45.000 TL'ye varan nakit fırsat!
0
faizli
NFC Nedir? Bankacılıkta Nerelerde Kullanılır?
NFC Nedir?
NFC (Near Field Communication) yani yakın alan iletişimi, sadece kısa mesafelerde kullanılan kablosuz bağlantı teknolojisidir.
NFC uyumlu telefonlar vasıtasıyla kartlar ve terminaller arasında veri transferini sağlanır. Böylece cihazların birbirleriyle temas etmeden iletişim kurması sağlanır.
NFC Özelliği Nedir?
Akıllı telefonların çoğunda bulunan NFC özelliği genellikle ödeme yapmak için, veri alışverişlerinde ve cihazları birbirine bağlamak amacıyla kullanılır.
NFC Bankacılıkta Nerelerde Kullanılır?
Uzaktan Bankacılık Müşterisi Olma:
NFC özelliği olan telefonlar sayesinde bankaya gitmeye gerek kalmadan hesap açma işlemi yapılabilir. Bunun için çipli yeni kimlik belgenizin, NFC (Yakın Alan İletişimi) özelliği bulunan telefonunuza okutulması yeterlidir.
Bankaya gitmeden hesap açmak için uzaktan müşteri edinimi sayfamızı ziyaret edin.
Mobil Ödeme Yapma:
NFC özelliği, akıllı telefonlarla ödeme yapabilmenize imkan sağlar. Bunun için ödeme yaparken akıllı telefonunuzu yakın mesafeden ödeme cihazına dokundurmanız yeterli olacaktır.
NFC Teknolojisi Bankacılık Dışında Nerelerde Kullanılır?
Kimlik Kartları, Kredi Kartları ve Şehir Kartlarında Kullanım:
Yeni kimlik kartları ve kredi kartlarında da NFC özelliği bulunuyor. Bu özellik sayesinde, işlemlerin daha hızlı ve güvenli yapılması amaçlanıyor.
Akıllı Cihazlar Arası Kullanım:
NFC ile akıllı cihazlarınız arasında kolayca veri paylaşımı yapmanız mümkün. Bunun için NFC özelliği bulunan iki akıllı cihazın bu özelliklerinin açık olması yeterlidir.
Akıllı Etiketler ile Kullanım:
NFC özelliği olan telefonlar ile marketlerde ya da mağazalarda bulunan ürünlerin takibini de yapmak mümkündür. Bunun için akıllı telefonunuzun NFC okuyucusunu bilgi almak istediğiniz ürünün üzerindeki etiketle eşleştirmeniz yeterlidir.
Telefonlarda NFC Nasıl Açılır ve Kapatılır?
NFC teknolojisini telefonunuzda açmak ya da kapatmak için şu adımları izlemeniz gerekir:
- Telefonunuzun ayarlar menüsünden "Kablosuz ve Ağlar" veya "Bağlantılar" bölümüne gidin ve tıklayın.
- Açılan ekranda "NFC" veya "Yakın Alan İletişimi" alanını bulun.
- Bu alanın yanındaki bulunan “aç/kapa (on/off)” kısmından telefonunuzun NFC özelliğini açabilir ya da dilerseniz kapatabilirsiniz. Artık NFC özelliği etkinleştirildiğine göre cihazınızı NFC etiketlerine / diğer NFC destekli cihazlara yaklaştırarak özellikleri etkinleştirebilir, belirli işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
NFC Özelliği Nasıl Kullanılır?
Yukarıdaki başlıkta yer alan NFC etkinleştirme adımlarını izleyerek bu özelliği aktif hale getirdiyseniz NFC özelliğini kullanmak için tek yapmanız gereken telefonunuzu diğer NFC özellikli cihaza ya da etikete yakınlaştırmaktır.
NFC teknolojisi düşük frekansta (13.56 MHz) çalıştığı için iletişim mesafesi genellikle çok kısadır (4 cm veya daha az). Bunun için kullandığınız cihazı bu mesafelerde konumlandırmanız önemlidir.
NFC Teknolojisi Güvenli mi?
NFC ile veri alışverişi radyo dalgaları vasıtasıyla gerçekleşir ve NFC özelliğinin korunması için herhangi bir şifreleme yöntemi yoktur. Bu açıdan bakıldığında NFC teknolojisi güvenli gibi gözükmese de bu özelliğin kullanılabilmesi için cihazların birbirine maksimum 4 cm uzaklıkta olması gerekir. Veri aktarımı bu kadar kısa bir mesafeden gerçekleştiği için önemli bir güvenlik açığına neden olmaz. Yine de NFC özelliğini daha güvenli şekilde kullanmak isteyen kişiler bu özelliği kullanmadığı zamanlarda kapatarak bir veri hırsızlığı olması durumunun önüne geçebilirler.
Kredi kartı güvenliği hakkında bilgi için kredi kartı güvenliği nasıl sağlanır sayfamızı inceleyin.
Tüm Akıllı Telefonlarda NFC Var mı?
Hayır, tüm akıllı telefonlarda NFC özelliği bulunmaz. Eski tarihli akıllı telefonlar ve uygun fiyatlı telefonlarda bu teknoloji olmasa da son yıllarda çıkan telefonların çoğunda NFC özelliği mevcuttur.
Yorumlar (0)
Devam ederek üyelik sözleşmesini ve aydınlatma metnini okuyup kabul ettiğinizi onaylıyorsunuz.