İpotekli bireysel kredi, bir teminat karşılığında verilen ve gerçek kişilerin kullandığı bir kredi türüdür. Bankalar veya finansman kuruluşları özellikle yüksek tutarlı ihtiyaç kredilerini genel olarak ipotek karşılığı vermektedir.
İpotekli Bireysel Kredinin Şartları ve İstisnaları
Öncelikle ipotekli bireysel krediye, ipotekli ihtiyaç kredisi sayfamız üzerinden başvuru yapabilirsiniz.
- Bankalar ve finansman kuruluşları ipotekli bireysel kredileri sadece gerçek kişi adına kayıtlı olan ve tapu kaydı "mesken" olarak geçen konutlara vermektedir. Yani, iş yeri, depo olarak kayıt olan veya kullanılan taşınmazlara ipotekli bireysel kredi verilmemektedir. Bu tür taşınmazlar daha çok ticari nitelikteki krediler için ipotek olarak alınmaktadır.
- İpotekli bireysel kredilere en fazla 36 ay vade verilmektedir. Ancak, kullanım sebebi eğitim veya ev tadilatı olması durumunda yasal olarak vade 120 aya kadar uzatılabilmektedir. İhtiyaç kredisinde en fazla kaç taksit yapıldığını öğrenmek için ihtiyaç kredisi taksit sayısı sayfamızı ziyaret edin.
- İpotek olarak verilecek teminat krediyi kullanacak kişinin adına olmalıdır. Eş, Çocuk, Anne, Baba adına olması durumunda dahi teminat kabul edilmemektedir.
- Kredi talebinizin kabul edilmesi durumunda ipotek olarak verilecek teminata eksper gönderilir ve değeri belirlenir. Belirlenen değerin yasal olarak %80'ine kadar kredi verilebilse de bankalarda genel uygulama olarak %50'sine kadar kredi verilmektedir.
- Tapuda alım satım olmadığı için tapu harcı ödemezsiniz. Verilecek olan teminata ipotek konulacağı için ipotek masrafı ve tapu işlem ücreti ödersiniz. (Tapu masrafları hakkında detaylı bilgi için tapu harcı hesaplama yazımıza bakabilirsiniz.
- İpotekli kredilerde yapılan masraflar neredeyse konut kredisi ile aynıdır. Ekspertiz, ipotek masrafı, sigortalar ve en fazla kullanılan kredinin binde 5'i oranında şube masrafı alınır. Masraflar hakkında daha detaylı bilgi ve hesaplama yapmak için dosya masrafı hesaplama aracımıza bakabilirsiniz.)
- Konutunuzu ipotek olarak vermeniz durumunda kullanılan kredinin % 5'i olan BSMV’den (Banka Sigorta Muameleleri Vergisi) muaf olursunuz.
- İpotekli ihtiyaç kredilerinin faiz oranı konut kredilerinden genel olarak biraz daha yüksek olsa bile yakın seyretmektedir. Güncel konut kredisi faiz oranlarına ise her zaman konut kredisi sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz.
En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:
*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faizlerine ulaşmak için ihtiyaç kredisi sayfamızı ziyaret edin.