Odeabank

Hoş geldin faizi ile günlük kazandıran hesap!

juicy-percent-sign

50

Mevduat Stopajı Nedir?

Güncelleme: 25.03.2025
Yayımlama: 25.03.2025
Paylaş
İçindekiler

Mevduat stopajı, vadeli mevduat hesaplarına uygulanan vergi kesintisidir. Devlet tarafından belirlenen oranlardaki bu kesinti, elde edilen faiz geliri üzerinden uygulanır. Bankalar, bu vergiyi otomatik olarak keser, mevduat sahipleri faiz gelirlerini net olarak, yani stopaj kesintisi yapıldıktan sonra elde ederler.

2025 Yılında Mevduat Stopaj Oranları ve Değişiklikler

Mevduat stopaj oranları, yatırım yapılan para birimi ve vadeye göre değişir. 2025 yılında güncel mevduat stopaj oranları şu şekilde:

Mevduat Türü6 aya kadar1 yıla kadar1 yıl ve üzeri
TL Mevduat Hesapları%15%12%10
Döviz Mevduat Hesapları%25%25%25
Altın (XAU)%15%15%15

Mevduat Stopajı Nasıl Hesaplanır?

Mevduat stopajı hesaplanırken aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Faiz gelirini belirleyin: Bankanız tarafından uygulanan faiz oranı ve mevduat sürenizi dikkate alarak faiz getirinizi hesaplayın.
  • Stopaj oranını belirleyin: Yatırım yaptığınız mevduat cinsi ve vadeye göre, hesabınıza uygulanacak stopaj oranını, yukarıdaki tablodan kontrol edin.
  • Stopaj kesintisini hesaplayın: Faiz geliriniz ile stopaj oranını çarparak kesilecek vergi miktarını bulun.

Net getiriyi hesaplayın: Brüt faiz gelirinden stopaj tutarını çıkararak net faiz gelirinizi bulun.

Örnek hesaplama:

10.000 TL getirisi elde edeceğiniz, 1 yıldan uzun vadeli bir mevduat için:

  • Mevduatın vadesi 1 yıldan uzun olduğu için güncel stopaj oranı %10’dur.
  • Stopaj tutarı: 10.000 TL x %10 = 1.000 TL
  • Net faiz geliri: 10.000 TL - 1.000 TL = 9.000 TL

Mevduat Türleri ve Stopaj Etkileri

Mevduat stopaj oranları, mevduat türüne farklılık gösterir. Bu fark ve stopaj oranları, devletin finansal politikalarına göre de şekillenir. Bu sebeple mevduat türlerine göre güncel stopaj oranlarını takip etmek önemli. Ayrıca, bazı özel mevduat ürünleri veya yatırım fonları farklı vergilendirme kurallarına tabi olabilir. En yaygın mevduat türleri ve stopaj etkileri şöyle:

  • TL Vadeli Mevduat: Daha uzun vadelerde stopaj oranları düşer. Bu da uzun vadeli yatırımları daha cazip hale getirir.
  • Döviz Mevduat: Genellikle TL hesaplarına göre daha yüksek stopaj uygulanır, 2025 yılı güncel stopaj oranlarına göre vadeye göre oran değişmez. Döviz kurundaki dalgalanmalar, faiz getirisi ile stopaj oranını da etkiler.
  • Katılım Hesapları: Faiz yerine kâr payı esasına dayalı çalışan hesap türleridir ve stopaj oranı, kâr payı üzerinden uygulanır.
  • Altın (XAU) Mevduat Hesabı: Altın bazlı mevduat hesapları da stopaj kesintisine tabidir. Stopaj oranı elde edilen getiri üzerinden hesaplandığı için altın fiyatlarındaki dalgalanma, getiriyle birlikte faiz oranını etkiler. 

Mevduat Stopajını Azaltmanın Yolları

Vadeli mevduatlarınıza uygulanacak stopaj kesintisini azaltmak için şu stratejiler uygulanabilir:

  • Uzun vade: Uzun vadeli mevduatlar için stopaj oranları daha düşüktür.
  • Farklı yatırım araçları: Stopaj oranlarının daha düşük olduğu yatırım araçlarına yönelebilirsiniz. (örneğin, devlet tahvilleri).
  • Stopaj istisnaları: Bazı durumlarda, belirli yatırımcı gruplarının (örneğin emekliler) vadeli mevduatlarına stopaj kesintisi uygulanmaz. Bu konuda bankanızdan bilgi alabilirsiniz.
  • Güncel mevzuat: Devletin hayata geçirdiği yeni finansal düzenlemeler, stopaj oranlarını etkileyebilir. Bu nedenle, güncellemeleri takip ederek avantajlı vergi oranlarından yararlanabilirsiniz.

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder

Hesapkurdu Fırsatlarından Haberdar Ol!

Bankaların özel kredi teklifleri, güncel kredi kartı kampanyaları ve uzmanlar tarafından hazırlanan içeriklerden önce sen haberdar ol!

Devam ederek aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

  1. Ana Sayfa
  2. >
  3. Mevduat
  4. >
  5. Mevduat Stopajı Nedir?
  6. >