Gayrinakdi Kredi

Güncelleme: 02.04.2024
Yayımlama: 29.12.2023
Paylaş
İçindekiler

Gayrinakdi Kredi Nedir?

Gayrinakdi kredi, bankaların kurumsal müşterilerine yani şirketlere verdiği ve bu şirketler tarafından iş süreçlerinde teminat olarak kullanılabilen kredilerdir. Gayrinakdi krediler bireysel kullanım için uygun değildir.

Bankaların güncel ticari kredi faiz ve katılım oranlarına ulaşmak için esnaf kredisi hesaplama sayfamızı ziyaret edin.

Gayrinakdi Kredinin Diğer Kredilerden Farkı Nedir?

  • Bankalar müşterilerine nakdi ve gayrinakdi olmak üzere iki farklı kredi sunarlar. Nakdi krediler, herkes tarafından bilinen ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ya da konut kredisi gibi nakit olarak verilen kredilerdir.
  • Gayrinakdi kredilerde bankalar, kurumsal müşterilerinin bir malı ya da hizmeti temin edeceğine, borcunu zamanında ödeyeceğine veya yükümlülüğünü yerine getireceğine dair karşı tarafa garanti verirler.
  • Gayrinakdi krediyi kullanan şirket, alıcıya borcunu ödemezse, mal ya da hizmeti temin etmez ya da yükümlü olduğu işi yerine getirmezse alıcı, alacağını bankadan tahsil edebilir. 

Ticari kredilerin yapılandırılması hakkında detaylı bilgiyi ticari kredi yapılandırılma sayfamızdan edinin.

Kolay Onaylanan Kredi Kartları

Gayrinakdi Kredi Çeşitleri

Gayrinakdi krediler üçe ayrılır:

  • teminat mektupları
  • doğrudan borçlandırma sistemi (DBS)
  • akreditif

Teminat Mektubu

Teminat mektubu, adına düzenlenen şirketin taahhüt ettiği işi yapacağını, mal ya da hizmeti teslim edeceğini, yükümlülüğünü yerine getireceğini ya da alınan borcu zamanında ödeyeceğini banka tarafından garanti altına alan resmi bir belgedir. 

Teminat Mektubu Şartları Nelerdir?

  • Teminat mektupları, gerçek ya da tüzel kişiler ile resmi kurum ve kuruluşlara vermek üzere oluşturulabilir.
  • Teminat mektubu verilen şirket, taahhüt ettiği işi yerine getirmezse mal ya da hizmeti teslim etmezse ya da ödemesi gereken tutarı ödemezse banka sorumlu tutulur ve ödemeyi yapmak durumunda kalır.

Teminat Mektubu Çeşitleri Nelerdir?

Vade ve kullanım alanına göre farklı teminat mektubu çeşitleri vardır. En yaygın kullanılan teminat mektubu çeşitleri şunlardır;

  • süreli (vadeli) teminat mektupları
  • süresiz (vadesiz) teminat mektupları
  • avans teminat mektupları
  • kesin teminat mektupları
  • geçici teminat mektubu

Teminat mektubu alma şartları ve detaylı bilgi için teminat mektubu nedir sayfamızı ziyaret edin.


En Uygun İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları:

*Tablodaki faiz oranları 20 bankanın "en uygun" kredi teklifine göre günlük olarak güncelleniyor. Ayrıca tüm bankaların faizlerine ulaşmak için ihtiyaç kredisi sayfamızı ziyaret edin.


Doğrudan Borçlandırma Sistemi (DBS)

Doğrudan borçlandırma sistemi (DBS), genellikle yurt içinde geniş bir bayi ağı olan şirketlerin mal ya da hizmet sağladığı bayilerden alacaklarını banka tarafından bayiler adına verilen kredi limitleri dahilinde garanti altına alan bir gayrinakdi kredi çeşididir. 

Bu sistemde bayilerin ödemesi gereken tutar, vadesi geldiğinde şirketin hesabına otomatik olarak aktarılır. Bayinin hesabında yeterli bakiyenin olmaması durumunda ise ödeme bankanın bayiye tanımladığı limitli kredi dahilinde banka tarafından gerçekleştirilir. 

Akreditif

Akreditif, birbirini hiç tanımayan uluslararası iki taraf arasında güvenli bir ticaret ortamı sağlar. Akreditif, ithalat ve ihracat yapan tarafların çalıştığı bankalar arasında yapılan bir anlaşma olarak tanımlanabilir. Genellikle dış ticarette yani ithalat ve ihracatta başvurulan bir gayrinakdi kredi çeşididir.

Çek sorgulama hakkında detaylı bilgi almak için çek sorgulama nasıl yapılır sayfamızı ziyaret edin.

Akreditif Nasıl Çalışır?

Bu sistemde ihracatçının çalıştığı banka, ihraç edilen mal ya da hizmetin eksiksiz teslim edileceğini, ithalatçı tarafın çalıştığı banka ise ödemenin zamanında yapılacağını garanti eder. İki bankanın taahhüdü ile ticaret gerçekleştirilir ve mal ya da hizmet ulaştırılmadığında veya ödeme yapılmadığında ödeme bankalardan tahsil edilebilir. Akreditif işlemlerinde dört tarafın bulunması zorunludur. Bunlar.

  • ihracatçı (lehtar)
  • ihracatçının çalıştığı banka (ihbar bankası)
  • ithalatçı (amir)
  • ithalatçının çalıştığı banka (amir banka)

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor
Hesapkurdu logo

Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com

Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz

FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutube

Hesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.