times
Akbank

25.000 TL'ye varan taksitli avans ve 25.000 TL'ye varan taksitli artı para

0

Akbank

faizli

Kredi Borcunu Ödeyemeyen Memurlar için Yasal Süreç

Güncelleme: 10.09.2024
Yayımlama: 26.12.2023
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Memurlar, düzenli maaşa sahip olmaları ve işten çıkarılma risklerinin çok düşük olması sebebi ile özel sektör çalışanlarına göre daha kolay kredi kullanabiliyor. Ancak, gelir düzenli olsa bile bazen harcamalar o kadar fazlalaşıyor ki kredilerin geri ödenmesi konusunda zorluklar yaşanabiliyor. Kredilerini ödemekte zorlanan memurları ne gibi bir süreç bekliyor ve bu süreçte yapılması gereken doğru adımlar nelerdir? Tüm bu sorularınızın cevaplarına bir bakalım:

Kredinizi Ödeyemiyorsanız Mutlaka Banka İle Konuşun

Kredi borcunun ödenememesi her bireyin başına gelebilecek bir problemdir. Borcu hiçbir koşulda ödeyemeyecek olma korkusu bankalarla iletişim kurmaktan kaçmanıza sebep olabilir. Ancak bunu asla yapmamalısınız çünkü banka ödemenin gecikmesi durumunda telefonla arayarak ya da ulaşamazsa SMS ile borcun ödenmesi gerektiğini hatırlatır. Bu işlem bir ay süresince devam eder. Verilen süre sonunda borç hala ödenmemişse; banka borçlu müşterilerinden borcunu ödeyebileceği bir tarih belirlemesini ister. Ayrıca geciken ilk taksitten itibaren gecikme faizi uygulanmaya başlar. 

memurlara özel kampanyalar sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Toplam 90 Gün Sonra Hukuki Süreç Başlar

Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği 18 maddesi kapsamında, banka kredinin birbirini izleyen en az iki taksitinin ödenmemesi durumunda borcun tamamının ödenmesini, tüketiciye 30 gün süre vererek isteyebilir. Yani toplamda bu süre en az 90 gün veya 3 ay olarak da kabul edilebilir. Bu süre içerisinde kredi borcunun ödenmemesi durumunda, maaş, banka hesabı, taşınmazların haciz edilmesi gibi süreçler, bankaların avukatları tarafından başlatılmış olur. Bu süreç ise genel olarak "yasal takip" olarak ifade edilmektedir. 

Kredi kullanım öncesinde eğer yapmanız gereken hesaplamaların neler olduğunu bilirseniz, kullandığınız krediyi geri ödemekte zorluk yaşamazsınız. 

Maaş Haczi

Size tanınan süre içerisinde borcunuzu ödeyemediniz ve yasal takip süreci ile karşı karşıya kaldınız. Bu aşamada memurlar için süreç genellikle maaş haczi biçiminde işler. Kurumunuza maaş haciz yazısı gelir ve bundan sonra borcunuz bitene kadar, her ay maaşınızın 1/4 ‘lük kısmı size değil, bankanın belirttiği hesap numarasına gönderilir. Eğer başka bir haciz borcunuz daha varsa şimdiki borcunuzun kaçıncı sırada olduğu belirlenir. Haciz işlemleri aynı anda yürütülemez ve biri bitmeden diğerine başlanamaz.

Ödeyemediğiniz kredi ve kredi kartı borçlarınızı, borç transfer kredisi ile tek bir kredi altında toplayabilirsiniz. Borç transfer kredileri hakkında daha kapsamlı bilgi edinmek isterseniz, borç kapatma kredisi yazımıza bakabilirsiniz.

İşten Çıkarılma Söz Konusu Olur mu?

Kredi borcunuzu ödeyemediğiniz zaman işten çıkarılmak gibi bir durumla karşılaşmazsınız. Alacaklının borcu temin etme biçimi maaşımıza 1/4 oranında kesinti uygulamaktır. Bunun dışında işten çıkarılmanıza sebep olması gibi bir durum söz konusu değildir. 

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder

Hesapkurdu Fırsatlarından Haberdar Ol!

Bankaların özel kredi teklifleri, güncel kredi kartı kampanyaları ve uzmanlar tarafından hazırlanan içeriklerden önce sen haberdar ol!

Devam ederek aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

  1. Ana Sayfa
  2. >
  3. Memur
  4. >
  5. Kredi Borcunu Ödeyemeyen Memurlar için Yasal Süreç
  6. >