Kıdem tazminatı, belirli bir çalışma süresinin ardından işine son verilmesi ya da emeklilik dolayısıyla işinden ayrılmak durumunda çalışana ödenen toplu paradır.
Kıdem tazminatı;
İşçi ve işverenin sahip olduğu hakların belirlenmesi ve korunmasını sağlayan, işçinin çalışmaya başladığı gün imzaladığı ve işvereniyle iş ilişkisini başlatan belgeye iş akdi denilmektedir. Bu iş ilişkisinin çeşitli sebeplerden dolayı sona ermesi sonucu iş akdinin feshedilmesi ile hem işçi hem de işveren için bazı haklar doğmaktadır. Bu haklardan biri kıdem tazminatıdır.
Kıdem tazminatı işçiye veya işçinin mirasçılarına verilebilmektedir.
Kıdem tazminatı aylık brüt tutar üzerinden hesaplanmaktadır. Aylık brüt tutarın tavan sınırı mevcuttur. Vergi kesintisi sadece damga vergisi üzerinden yapılır.
İş akdi sona eren herkes kıdem tazminatı hakkına sahip olamamaktadır. Kıdem tazminatı şartları iş kanunu çerçevesinde belirlenmektedir. Kıdem tazminatı hakkına sahip olmak için gerekli şartlar aşağıdaki gibidir:
Bir aile üyesinin yanında çalışan kişiler,
Yakını vefat eden kişilerin kıdem tazminatı alıp alamadığını öğrenmek için vefat eden kişinin kıdem tazminatı ne olur yazımızı inceleyin.
Bir işçinin iş akdi iş kanununa uyan sebeplerden dolayı feshedilmiş ise, otomatik olarak kıdem tazminatı hakkı doğmaktadır. Emeklilik durumunda ise SGK’nın bu durumu belgelendirmesi gerekir. SGK tarafından emekliliği onaylanan kişiler bu belgeyi işverenlerine sunarak kıdem tazminatı hakkına sahip olmaktadır.
Erkek çalışanların askerlik nedeniyle iş akdin sonlandırması sonucu kıdem tazminatı hakkı doğmaktadır. Bu durumda iş akdi fesih dilekçesine askerlik sevk belgesinin eklenmesi gerekmektedir.
Kadın çalışanlar için evlilik nedeniyle istifa durumunda evlilik tazminatı hakkı bulunmaktadır. Evlendikten sonra 1 yıl içerisinde evlilik nedeniyle istifa edildiği taktirde kıdem tazminatı alınabilir.
Kıdem tazminatı hesaplama aracı için sayfamızı ziyaret edin.
1475 sayılı İş Kanunu'nun 14/1-3 bendi uyarınca, muvazzaf askerlik görevini yerine getirmek üzere işten ayrılan kişiler kıdem tazminatına hak kazanır.
Askeralma Kanuna göre muvazzaf; "Askerlik hizmetini yerine getirmek üzerine silahaltına alınanlara verilen isimdir. Bedelli askerlik yapan kişiler muvazzaf askerlik statüsünde sayılmaktadırlar.
Kaynak:
Copyright © 2023 BHL Turkey Teknoloji A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Sigorta aracısı Koalay.com, Hesapkurdu.com iştirakidir.
Merdivenköy Mah. Bora Sok. Nidakule
Göztepe Blok No:1-3 İç Kap No:58/61
Kadıköy/İSTANBUL
MERSİS Numarası: 0577050290800014
0(216) 570 0707 bilgi@hesapkurdu.com
Sosyal Medyadan Bizi Takip Edebilirsiniz
FacebookMediumTwitter InstagramLinkedInYoutubeHesapkurdu.com anlaşmalı olduğu bankalarla “Destek Hizmet Kuruluşu” olarak çalışmaktadır. Sunulan destek hizmeti BDDK’nın 05.11.2011 tarihli yönetmeliğine göre denetlenmektedir.