Çekilen Kredi İptal Edilebilir mi? (Kredi Cayma Hakkı)

Güncelleme: 24.01.2024
Yayımlama: 27.05.2016
Paylaş
İçindekiler

Bireyler bazen sabit gelirlerinin tamamının karşılayamadığı finansal ihtiyaçları için bankalara kredi talebinde bulunurlar. Bankalar bu imkânı tüketicilere, belirli kredi faiz oranları ve vade seçenekleri karşılığında vermektedir. Bu konu hakkında merak edilen konulardan biri ise yeni kullanılan kredinin iptalinin söz konusu olup olmadığıdır.

Kredi İptalinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bankadan kullanmış olduğunuz krediyi isteğiniz doğrultuda iptal edilebilirsiniz. Ancak kredinizi iptal etmek istiyorsanız, bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir.

  1. Kredinizi iptal etmeye karar verdiğiniz zaman eğer sözleşmeyi imzalamadıysanız, bankaya bunu bildirerek zahmetsiz ve masrafsız bir şekilde iptal işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
  2. Eğer kredi için sözleşme imzaladıysanız ve dosyanız resmi olarak işleme konulduysa, kredinizi hiç ek masraf ödemeden iptal etmek, yani caymak için 14 gününüz var demektedir.

Krediden Cayma Hakkında Bilinmesi Gerekenler:

  • Cayma hakkı süresi, sözleşmenin kurulduğu tarihte başlar.
  • Tüketici, anaparayı ve kredinin kullanıldığı tarihten anaparanın geri ödendiği tarihe kadar olan sürede tahakkuk eden faizi en geç cayma bildirimini kredi verene göndermesinden sonra 30 gün içinde geri öder.
  • Banka, tüketiciden hesaplanan faiz, kamu kurum ve üçüncü kişilere ödenmiş olan ücretler dışında herhangi bir bedel talep edilemez. Bu bedeller dışında kalan ve tüketiciden tahsil edilen her türlü ücret, tüketicinin anapara ile tahakkuk eden faizi, kredi verene geri ödediği tarihten itibaren 7 gün içinde tüketiciye iade edilir.

3. Eğer ödeme tarihi üzerinden 14 gün geçtiyse, ihtiyaç kredilerinden kredinin kapatıldığı tarihe kadar olan faiz ve bankanın kredi için yapmış olduğu tüm masrafla bankaya ödenerek, kredi kapatılır. Konut kredilerinde ise ihtiyaç kredilerinde ödenen masraflara ek olarak erken kapama cezası ödenmektedir.

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

* Tüm kredi kartlarını görmek ve karşılaştırmak için kredi kartı sayfamızı ziyaret edin. Ayrıca tablo internet sitemiz üzerinden başvuruda bulunan kullanıcıların onaylanma verilerine göre oluşturuldu. 


Erken Ödeme Cezası Hakkında Bilinmesi Gerekenler:

  • Öncelikle erken ödeme cezası sadece konut kredilerinden alınmaktadır. Bunun haricinde diğer kredi türlerinden herhangi bir erken ödeme cezası alınmamaktadır.
  • Erken ödeme cezası kalan anapara üzerinden vadesi 36 aydan az olanlar için %1, vadesi 36 aydan fazla olanlar için ise %2 olarak uygulanmaktadır. Bu para kredi kapatma işlemi sırasında bankaya peşin olarak ödenmektedir. 

Sonuç olarak:

Yeni kullanmış olduğunuz krediyi hiçbir ek masraf ödemeden 14 gün içinde iptal edebiliyorsunuz. Ayrıca kredi kullanmanızın üzerinden 14 günden fazla bir zaman geçmiş ve ek masraflar ödeyecek olsanız bile, kredi erken ödemesi faizden düşüldüğü için neredeyse her durumdaki erken ödeme de müşteri kârlı çıkmaktadır. 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.