Bankalar Arası Döviz Transferi (SWIFT) Nasıl Yapılır?

Güncelleme: 07.08.2023
Yayımlama: 28.07.2023
Paylaş
İçindekiler

Yurt içi ve yurt dışı banka hesapları arasında yapılacak olan tüm döviz transferleri SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication / Dünya Bankalar Arası Finansal Telekomünikasyon Derneği) sistemi yoluyla gerçekleştirilebilir. Döviz çeviri yapmak ve güncel döviz fiyatlarını takip etmek için canlı döviz kuru sayfamızı ziyaret edin. 

SWIFT Nedir?

Swift, elektronik ortamda para gönderimi yaparken kullanılan sistemin adıdır.

Swift kodu ise; yurt dışından ülkemizdeki herhangi bir bankaya veya ülkemizden yurt dışındaki herhangi bir bankaya para transferi yapmak için kullanılan koda verilen addır. Bankalar swift kodunu kendi aralarında mesajlaşmak için de kullanabilir.

Her banka için farklı olan swift kodu 8 – 11 haneden oluşmaktadır ve tüm bankalar için aynı standartta olup değişmemektedir. Swift kodları Türkçe karakter içermez ve küçük karakter yazımını kabul etmez. 

Swift kodu hakkında daha detaylı bilgi için swift kodu nedir sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


En Yüksek Mevduat Faiz Oranları:

* Tüm bankaların mevduat oranları görmek ve karşılaştırmak için mevduat faizi sayfamızı ziyaret edin.


Yurt İçi Döviz Transferi Nasıl Yapılır?

Yurt içi döviz havale (swift) işlemi üç şekilde yapılabilir:

  1. Banka şubesine giderek
  2. Bankanın çağrı merkezi üzerinden
  3. Online bankacılık yoluyla

Bankalar yapılacak işlem için döviz transfer ücreti alır. Alınacak ücret ise bankadan bankaya ve yapılan transfer miktarına göre değişkenlik gösterir. 

Swift İçin Gerekli Bilgiler Nelerdir?

Swift aracılığı ile para transferinde şu bilgiler gereklidir: 

  • Alıcı bilgisi (kişi ya da firma adı)
  • Alıcı banka swift kodu
  • Alıcı banka adı / şehir bilgisi
  • Alıcı hesap no / IBAN no

Online Döviz Transferi Nasıl Yapılır?

Online döviz transfer işlemi çalışılan bankanın web sitesindeki online işlemler bölümü üzerinden “Yabancı Para Transferi İşlemleri” menüsü altındaki SWIFT (Döviz Transferi)  alanından gerçekleştirilebilir. 

Döviz transfer ücreti yapılan transferin miktarına göre bankadan bankaya da değişiklik gösterir. 

Döviz hesabı ile ilgili detaylı bilgi için döviz hesabı nasıl açılır sayfamızı inceleyin.

Bankalar Arası Döviz Transfer Ücreti

Yurt içi ya da yurt dışı fark etmeksizin  döviz transfer ücreti transfer edilen tutara göre değişir. Bunun yanında döviz transfer ücretleri bankadan bankaya değişmektedir. Bu nedenle transfer işlemi yapmadan önce işlem yapılacak bankanın internet adresinde yer alan hizmet ücretleri tablosunu incelemek ya da çağrı merkezi üzerinden bilgi almak doğru olacaktır.

Bankalar Arası Döviz Transferi Ne Kadar Sürer?

Bankalar arası döviz havale işlemi, saat 17:00'dan önce yapılırsa iki iş günü içinde, 17.00'dan sonra yapılırsa 3 iş günü içinde karşı bankadaki hesabına ulaşır. Bazı bankalar ise bu işlemin daha hızlı olması için farklı uygulamalar kullanılabilir. Transfer süresi hakkında detaylı bilgi için ilgili banka ile iletişime geçilebilir.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder