Erken Ödeme Cezası Hesaplama

Güncelleme: 20.11.2023 Yayımlama: 10.11.2015
Hesapkurdu

*Kredinin tamamının erken ödenmesi durumunda kalan anapara tutarı, son ödenen taksitin anaparasıdır. Örneğin 11'inci kredi taksitinde kredinin tamamı kapatılıyorsa, ödeme planında yer alan 10'uncu taksitin kalan anaparası baz alınarak hesaplama yapılmalıdır. Ödeme planı oluşturmak ve güncel faiz oranları üzerinden hesaplama yapmak için kredi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.

*Kredi erken kapama veya ara ödeme hesaplamasını anında yapmak için kredi erken kapama sayfamızı ziyaret edin.

*Tüm bankaların kredi kartlarını karşılaştırarak kullanıcı puanlarına göre başvuruda bulunmak için kredi kartı başvurusu sayfamızı ziyaret edin.

Erken Ödeme Cezası Nedir?

Erken ödeme cezası, konut finansmanlı kredilerde ödeme planı dışında toplu veya arada ödeme olarak yapılan, ödemeler sebebi ile kredi veren kurumların faiz gelirlerinin düşmesinden dolayı uygulanan bir ceza tutarıdır. Konut finansmanlı olmayan, yani taşıt ve ihtiyaç kredilerinde erken ödeme cezası alınmamaktadır.  

Bundan dolayı, hesaplama aracımızda kredi tipi olarak, Taşıt Kredisi” veya “İhtiyaç Kredisi” seçilmesi durumunda, ödenecek erken ödeme cezası  “Sıfır” olmaktadır.

Erken Ödeme Cezası Nasıl Hesaplanır?

Tüketicinin Korunması Kanun’un 37. Maddesinde “…Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından "konut finansmanı" kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemez…” şeklinde alınabilecek en üst erken ödeme cezası tutarları, kalan kredi vadesine göre kanunen belirlenmiştir. Bu ceza tutarları alınabilecek en üst limit olarak belirlendiği için kredi veren kurumların inisiyatifinde daha alt ceza tutarları uygulanabilir. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir hususta, cezanın tüm kredi borç tutarına değil sadece "erken ödenen tutara" uygulanmasıdır.

Erken Ödeme Cezası Hesaplama Örnekleri

Örneğin 100.000 TL kalan konut kredisi borcu olan bir kişi borcunun tamamını kapatması durumunda; kalan vadesi 36 ayında altında ise 1.000 TL, kalan vadesi 36 ayın üzerinde ise 2.000 TL erken ödeme cezası öder. Eğer kişi 100.000 TL borcunun tamamını değil de 50.000 TL'sini kapatmış olsaydı; kalan vadesi 36 ayında altında ise 500 TL, kalan vadesi 36 ayın üzerinde ise 1.000 TL erken ödeme cezası öderdi.

Ayrıca ödeme planında vade değişikliği yapılması durumunda bazı bankalar ödenen değil, kalan tüm kredi borcu üzerinden erken ödeme cezası hesaplayabiliyor. Yüzde nasıl hesaplanır öğrenmek ve hesaplama yapmak için yüzde hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz. 

Kredi Transfer İşlemlerinde Erken Ödeme Cezası Uygulanır mı?

Erken ödeme cezası sadece konut finansmanlı kredilere (konut kredisi ve konut ipotekli kredilere) uygulanır. Bu sebeple ihtiyaç ve taşıt kredileri transfer (başka bankaya taşıma) işlemlerinde erken ödeme cezası bulunmaz. Konut kredisi transfer işleminde ise tüm kredi borcu kapatılıp başka bankaya taşındığı için kalan kredi borcunun tamamı üzerine, kalan vadesine göre %1 veya %2 oranında erken ödeme cezası uygulanır.

Detaylı bilgi almak ve yapılandırma hesaplaması yapmak için kredi yapılandırma sayfamızı ziyaret edin.

Hesaplama Aracı Üzerinden Erken Ödeme Cezası Hesaplaması Nasıl Yapılır?

  1. Çekilen kredi tipi seçilir. (İhtiyaç ve taşıt kredilerinde erken ödeme cezası alınmaz.)
  2. Erken ödenecek tutar girilir.
  3. Kalan vadesi 36 aydan az olanlara %1, 36 aydan fazla olanlara %2, girilen tutar üzerinden ceza hesaplanır.
  4. Eğer kredi vadesinde bir değişiklik yapılacaksa yatırılan değil, kalan anaparanın tamamı girilmelidir.

En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:

150.000 TL 120 Ay Vade

Toplam Maliyet 540.295 TL
Faiz Oranı %2,87
Aylık Taksit 4.454 TL
Toplam Maliyet 543.964 TL
Faiz Oranı %2,89
Aylık Taksit 4.482 TL
Toplam Maliyet 556.385 TL
Faiz Oranı %2,99
Aylık Taksit 4.620 TL

Tüm Konut Kredisi Faizlerini Listele

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" konut kredisi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca bankaların konut kredisi faizlerini karşılaştırmak için konut kredisi sayfamızı ziyaret edin.


Hesaplama tablomuzda yer alan alanların açıklaması:

Kredi Tipi: Cezasını hesaplamak istediğiniz kredi türünü seçtiğiniz alandır. Konut kredisi hariç diğer kredi tiplerinde bir erken ödeme cezası olmadığı için hesaplama tablomuz, İhtiyaç veya Taşıt kredisi seçmeniz durumunda ödenecek kredi tutarınızı  “0” olarak hesaplayacaktır.

Erken Ödenecek Tutarı: Ödemek istediğiniz tutarı gireceğiniz alandır.

Kalan Kredi Vadesi:  Kalan kredi vadesinin girildiği alandır. Eğer kalan vadeniz 36 aydan az ise ödenen paranın %1, 36 fazla ise %2'si erken ödeme cezası olarak uygulanacaktır. 

Ödenecek Erken Ödeme Cezası: Toplam ödenecek en üst erken ödeme cezasının gösterildiği alandır.

Örnek Erken Ödeme Cezası Hesaplama

Kalan Anapara
Kalan Vade (Ay)
Ceza Oranı
Ödenecek Ceza Tutarı
100.000 TL
100
%2
2.000 TL
75.000 TL
50%2
1.500 TL
50.000 TL
30%1
500 TL

Kaynaklar:

28.11.2013 Tarihli 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun

28.05.2015 Tarihli 29369 Sayılı Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği

"Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com'a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orjinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür."


Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.


Makaleyi faydalı buldunuz mu?

3,0 Puan - 103 Kullanıcı
Deneyiminizi daha iyi hale getirmek için çerezler kullanıyoruz. Devam ederek çerez kullanımımızı kabul etmiş oluyorsunuz. Detaylı Bilgi Close Policy
Kabul Et Close Policy