HesapKurdu logo

Bireysel Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Güncelleme: 18.01.2023
Yayımlama: 13.07.2022
Paylaş
İçindekiler

Bireysel Emeklilik Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES); uzman portföy yönetim şirketleri aracılığıyla maddi gelir elde edilen dönemde birikim yapılarak, emeklilik döneminde bu birikimler ile gelir sağlayan sistemdir. Devlet tarafından denetlenmektedir ve devlet katkısı mevcuttur. Katılım isteğe bağlıdır, zorunlu değildir.

Bireysel emeklilik ve hayat sigortası arasındaki farklar hakkında bilgi sahibi olmak için sayfamızı ziyaret edin.

Bireysel Emeklilikte Nasıl Kazanç Sağlanır?

Bireysel emeklilik, sosyal güvenlik sistemine ek olarak sağladığı emeklilik geliri, emeklilik döneminde ister aylık olarak ister toplu olarak alınabilir. Yatırımlar, portföy yöneticileri tarafından çeşitli fonlarda değerlendirilerek yönetilir.

Devlet, BES için düzenli olarak veya toplu bir şekilde ödediğiniz katkı paylarının %30’u oranında bir destek sağlamaktadır. Aylık 500 TL BES ödemesi yapıyorsanız, 150 TL’si devlet tarafından ödenir.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi konusunda bilgi sahibi olmak için zorunlu emeklilik sistemi nedir sayfamızı ziyaret edin.

Bireysel Emeklilik Başvurusu

BES başvurusu için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Bireysel Emeklilik Sisteminde emekliliğe hak kazanabilmek için 10 yılı doldurmuş olmak ve 56 yaşını tamamlamış olmak gerekmektedir.

Bireysel Emeklilik sağlayan kişiye uygun herhangi bir şirkete başvurulabilir. Şirket tarafından hazırlanan emeklilik planı uygun ise, bireysel emeklilik başvuru formu doldurulur ve imzalanır. Doldurulan bu form ile iki gün içerisinde sisteme giriş yapılır. Formun imzalandığı tarih yürürlüğe giriş tarihidir.

Bu imzalanan sözleşme, katkı paylarının ödenmesi ve fonlarda yatırım olarak değerlendirilmesi, yapılan birikimlerin bireysel emeklilik hesabında izlenmesi, kesintiler, BES katılımcısının sistemden ayrılması, emekli olması, tarafların hak ve yükümlülüklerine ilişkin hususlar yer almaktadır.

Bireysel Emeklilikte Devlet Katkısı Nereye Yatırılır?

Devlet katkısı Bireysel Emeklilik hesabı dahilinde ayrı bir hesaba yatırılmaktadır. Bu sayede devlet katkısı ve kendi birikimleri ayrı ayrı izlenebilir. Emekliliğe hak kazanıldıktan sonra katkı payı ödemeye devam edildiği sürece devlet katkısı devam etmektedir. Bu hak kullanılmaya karar verilip bireysel emeklilik sisteminden ayrıldığında, devlet katkısı hesabındaki tüm birikime hak kazanılmış olur.

Bir yıl içerisinde toplam ödenen devlet katkısı, o yıl için belirlenen toplam brüt asgari ücret tutarının %30’unu geçemez.

Bireysel emeklilik hesabındaki birikimler, başka bir bireysel emeklilik şirketine aktarılabilir. Bu durumda devlet katkısı da aktarılır.

Bireysel emeklilik başvurusu online olarak da yapılabilmektedir.

Online olarak kolaylıkla yapabileceğiniz bireysel emeklilik sistemi başvurusu için sayfamızı ziyaret edin.


“Bu yazının tüm kullanım hakları Hesapkurdu.com‘a aittir. Başka mecralarda kullanılması veya alıntı yapılması ancak orijinal yazıya link verilerek referans gösterilmesi şartıyla mümkündür.”

Yazar Hakkında

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu Finans Danışmanları

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Hesapkurdu.com kullanıcıları için bilgilendirici içerikler ve hesaplama araçları hazırlayan, kredi, sigorta ve tüm bireysel finans konularında uzmanlığa sahip, araştırmaya ve bilgi doğruluğuna önem veren finansal danışman ekibi.

Yazara Soru Sor

Adres: İçerenköy Mah., Değirmen Yolu Cad. Nuh Plaza 37/2 34752 Ataşehir/İstanbul
MERSİS Numarası: 0577050290800014
Tel: 0(216) 570-0707 E-posta: bilgi@hesapkurdu.com

Hesapkurdu logo

Copyright © 2021 - Konut Kredisi Com Tr Dan. A.Ş. Tüm Hakları Saklıdır.