HesapKurdu logo

Kira Nasıl Hesaplanır?

Güncelleme: 22.09.2023
Yayımlama: 06.04.2023
Paylaş
İçindekiler

Gayrimenkul kiralarında, genel ekonomik şartlar ve kiralanacak ev ya da iş yerine benzer gayrimenkullerin fiyatları baz alınarak ortalama bir fiyat belirlenir. 

Kira Bedelinin Belirlenmesi

Kira bedelinin belirlenmesi için gayrimenkulün çevresinde bulunan kiraların durumu, gayrimenkulün durumu gibi maddelere bakılabilir ayrıca kira bedeli belirlerken bir gayrimenkul danışmanından destek alabilir ya da online platformlardan araştırma yapılabilir.

İş yerleri için kira artış oranı nedir öğrenmek için iş yeri kira artış oranı nasıl hesaplanır yazımızı inceleyin.

Gayrimenkulün bulunduğu çevredeki mevcut kira durumu: Kira belirlenirken en sık kullanılan yöntem aynı muhitteki kiraların öğrenilmesi ve ortalama bir fiyat çıkarılmasıdır. Muhitin sosyoekonomik yapısı ve konumu benzer olduğu için, yapının mevcut durumu da hesaba katılarak ortalama bir fiyat belirlenebilir. Ancak, çevredeki yapılarla kıyaslama yapılırken, gayrimenkulün durumu da göz önünde bulundurulmalıdır.

Gayrimenkulün durumu: Aynı semtteki yapıların kiraları benzerlik gösterir; ancak yapının mevcut durumu, aynı semtte de olsa konutların fiyatlarında farklılığa sebep olur. Yapının durumu, aşağıdakilere bakılarak saptanabilir: 

  • Binanın yaşı
  • Dairenin cephesi
  • Dairenin bulunduğu kat
  • Dairenin mevcut durumu (tadilat gerekli mi?)
  • Binanın deprem yönetmeliğine uygunluğu
  • Toplu taşıma duraklarına mesafesi
  • Otopark

Gayrimenkul danışmanlarından bilgi alın: Yapının kira ücretinin belirlenmesinde, özellikle o bölgede çalışan bir profesyonel emlak danışmanından yardım alınabilir. Gayrimenkul danışmanları, bölgenin mevcut fiyat durumuna hâkim oldukları gibi yakın gelecekte yapılacak yatırımlar ve olası fiyat artışları hakkında da bilgi sahibidir. Hatta, birden fazla emlak ofisinden bilgi alınması, doğru tutarın belirlenmesi için daha faydalı olacaktır.

Online platformlar: Gayrimenkul satış ve kiralama platformları, emlak endeksi hizmeti de veriyor. Bunun için en fazla ziyaret edilen gayrimenkul sitelerinin emlak endeksi sayfalarını ziyaret edebilir, istenen adres bilgilerini doldurduktan sonra bir endeks oluşturabilirsiniz. Ayrıca bu platformlar, bünyesinde çalışan emlak danışmanları aracılığıyla da kira tutarının belirlenmesi vb. hizmetler veriyor.

Ev kiralarken yararlanabilecek kira sözleşmesi örneği için kira kontratı nasıl doldurulur yazımızı inceleyin.

Kira Artış Oranı Nasıl Hesaplanır?

Haziran 2022’de yapılan düzenleme ile 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak yıllık kira artış oranları, en fazla %25 olarak sınırlandırıldı. Yasal oranın %25'in altında kalması durumunda ise yasal oran (TÜFE 12 aylık ortalama) geçerli olacak.

Maksimum yüzde 25 olan kira artış oranı, düzenlemeden önce Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE)’nin kullanıldığı birden çok formül ile hesaplanabiliyordu.


Mevcut kiranızı girerek zam oranını hesaplamak için kira artış oranı hesaplama sayfamızı ziyaret edin.


  • Yasal Oran: 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ortalaması, kira artış oranı olarak hesaplanır. Borçlar Kanunu uyarınca; sözleşme yenilemede yapılabilecek en yüksek yasal zam oranıdır.
  • Zam yapılacak ayın bir önceki yıldaki Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değişim oranı baz alınarak zam oranı hesaplanabilir.
  • Son 12 aylık Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ortalaması üzerinden zam yapılabilir (2019 yılından önce yasal oran bu şekilde hesaplanıyordu).
  • Zam yapılacak ayın bir önceki yıldaki Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) değişim oranı baz alınarak zam oranı hesaplanabilir.
  • TÜFE ve Yİ-ÜFE’nin 12 aylık ortalaması toplanır, toplam tutar 2'ye bölünerek kira artış oranı hesaplanabilir.  
  • Bir önceki yılın aynı ayındaki TÜFE+Yİ-ÜFE oranları toplanarak 2'ye bölünmesi ile kira artış oranı hesaplanabilir. 
  • Enflasyon ve yasal oranlar dışında iki tarafın mutabık kaldığı bir zam oranı olabilir; bu özel oran olarak adlandırılır. 

2023 Kira Artışı Oranları

Kira artışı, yasal oran olan yüzde 25 üzerinden hesaplanır. Örneğin; kirası 3000 TL olan bir konuta en fazla, yüzde 25 (dörtte bir olarak düşünülebilir: 3000/4) yani 750 TL zam yapılabilir. Bu da konut kirasının 3750 TL’den daha fazla olamayacağı anlamına gelir. Yüzde 25’lik düzenlemenin sona ermesinin ardından ise, kira tutarının belirlenen zam oranı ile çarpılması ile zamlı kira tutarı hesaplanabilir.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.