HesapKurdu logo

KOBİ Kredisi Başvuru ve Onaylanma Süreci

Güncelleme: 30.12.2022
Yayımlama: 12.07.2016
Paylaş
İçindekiler

KOBİ, tanım itibariyle küçük ve orta ölçekli işletme anlamına gelmektedir. Ülkemizde özel sektör alanında faaliyet gösteren şirketlerin %99’undan fazlasının KOBİ statüsünde olduğunu düşünürsek, KOBİ'lerin desteklenmeleri gerektiğini söyleyebiliriz.

KOBİ Kredisi Türleri

KOBİ Kredisi, küçük ve orta boy işletmelerin sermayelerini desteklemek amacıyla kullandıkları ticari nitelikli bir kredi türüdür. KOBİ kredisi, ticari nitelikli bir kredi türü olduğu için işletme adına kullanılmalıdır. Taşıt kredisi, konut kredisi ve ihtiyaç kredisi gibi krediler bireysel kredilerdir. Bireysel krediler ve ticari krediler farklı yönetmeliklere tabi olup, kanuni olarak da farklı statüdedir.  Ayrıca ticari kredi kartları hakkında detaylı bilgi için ticari kredi kartı ile bireysel kredi arasındaki farklar yazımızı ziyaret edin.

KOBİ Kredileri, çeşitli alt başlıklara ayrılmakla birlikte genel olarak Nakdi Krediler ve Gayrinakdi Krediler olarak 2 gruba ayırabiliriz.

  • Nakdi KOBİ Kredisi

Kısa vadede nakit para ihtiyacını karşılamak amacıyla alınan kredi türüdür. Kazancını bilen, ödeme planını bütçesine göre yapan işletmeler tarafından oldukça sık kullanılır. Örneğin; eşit taksitli bir kredi türü olan esnaf kredisi 

  • Gayrinakdi KOBİ Kredisi

Bir işin yapılması veya bir yükümlülüğün yerine getirilmesi için bankanın, müşteri yerine taahhütte bulunması olarak özetlenebilir. Yüklü mal alımı, ihaleye katılma, bayilik başvurusu gibi nedenlerle başvurulan kredi türüdür. Bankalarca sağlanan teminat mektupları bu kredi türüne örnek verilebilir. 

İskonto ve İştira kredisi nedir detaylı bilgi için iskonto ve iştira kredisi nedir yazımızı ziyaret edin. 

KOBİ Kredisi Başvurusu ve Onaylanma Süreci 

    1. KOBİ Kredisi Başvurusu

KOBİ kredisi başvurusu için öncelikle ilgili bankanın ticari kredi birimine, neden bu kredi desteğine ihtiyaç duyduğunuzu söyleyerek, başvurabilirsiniz. Belirtmiş olduğunuz sebep doğrultusunda kullanabileceğiniz KOBİ kredisi türüne karar verilerek, kredi miktarı ve vade süresi belirlenir. Bu sürecin ardından KOBİ yetkileri, geri ödemenin nasıl ve ne şekilde yapılacağına dair bilgileri paylaşarak, kredinizin değerlendirme süreci başlar.

KOBİ Kredisi Değerlendirme Süreci

KOBİ kredisi onay sürecinde, bankalar öncelikle işletme verilerini göz önünde bulundurur. Elbette işletmenize ait vergi levhasının olması gerekmektedir. Buna ek olarak vergi levhasında kar elde etmiş olmanız ve işletmenizin en az 1 yıllık olması gerekmektedir. 

Ticari nitelikli kredilerde risk faktörü oldukça önemli olduğu için genellikle kısa vadede kullanılır. Uzun vadeli kredi talep etmeniz durumunda, bankalar sizden teminat göstermenizi isteyecektir. Bu yüzden işletmenize ait demirbaşlar, gayrimenkuller ve taşıtlar onay süreci için önemli etkenlerdir.

Değerlendirme süreci için önemli etkenlerden bir diğeri ise işletme sahiplerinin kredi notudur. Kredi başvurusu yaparken işletmeye ait ortakların hepsinin krediye onay vermesi gibi bir zorunluluk olduğu için ilgili banka, bütün ortakların kredi sicilini tek tek inceleyecektir. İşletme ortaklarının birinin kredi notunda çeşitli problemler görülmesi durumunda kredi isteğiniz onaylanmayabilir veya çeşitli teminatlar istenebilir.

3.Talep Edilen Belgeler

KOBİ kredisi verecek olan banka bu değerlendirme sürecinin ardından aşağıdaki belgelerin bir kısmını veya tamamını talep edebilir.

  • Mali Verileri Gösteren Evrak,
  • Bilanço Evrakları,
  • Gelir Belgesi,
  • Ticaret Sicil Gazetesi Kayıt Örneği,
  • İkametgah Belgesi,

KOBİ kredisi onaylandıktan sonra, ne kadar kredi kullanılacağı ve ne kadar zamanda geri ödeme yapılacağı belirlenir.  

KOBİ Kredimi Ödemezsem Ne Olur?

Bankalar, KOBİ kredisi talebinizi genellikle çeşitli teminatlar göstermeniz durumunda kabul ederler. Teminatın ne olacağını, çoğunlukla kredinin türü ve kullanım amacı belirler. Bu teminat alınmakta olan bir mal olabileceği gibi bir çek veya senet de olabilir. Kimi zaman da bir gayrimenkul teminat gösterilir. 

Kredi ödemelerinde sorun olduğu zaman bankalar, ilgili KOBİ yetkilisiyle görüşerek yeni bir ödeme planı hazırlar veya gösterilen teminat için hukuki işlem başlatır. Ancak genelde yetkili banka ile kredi sahibi ödeme planı konusunda konuşarak, ortak bir noktada anlaştıklarını söyleyebiliriz.  

Kobi Kredisi Hesaplama Araçları

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.