankacılığı, Yapı Kredi internet bankacılığı, Denizbank internet bankacılığı, Vakıfbank internet bankacılığı, Halkbank internet bankacılığı, Akbank internet bankacılığı, İş Bankası internet bankacılığı, TEB internet bankacılığı gibi bankalar sayılabilir. 


Kredi kartınız ile SGK ödemelerinizi yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için kredi kartı ile SGK prim ödeme sayfamızı ziyaret edin. 


İnternet Bankacılığının Avantajları

  • Yapılacak çoğu işlem, bankanın şubesine gitmeden elektronik ortamdan hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilir. 
  • Şubeden yapılan bazı işlemlerde banka yüksek komisyonlar veya ücretler kesebilir. İnternet bankacılığında alınan ücretler şubeye oranla daha az olabilmektedir. (Bu işlemler bankadan bankaya farklılık göstermekle birlikte sabit bir prosedür bulunmuyor.) 
  • İnternet bankacılığı çalışma saatleri dışında da işlem yapılabilmesine olanak sağlar. Bu sayede mesai saatleri dışında veya hafta sonları da işlemler gerçekleştirilebilir. 

Kredi kartı ödeme yollarını kredi kartı borcu ödeme yolları sayfamızdan öğrenin.

İnternet Bankacılığının Dezavantajları

  • İnternet korsanlarının siber saldırıları nedeniyle oluşan güvenlik açıkları olabilir. Bankalar güvenliğin sağlanması adına yüksek yatırımlarda bulunmaktadır. Ancak nadiren de olsa böyle bir durum yaşanabilir ve müşteri bilgileri kopyalanabilir. Bu gibi durumlarda hesapta bulunan paranın çalınma riski mevcuttur. Ancak yaşanan bu gibi durumlarla banka birebir ilgilendiği için büyük bir sorun teşkil etmemektedir ve yaşanan zarar karşılanabilmektedir. 
  • Bir sorunla karşılaşıldığında birebir canlı bir muhatap bulunamaması bir dezavantaj olabilir. İnternet üzerinden sağlanan desteğin yetersiz olduğu noktalarda yine banka şubesi ile görüşme yapmak en sağlıklı yöntem olabilir. 

İnternet Bankacılığı Güvenli mi?

Bir önceki başlıkta da belirtildiği gibi hırsızların tuzağına karşı dikkatli olmak gerekir. Ancak bu saldırılar ile güvenlik duvarını aşabilmek çok kolay değildir. Birden fazla koruma sistemleri mevcut olduğu için ve giriş yaparken cep telefonuna gelen tek kullanımlık mesaj ile giriş sağlandığı için tüm güvenliğin aşılması biraz daha güç bir durumdur. Banka, bu gibi durumlar için gerekli alt yapı sistemlerini ve güvenlik sistemlerini sağlamaktadır. Herhangi bir kopyalama durumu olduğunda banka mağduriyet ile ilgilenmektedir. 

İnternet bankacılığı ile ilgili en büyük sorun sahte sitelerdir. Güvenilir olmayan linklere girilmemeli ve banka bilgileri bu sitelere yazılmamalıdır.

Bu yüzden internet bankacılığı kullanma konusunda dikkat edilmesi gerekmekte ancak büyük bir sorun teşkil edilmeyeceğinin bilincinde olunmalıdır. 

Kredi kartı güvenliğinizi nasıl sağlayacağınızı kredi kartı güvenliği nasıl sağlanır yazımızdan öğrenin.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.