times
Akbank

25.000 TL'ye varan taksitli avans ve 25.000 TL'ye varan taksitli artı para

0

Akbank

faizli

SGK Ölüm Yardımı - Ne Kadar ve Nasıl Alınır?

Güncelleme: 18.10.2024
Yayımlama: 23.05.2024
Paylaşshare-rounded
İçindekiler
scrollup

Cenaze yardımı ve cenaze ödeneği olarak da bilinen ölüm yardımı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na tabi kişilerin vefatı durumunda, cenaze masraflarının karşılanması için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenen yardımdır. 

Ölüm Yardımının Şartları Nelerdir?

Ölüm yardımı aşağıdaki durumlarda vefat eden sigortalının yakınlarına ödenir.

  • İş kazası ya da meslek hastalığı sonucu vefat
  • Sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı alırken vefat
  • Vefat eden sigortalı için en az bir yıl içinde yaşlılık, malullük ve ölüm sigortası primi bildirilmiş ise

İlk iki maddede, ölüm yardımı yapılabilmesi için vefat eden kişinin sigortalı olması gerekir; ancak üçüncü maddede yani en az bir yıl içinde yaşlılık, malullük ve ölüm primi bildiren kişiler için sigortalı olma koşulu yoktur. 

Kimler Ölüm Yardımı Alabilir?

Ölüm yardımı, defin işlemlerini gerçekleştiren kişiye; genellikle vefat eden kişinin birinci dereceden akrabalarına yapılır. Hak sahibi olan birinci derece akrabalar arasında öncelik ölen kişinin eşindedir. Vefat eden kişinin eşi yoksa çocukları, çocukları olmaması durumunda ise anne babasına ödeme yapılır. Anne babanın da hayatta olmaması durumunda ölüm yardımı kardeşlere ödenir. Kardeşlerin de olmaması durumunda cenaze işlemlerini yürüten akrabalar ölüm yardımı başvurusu yapabilir. Vefat eden kişinin cenaze işlemlerini hiçbir akrabalık bağı olmayan bir kişi ya da kurum yürüttüyse, bu kişi ya da kurum da defin sürecindeki masrafları belgeleyerek başvuru yapabilir. 

Ölüm Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ölüm yardımı başvuruları, Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ile Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne yapılır. Doldurularak başvuru esnasında ibraz edilmesi gereken dilekçeyi buraya tıklayarak indirebilirsiniz. Vefat eden sigortalının ölüm tarihi henüz Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bildirilmemişse ya da sisteme girilmemişse; dilekçenin yanı sıra resmi ölüm belgesi de talep edilir.

Ölüm yardımını, vefat eden sigortalının birinci derece bir akrabası almayacaksa başvuru cenaze işlemlerinin ardından yapılmalıdır ve başvuru esnasında, cenaze ve defin masraflarını belgeleyen dekont ve makbuzların ibraz edilmesi istenir.

Ölüm Yardımı Tutarı Ne Kadar?

Ölüm yardımı olarak yatırılan miktar, TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi’ne (TÜFE) göre her yıl yeniden belirlenir. 2024 yılı için açıklanan ölüm yardımı 3.385,00 TL’dir.

5434 Sayılı Emekli Sandığı Kanununa bağlı sigortalıların yakınlarına ödenen ölüm yardımı ise vefat eden sigortalının emekli maaşından az olmamak kaydıyla 2024 yılı için 8.240,00 TL'dir.

Ölüm Yardımı Başvuru Sorgulama Nasıl Yapılır?

Başvuru yapan kişiler e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilir. T.C. kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapan başvuru sahipleri, ana sayfada yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu bağlantısına tıklayarak şahıs ödemeleri sorgulamaları sayfasına ulaşabilir. Yapılan başvuru hakkında tüm bilgiler burada yer alır. E-devlet şifresi olmayan kişiler, PTT şubelerinden şifre alabilir.

Ölüm Yardımı Hangi Bankaya Yatırılır?

İbraz edilen belgelerin kontrolünün ardından yapılan başvuru kabul edilirse, ölüm yardımı Ziraat Bankası’na yatırılır. Başvurunun onaylanmasının ardından ölüm yardımı alacak kişiler, her ayın 8’i ile 14’ü arasında Ziraat Bankası şubelerinden ödemeyi alabilir.

Cenaze Ödeneği Kaç Yıl Geçerlidir?

Cenaze ödeneği hakkın doğduğu tarihten itibaren 5 yıl geçerlidir. 5 yıl sonra zaman aşımına uğramaktadır. 

Vefat eden kişinin hayat sigortası ne olur öğrenmek için sayfamızı inceleyin.

Kaynak

Sosyal Güvenlik Kurumu Cenaze Ödeneği

Sosyal Güvenlik Kurumu Ölüm Yardımı

“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazara Soru Sor

Yorumlar (0)

Çıkış
Gönder

Hesapkurdu Fırsatlarından Haberdar Ol!

Bankaların özel kredi teklifleri, güncel kredi kartı kampanyaları ve uzmanlar tarafından hazırlanan içeriklerden önce sen haberdar ol!

Devam ederek aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.

  1. Ana Sayfa
  2. >
  3. Emekli
  4. >
  5. SGK Ölüm Yardımı - Ne Kadar ve Nasıl Alınır?
  6. >