HesapKurdu logo

Kredi Tahsis Ücreti Nedir?

Güncelleme: 11.04.2023
Yayımlama: 11.02.2020
Paylaş
İçindekiler

Kredi tahsis ücreti, bankaların kredi kullanan müşterilerinden masraf adı altında tahsil ettiği ek ücrettir. Bu ücret, kredi tutarının binde 5'inden daha fazla olamaz.

Kredi tahsis ücreti, bireysel ya da kurumsal tüm kredi türlerinde ödenir. Bankalar kredi tahsis ücretini, kredi sürecinde kullanılan kağıt, kırtasiye, evraklar ve kredi veren müşteri temsilcisinin iş gücü ücreti olarak tahsil eder.


En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" konut kredisi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca bankaların konut kredisi faizlerini karşılaştırmak için konut kredisi sayfamızı ziyaret edin.


Kredi Tahsis Ücreti Geri Alınır mı?

2014 yılında çıkarılan Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği, bankalara resmi olarak müşterilerinden kredi tahsis ücreti tahsil etme hakkı tanımıştır. Ancak bu ücret, kredi miktarının binde 5'ini geçemez. Bu miktarın üzerinde kredi tahsis ücreti ödeyenler, ödedikleri fazla ücreti geri alabilir.

2014 yılından önce kullanılan kredilerde sözleşme maddelerinin bir kısmı haksız şart kapsamına girdiği için, bankaların müşterilerinden tahsil ettiği dosya masrafı ücretlerini geri ödemesine karar verildi. Ekim 2014’te yürürlüğe giren yönetmelik ile birlikte dosya masrafı, kredi tahsis ücreti olarak değiştirilmiş, dosya masrafı tek seferde yüksek ücretler olarak karşımıza çıkarken, kredi tahsis ücreti, altı ya da on iki vade olmak üzere daha cüzi miktarlar olarak tahsil edilir.

Kredi tahsis ücreti ve diğer kredi masrafların iadesi hakkında detaylı bilgi için kredi dosya masrafı iadesi sayfamızı ziyaret edin.

Haksız Şart Nedir?

Tüketici lehine olan durumları tüketici ile konuşup anlaşmadan tek taraflı olarak sözleşmeye koyan, sözleşmeden doğan hak ve yükümlülükleri kötü niyet kullanarak tüketici aleyhine işleyen sözleşme koşullarına haksız şart denir. 2014 Ekim’den önce kredi sözleşmelerinde yer alan haksız şartlar sebebi ile bu tarihten önce ödenen kredi dosya masraflarının geri ödemesi mümkündür.

Kredi Tahsis Ücreti Ne Kadar?

Tüm banka ve kredi çeşitlerinde geçerli bir kredi tahsis ücreti yoktur. Kredi tahsis ücretinde üst sınır, kredi miktarının yüzde beşi olsa da her banka farklı şartlar ile kredi verir. Bu konuda detaylı bilgi almak ve hesaplama yapmak için kredi dosya masrafı hesaplama sayfamızı ziyaret edin.

Kredi tahsis ücreti yerine bankalar, müşterilerine sigorta ve diğer bankacılık hizmetlerini de satabilir. Ferdi kaza sigortası ve hayat sigortası, bireysel kredi kullanımında genelde şart koşulur. Taşıt kredisinde ise trafik sigortası ve kasko yaptırılması gerekebilir.

Kredi Tahsis Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Kredi tahsis ücreti, Finansal Tüketiciden Alınacak Ücretler Yönetmeliği ile resmiyet kazansa da, bu ücretin geri ödendiği durumlar da vardır. Kredi tahsis ücretinin geri ödenmesi ile ilgili kesin bir karar mevcut değildir. Ücretin geri ödenmesi için başvurmanız gereken kurum ise yaşadığınız ilçedeki Tüketici Hakem Heyeti’dir.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.