Neden Kredi Alamıyorum?

Güncelleme: 21.11.2023
Yayımlama: 12.10.2017
Paylaş
İçindekiler

Her tüketicinin en büyük hayali istediği ürüne sorunsuz ve hızlıca ulaşabilmek olsa da konu kredi olunca bu durum farklılıklar gösterebilir. Bankalar farklı nedenlerden dolayı kredi taleplerinize istediğiniz yanıtları veremeyebilir. Bu yazımızda neden kredi alamadığımızı detaylı olarak irdeleyelim.

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

1- Kredi Notunun Yeterli Olmaması

Geçmiş ve yakın dönemde bankalar ile olan çalışmalarınız sonucu oluşan kredi notu, karar verilirken en önemli kriter olarak karşımıza çıkar. 0 ile 1900 puan aralığında tanımlanan kredi notunun en az 1100 ve üzerinde olması bankalar tarafından istenir. Detaylı bilgi için kredi notu sayfamızı ziyaret edin.

Kredi Notu Aralığı
Kredi  Risk Grubu
Kredi Kullanma İhtimali
1-699
Yüksek Riskli
Çok Düşük
700-1099
Orta Riskli
Düşük
1100-1499
Düşük Riskli
Gelire Bağlı
1500-1699
İyi
Yüksek
1700-1900
Çok İyi
Çok Yüksek

Tabloda belirtmiş olduğumuz "kredi kullanma ihtimali" kısmı tamamen bankaların değerlendirmesinin bir genellemesidir. Bunun için kişinin geliri, kredi notu, çalıştığı kurum ve süreye göre bu değerlendirme bankalarda değişebilir

Kredi Notu Nedir, Nasıl Yükseltilir?
Kredi Notu Nedir, Nasıl Yükseltilir?

Kredi Notumu Nasıl Yükseltebilirim?

Bankalar ile aktif çalışarak ve düzenli ödemeler yaparak kredi notunuzu yükseltebilirsiniz. Faturalarınız için otomatik fatura ödeme talimatları verebilir, maaş bankanızdan vadesiz hesabınıza kredili mevduat hesabı (KMH) tanımlatabilirsiniz. Detaylı bilgi için kredi notu nasıl yükselir yazımızı inceleyin.


En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca güncel faiz oranları üzerinden hesaplama yaparak ödeme planı oluşturmak için kredi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.


2- Belgelenebilir Gelirin Düşük Kalması

Kişinin aylık toplam gelirinden ziyade önemli olan bu gelirin ne kadarını belgeleyebildiğidir. Bankalara aylık ödenen kredi borç taksitleri toplamının, belgelenebilir gelirin %50’sini geçmemesi istenir. Aylık 4000 TL geliriniz varsa en fazla bankalara 2000 TL ödeme yapmanız kabul edilir.

İhtiyaç ve taşıt kredilerinde ortak hanede yaşayan diğer aile bireylerinin gelirleri kabul edilmez sadece krediye kefil olabilirler. Konut kredilerinde aile bireylerin gelirleri ortak hane geliri olarak kabul edilir ve kredinin onaylanma ihtimalini de yükseltir.

3- SGK -Bağ-Kur Süresinin Yeterli Olmaması

Krediye başvuran tüketicinin mevcut çalıştığı işyerinde aralıksız ve düzenli olarak ödenen sigorta süresinin en az 3 ay olması beklenir. Genellikle çoğu banka bu sürenin minimum 6 ay ve üzerinde olmasını istese de 3 aylık aktif sigorta süresi de yeterli olabilir.

Kendi işiyle uğraşan esnaf ve tüketicilerin ise Bağ-kur süresinin en düşük 1 sene olması istenir. Genellikle çoğu banka en az 3 sene şartı arar. Emekliler için sigorta şartı aranmaz.

4- Yasal Takip Yaşanması

Tüketicinin bankalar ile olan çalışmalarında yaşadığı ödeme sorunlarına bağlı olarak yasal takip sürecinin başlaması, yakın gelecekteki tüm kredi ve kredi kartı taleplerini olumsuz yönde etkiler. Kredi notu raporunda ise bu takip kaydı 5 sene boyunca yer alır ve düzenli çalışarak kredi notu yükseltilmediği sürece de yeni kredi kullanılmakta sıkıntı yaşanır. Detaylı bilgi için yasal takip süreci  yazımızı inceleyin.

5- Mevcut Borçluluk Düzeyinin Yüksek Olması

Mevcut kredi ve kredi kart limitleri toplamının risk düzeyi açısından çok yüksek olması durumunda bankalar kredi talebinize olumsuz yanıt verebilir. Bu nedenle yeni bir krediye başvurmadan önce mümkünse mevcut kredi ya da kredi kartlarının bir kısmının kapatılması talebin onaylanma olasılığını arttıracaktır.

6- Yaşın İstenilen Aralıklarda Olmaması

Tüketicinin kredi talebinde dikkat edilen noktalardan birisi de yaşıdır. Genellikle kişinin 18-65 yaş aralığında olması istenir. 65 yaş üzerindeki tüketicilere kredi veren bankalar olmakla birlikte çoğu zaman yüksek tutarlı hayat sigortaları yapılarak, banka açısından oluşan mevcut risk düşürülmeye çalışılır. Bu nedenle toplam maliyete tüketicinin mutlaka dikkat etmesi gerekir.

7- Krediye Kefillik Nedeniyle Borçlu Olunması

Bir yakınınız ya da bir arkadaşınızın kredisine kefil olmanız nedeniyle talebiniz reddedilebilir. Borç sahibinin kredisini ödememesi durumunda borcun yasal olarak kefile kalma durumu geçerli olacağından bankalar ilgili borcu, kefilin borcu olarak kabul eder.

8- E- Haciz Kaydı Olması

Elektronik haciz, devlete olan bir borcunuzdan dolayı elektronik ortamda, maaş ya da banka hesabınızda bulunan para, altın, döviz gibi mal varlığınıza haciz yapılması işlemidir. Vadesi geçmiş olan vergi alacakları için devlet, elektronik ortamda haciz işlemi gerçekleştirebilir. Banka ekranlarında bu haciz kaydını gördüğü için ödemenin yapılarak haciz işleminin kaldırılması sonrasında işlemlere devam edebileceğini tüketiciyle paylaşır. Detaylı bilgi için e-haciz nasıl kaldırılır yazımızı inceleyin.

9- Bankanın Kredi Konusunda Hassas Olması

Piyasada yer alan bazı bankalar kredi verirken daha zor onay verebilir. Bu durum bankanın kredi konusunda sıkı bir politika izlediğini gösterir. Bazı bankalar ise kredi verme konusunda daha esnek davranarak daha kolay kredi onaylayabilir. Bu nedenle her banka için hedef müşterisi olmasanız da bir bankanın hedef müşterisi olabilirsiniz. Doğru bankayı seçmek kredi alma durumunuzu olumlu olarak etkileyen en önemli faktörlerdendir.

10- Çok Sayıda Kredi Başvurusunun Olması

Tüketici birden fazla bankaya aynı dönemde çok sayıda başvuruda bulunursa, bankalar tarafından geçici olarak talebi onaylanmaz. Banka için bu durum güvensizlik teşkil edeceği için tüketicinin doğru bankaya başvurması önemlidir. Banka, ekranlarında tüm başvuruları gördüğü için bir süre kişinin yeni talepte bulunmadan beklemesi gerekir. 1 ay sonra yapılan başvurular banka sistemlerinden düşer.

11- İstenilen Evrakların Hazırlanmaması ya da Eksik Teslim Edilmesi

Banka tarafından istenilen tüm evrakların eksiksiz olarak hazırlanması gerekir. Gelir belgesi, fatura, tapu vb. evraklar teslim edilmezse süreç olumlu devam edemez. Bu belgelerden herhangi birisinin çok eski tarihli olması halinde de banka tarafından sizden yeni tarihli olanları istenebilir.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.