Swift Kodu Nasıl Öğrenilir?

Güncelleme: 05.04.2024
Yayımlama: 28.07.2023
Paylaş
İçindekiler

Swift Nedir? 

Swift, elektronik ortamda uluslararası para gönderimi yaparken kullanılan sistemin adıdır. Swift, Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Kurumu) kelimelerinin kısaltılmış hali olup tüm dünya üzerinde kullanılan transfer yöntemidir. Diğer para gönderme yöntemi MoneyGram hakkında detaylı bilgiyi MoneyGram sayfamızdan edinin.

Döviz Hesaplama

Swift Kodu Nedir? 

Swift kodu; yurt dışından ülkemizdeki herhangi bir bankaya veya ülkemizden yurt dışındaki herhangi bir bankaya para transferi yapmak için kullanılan koda denmektedir. Bankalar swift kodunu kendi aralarında mesajlaşmak için de kullanabilir.

Her banka için farklı olan swift kodu 8 – 11 haneden oluşmaktadır ve tüm bankalar için aynı standartta olup değişmemektedir. Swift kodları Türkçe karakter içermez ve küçük karakter yazımını kabul etmez. 

Örnek vermek gerekirse bir bankanın swift kod dizilimi şu şekildedir;

AAAA BB CC DDD

  • AAAA; transfer işleminde para gönderen bankanın kodudur. Genellikle bankanın isminin kısaltılmış halidir.
  • BB; ISO kodu olarak geçmektedir. Bankanın hangi ülkede olduğunu gösterir.
  • CC; yerel koddur. İki harf veya iki rakamdan oluşabilir. Bankanın merkezinin nerede olduğunu gösterir.
  • DDD; şube kodudur. Tercihe bağlıdır, bankanın özel şubesini belirtir. Standart XXX olarak yazılabilir.

Sıkça kullanılan para transfer yöntemlerinden EFT ve havale hakkında detaylı bilgi edinin. Uluslararası para transfer sistemi Western Union hakkında detaylı bilgiyi Western Union sayfamızdan edinin.


BIC Kodu Nedir? 

BIC kodu Bank Indentifier Codes kelimelerinin kısaltılmış hali olup her bankayı tanımlayan koddur. BIC kodları bankaların bulundukları ülkedeki şehir ve isimlerine göre belirlenir. Belirtilen BIC kodu sayesinde bir başka ülkede bulunan bankaya EFT, havale vb. yolla para gönderimi güvenli bir şekilde sağlanır.

Swift Kodu ile Para Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

Swift kodu ile para transferi yapılmak istendiğinde ilk önce para gönderilecek bankada döviz hesabı ve işlem ücreti kesilebilecek bir TL hesabı olması şarttır. Para transfer işlemi yapılırken gönderilen bankanın Swift kodunu öğrenerek işlem gerçekleştirilir. Swift işlemi bankanın internet sayfası üzerinden veya bankaya giderek gerçekleştirilir. 

Swift sistemi aktarmalı uçak yolculuğu olarak düşünülebilir. İşlem yapılırken para ilk önce gönderen bankadan çıkıp aracı bankaya gider. Aracı banka gönderilen parayı gönderilmek istenen bankaya ulaştırır. Bu sistemde aracı banka swift işlemini gerçekleştiren bankadır. 

Swift sisteminde transfer işlemi araya aracı bankanın girmesinden dolayı uzun sürebilir. Bazı bankalar arasından yapılan işlem süresi 2 – 5 iş günü sürebilirken bazı durumlarda bu süre haftalar sürebilir. Bu gibi durumlarda aracı bankayla iletişime geçerek sürecin hızlanması sağlanabilir. Swift işlem saati en geç 17:00 olarak belirlenmiştir. Bazı bankalar ek ücret alarak swift ücretinin aynı gün içerisinde iletilmesini sağlar. 

Swift ile döviz transferi hakkında detaylı bilgi için bankalar arası döviz transferi nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edin.

Swift Ücretleri

Swift işlem ücreti bankadan bankaya farklılık göstermektedir. Fakat swift işlemi araya giren aracı banka olduğundan dolayı EFT işlemine göre daha maliyetlidir. Araya giren aracı banka her zaman aynı olmaz. Bu yüzden çıkan maliyet her transfer işleminde farklı ücretlendirilir. 

Para transferi yapılan bir süreçte gönderilen tutar üzerinden bir banka 15 – 30 dolar arası bir ücret alır. İşlemin içerisinde 3 banka yer aldığı için her banka kendine komisyon keser, dolayısıyla swift ücreti 45 – 90 dolar arasında değişir. 

Swift ücreti ödemek istemeyen kullanıcılar transfer yaptıkları bankaları ile görüşerek kendi bankalarına transfer ücreti ödemeyebilirler. 

Swift Masraf Kodları 

Swift işlemi yaparken gönderim masrafları çıkabilir. Swift masraf kodları şu şekildedir;

SHA (Shared Expenses) 

Gönderilen tutarın banka masraflarını gönderenin, diğer masrafları alıcının karşıladığı masraf kodudur.

BEN (Beneficiary) 

BEN kod, transferlerde bütün masrafların alıcıya ait olduğu masraf kodudur.

OUR 

OUR kod, transferlerde bütün masrafların gönderene ait olduğu kod olarak belirlenmiştir.

Bankların Swift Kodları Nelerdir?

Her bankanın kendine özel swift kodu bulunur. 

Örnek vermek gerekirse; Akbank’ın swift kodu, AKBKTRIS olarak belirtilmiştir. Kodun ilk 4 harfi, bankanın isminin kısaltılmış halidir. Sonraki iki harf veya rakam ülkenin ISO kodunu belirtir. Türkiye’nin ISO kodu TR’dir. En sondaki iki harf ise bankanın kodunu belirtir. Burada bulunan IS kodu, bankanın İstanbul’da olduğunu belirtir. 

Aşağıda işlem yapan bankaların Swift kodları bulunmaktadır;

Banka AdıSwift Kodu
AkbankAKBKTRIS
Garanti BBVATGBATRIS
İş BankasıISBKTRIS
Ziraat BankasıTCBZTR2A
VakıfbankTVBATR2A
HalkbankTRHBTV2A
DenizbankDENITRIS
QNB FinansbankFNNBTRIS
Kuveyt TürkKTEFTRIS
TEBTEBUTRIS
YapıkrediYAPITRIS
INGINGBTRIS
HSBCHSBCTRIX
Burgan BankTEKSTRIS
OdeabankODEATRIS
Aktif BankCAYTTRIS
Citi BankCITITRIX
Fiba BankaFBHLTRIS
Albaraka TürkBTFHTRIS
T-BankTBNKTRIS
AnadolubankANDLTRIS
Türkiye FinansAFKBTRIS
ŞekerbankSEKETR2A
Ziraat KatılımTCZBTR2AZKB
AdabankADABTRIS

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.