İş yeri kira artış oranı, 1 Temmuz 2020’den bu yana bir önceki kira yılındaki Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranı baz alınarak hesaplanmaktadır. Kiracı ve kiralayan TÜFE oranının altında bir artış oranına da karar verme hakkına sahiptir.
İş yeri kira sözleşmeleri; ofis, ticarethane, mağaza dükkan gibi taşınmaz mallar için hazırlanmaktadır.
İş yeri sözleşmeleri (zorunlu durumlar haricinde) 10 yıl boyunca geçerli olup ve her yıl sonunda otomatik olarak yenilenir. Sözleşmenin 5. yılında taraflar kira artışında anlaşamazsa mahkemeye başvurarak kira tespit yoluna gidilir.
Bir yıllık sözleşme sonunda ne olur öğrenmek için 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ne olur yazımızı inceleyin.
İş yeri kira sözleşmesi hazırlarken;
Yukarıda verilen hususların yanı sıra kira sözleşmelerinin noter huzurunda yapılması, kiracı ve kiralayan açısından daha sağlıklıdır.
Sözleşme hazırlarken dikkat edilmesi gerekilen tüm bilgiler için kira sözleşmesi örneği ve gerekli tüm bilgiler yazımızı inceleyin.
İş yeri kira sözleşmelerinde, taşınmazın kira bedeli net olarak belirtilir. Kira bedeli, net ve brüt olarak sözleşmeye eklenmelidir. 268 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği’ne göre;
kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/11/2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü (PTT )tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
Türkiye Borçlar Kanunu’nun 344. Maddesi gereğince kira artış oranı, tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) 12 aylık ortalamasından fazla olamaz.
12 aylık TÜFE ortalamasına göre iş yeri kirasını hesaplamak için kira artış oranı hesaplama aracımızı kullanın.
Türkiye Borçlar Kanunu’nun 344. Maddesine göre; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir...
Türkiye Borçlar Kanunu’nun 339. ve diğer maddelerine göre, iş yeri sahibi;
Kira sözleşmelerinin feshi konusunda detaylı bilgi almak için kira sözleşmesi feshi nasıl yapılır yazımızı okuyun.
Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com
Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz
FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutubeHesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.